Τα «θέματα» των κατοίκων στις περιοχές κοντά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας

Το πρόβλημα της ηχορύπανσης απασχολεί έντονα τους κατοίκους των περιοχών κοντά στο αεροδρόμιο μιας και τα «φθηνά εισιτήρια» αύξησαν τον αριθμό των πτήσεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιβατών κατά την περσινή χρονιά (2017) ανήλθε στους 7,734,290.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ / CITY



Τον Ιανουάριο του 2018, ομάδα μαθητών του Περιφερειακού Γυμνασίου Κιτίου πραγματοποίησε έρευνα με ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ανάμεσα σε κατοίκους των περιοχών του αεροδρομίου Λάρνακας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν ερωτηματολόγια σε 10 άτομα από κάθε περιοχή: Μενεού, Δρομολαξιά, Κίτι και Περβόλια.

Το 87% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι ο θόρυβος των αεροπλάνων είναι πολύ δυνατός κατά την απογείωση και προσγείωσή τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Στις γείτονες περιοχές Δρομολαξιάς και Μενεού οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα αεροπλάνα τούς προκαλούν έντονη ενόχληση, ενώ στις περιοχές Περβόλια και Κίτι οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν επηρεάζονται τόσο πολύ.

Επιπρόσθετα, αρκετοί από τους κατοίκους είπαν ότι ανησυχούν και για τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα αεροπλάνα στην ατμόσφαιρα και τα εισπνέουν. Σε περιόδους αιχμής (καλοκαιρινή περίοδο), όπως περιέγραψαν στους μαθητές, ο ουρανός γεμίζει από ίχνη συμπύκνωσης (λευκές γραμμές) όταν περνούν κάποια αεροπλάνα και αυτό τους δημιουργεί την εντύπωση ότι τους «ψεκάζουν».

 

 

Επίσης, οι μαθητές με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους έκαναν συνέντευξη σε 5 άτομα τα οποία εργάζονται στο αεροδρόμιο. Οι συγκεκριμένοι δήλωσαν ότι εντός κτιρίου δεν ακούνε το θόρυβο των αεροπλάνων, ενώ όταν βγαίνουν έξω η ηχορύπανση είναι πολύ ενοχλητική.

«Παρόλη την ανησυχία των κατοίκων που έλαβαν μέρος στην έρευνα μας, μια μελέτη θορύβου του αερολιμένα Λάρνακας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2002/49/ΕΚ, απέδειξε ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος των αεροπλάνων είναι περιορισμένος. Συγκεκριμένα, το κτίριο περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα έργα (σχέδια δράσης), όπως ηχομονώσεις, ενδιάμεσες ζώνες προστασίας, ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης, έργα διαχείρισης κυκλοφορίας, ειδικές αντιθορυβικές ασφαλτοστρώσεις, μείωση ταχυτήτων οχημάτων και συστήματα παρακολούθησης θορύβου.

Όσο αφορά την εκπομπή ρύπων, τα πιο παλιά αεροπλάνα εξέπεμπαν στην ατμόσφαιρα  μεγάλη ποσότητα από υδρατμούς, αιθάλη και θειικά άλατα, στοιχεία που θεωρούνται ότι συμβάλουν στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφού μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπει το έδαφος όταν αποβάλλει τη θερμότητα. Όμως, τα τελευταία χρόνια ο σύγχρονος σχεδιασμός των αεροπλάνων και η εξέλιξη των κινητήρων μείωσαν αρκετά τους ρύπους.

Σαφέστατα, ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομία της Κύπρου. Η μείωση των ρύπων και της ηχορύπανσης σε την χρήση εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών θα συμβάλει στην αειφόρα ανάπτυξη του νησιού μας.

 

 

Για την πιο πάνω έρευνα δούλεψαν οι μαθητές Παναγιώτης Ανδρέου, Χρίστος Γεωργίου, Παναγιώτα Ανδρέου, αλλά και η καθηγήτρια Γεωγραφίας Φωτεινή Φωτίου, του Περιφερειακού Γυμνασίου Κιτίου.



Ως πηγές τους αναφέρονται:

· Ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις

· Μελέτη θορύβου αερολιμένα Λάρνακας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/49/ΕΚ

· Hermes Airports (ιστοσελίδα)

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ