Πώς είναι να έχεις γενέθλια κάθε 4 χρόνια

Αν σήμερα δεν είχαμε 1η Μαρτίου, θα είχαμε 29 Φεβρουαρίου. Κι αν το έτος ήταν δίσεκτο, θα είχαν γενέθλια οι άνθρωποι εκείνοι που γιορτάζουν κάθε… 4 χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Από την Χριστιάνα Κλεάνθους

 

Το κλαμπ των δίσεκτων υπολογίζεται ότι αριθμεί γύρω στα πέντε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Πώς αλήθεια νιώθουν όλα αυτά τα άτομα που για τρία συνεχόμενα χρόνια δεν βρίσκουν μέρα για να γιορτάσουν όπως όλος ο κόσμος; Ή πώς δικαιολογεί ένας γονιός στο παιδί του, που είχε την «ατυχία» να γεννηθεί στις 29 του Φλεβάρη, ότι αυτό θα γίνεται μία φορά στα τέσσερα χρόνια.

Από μια άλλη πλευρά, είναι και ένα σπάνιο προνόμιο να έχει γεννηθεί κάποιος τη μία επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου. Είναι μέλος μια σχετικά σπάνιας κοινότητας, αφού οι πιθανότητες να γεννηθείς τέτοια ημέρα είναι μία στις 1.461.

Για να μην μιλάμε σε θεωρητικό επίπεδο, ρωτήσαμε τρεις Κύπριους που γεννήθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου να μας πουν πώς είναι να έχεις γενέθλια κάθε 4 χρόνια.

 

 

Χρυστάλλα Χατζηπαναγή

Όταν ήταν μικρή, η Χρυστάλλα είχε άσχημες εμπειρίες που τις άφησαν «τραύματα», αναφέρει χαριτολογώντας. Φρόντισε, λοιπόν, να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, γι’ αυτό αποφάσισε να γιορτάζει δύο διαδοχικές μέρες και 28 και 1η.

Νιώθει πολύ ξεχωριστή ως άτομο που έχει γενέθλια στις 29 Φεβρουαρίου, γιατί είναι σπάνιο φαινόμενο που δεν συναντούμε συχνά. Σήμερα είναι 38 χρόνων.

Η μέρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι όταν έκλεινε 16 χρονών και οι συμμαθητές της οργάνωσαν ένα surprise party στο σχολείο. Με αυτή την πράξη η ίδια ένοιωσε ότι ξεπλήρωσαν όλες τις άσχημες εμπειρίες που είχε ως παιδί.

Πλέον, δεν την ενοχλεί και πάρα πολύ που έχει γενέθλια στις 29 Φεβρουαρίου, αφού όλοι πλέον ξέρουν ότι γιορτάζει και τις δύο ημερομηνίες, γι’ αυτό συνηθίζει να δέχεται ευχές και δώρα και στις δύο ημερομηνίες. Μάλιστα, φροντίζει να προετοιμάζεις τους πάντες ένα μήνα πριν για το γεγονός ότι κοντεύουν τα γενέθλιά της!

 

 

Κωνσταντίνα Καλούδη

Είναι 26 χρόνων. Γιορτάζει στις 28 του Φλεβάρη, πολύ απλά γιατί δεν της αρέσει η 1η Μαρτίου. Είναι κάπως περίεργο να μην έχεις γενέθλια μέσα στο χρόνο, μας αναφέρει, αλλά με τα χρόνια το συνηθίζεις.

«Οι στενοί μου φίλοι φυσικά και με θυμούνται γιατί τους έχω ‘πρήξει’, αλλά δεν έχω παράπονο, με θυμούνται, μιαν με έχουν. Ok, το έχω και στο fb.

Όταν αναφέρω ότι είμαι γεννημένη στις 29, άλλοι με λυπούνται και μου λένε ‘είσαι άτυχη, δεν παίρνεις κάθε χρόνο δώρα’ και τα διάφορα... και άλλοι με ρωτούν πώς νοιώθω… Μου λένε ως συνήθως ότι είμαι η μοναδική που γνωρίζουν να έχει γενέθλια στις 29».

 

 

Μάριος Περικλή Θεοδώρου

Ο Μάριος είναι 38 ετών, δεν του αρέσει να γιορτάζει τα γενέθλιά του στις 28 Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου, αφού… δεν είναι καμιά από αυτές τις δύο ημερομηνίες τα γενέθλιά του. Να σημειωθεί ότι, όταν είναι η πραγματική ημερομηνία γενεθλίων του, η 29η Φεβρουαρίου, κάθε τέσσερα χρόνια δηλαδή, γιορτάζει με ένα μεγάλο πάρτι, ενώ άλλες χρονιές, δεν θέλει να κάνει κάτι, ούτε γιορτάζει. Δεν υπάρχουν για αυτόν γενέθλια όταν ο χρόνος δεν είναι δίσεκτος.

Όταν ήταν παιδί τον ενοχλούσε που γιόρταζε κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά μετά που μεγάλωσε και το κατάλαβε απλώς δεν θέλει να γιορτάζει. Δεν τον ενοχλεί που βλέπει τους άλλους να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους κάθε χρόνο, άσχετο αν αυτός δεν μπορεί να γιορτάσει. Αντιθέτως, του αρέσει που αυτός γιορτάζει κάθε 4 χρόνια!

Όλος ο κόσμος θυμάται τα γενέθλιά του και του εύχεται 28 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου. Έστω κι αν δε του πολυαρέσει, δεν μπαίνει στη διαδικασία να τους εξηγεί, απλώς τους ευχαριστεί ευγενικά.

Όταν τύχει να αναφερθεί η ημερομηνία γενεθλίων του, στην αρχή τους λέει ότι γιορτάζει μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια τους εξηγεί ότι είναι στις 29 Φεβρουαρίου τα γενέθλιά του, συγχύζονται, διερωτούνται απορημένα και ξεκινούν τις ερωτήσεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ