Έχεις δει την ΦΑΙΔΡΑ;

Η Φαίδρα δεν νιώθει καθόλου καλά εδώ και πολύ καιρό.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Αλέξανδρος Αχτάρ και ο Παναγιώτης Μπρατάκος συναντούν τη Χριστίνα Κωνσταντίνου και τον Γιώργο Καλογήρου, για να βουτήξουν μαζί στον ωκεανό της Φαίδρας  του Γιάννη Ρίτσου και να εξερευνήσουν το αδιέξοδο του σαρκικού πάθους, τα όρια του παράνομου έρωτα, τα προσωπεία που φορούν οι άνθρωποι  για να καταφέρουν να συγκρατήσουν  την νόμιμη κοινωνική τους εικόνα, την επιθυμία για μια ζωή όπως την ονειρευτήκαμε στα εφηβικά μας σεντόνια και τη λύπη για τα όνειρα που εγκλωβίστηκαν στην καθημερινότητα.

Το αρχοντικό της Φαίδρας και του Θησέα  εγκαινιάζεται στο βιβλιοπωλείο MERES στην Παλιά Πόλη της Λευκωσίας, ώστε η ποιητική Φαίδρα, μέσα στο φυσικό της περιβάλλον, να ξεφύγει από τις σελίδες της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου και να αποκτήσει ζωή σε μια παράσταση για όλους τους απαγορευμένους καημούς που δεν εξομολογήθηκαν  ποτέ, ώστε να γίνουν τραγούδια.

ΦΑΙΔΡΑ του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία των Αλέξανδρου Αχτάρ & Παναγιώτη Μπρατάκου.



Για έξι παραστάσεις στο MERES - Βιβλιοπωλείο

Πρεμιέρα: Κυριακή 22 Απριλίου


 

Το στόρι

Ο γάμος της με τον Θησέα της προκαλεί ασφυξία. Όλα πήγαν ανάποδα. Κάθε μέρα της φαίνεται ίδια με την άλλη. Επιθυμεί τόσο βαθιά να αλλάξει κάτι, ώστε έχει φτάσει στο σημείο να προσεύχεται για μια ανατροπή, ακόμη κι αν είναι καταστροφική.

Η Φαίδρα όταν την χτυπήσει η μοναξιά, λίγο πριν τη λυγίσει, φορά φουστάνια στραφταλιζέ από εκείνα που φορούν οι γυναίκες που ζουν ζωές περιοδικών, βάζει απέναντι τον καημό της και πίνει τα ποτά της τραγουδώντας για αγάπες που μαράζωσαν και έρωτες που έγιναν φονικά. Γουστάρει ρεμπέτικο και βαρύ λαϊκό. Ταιριάζει με τη φωνή και τα τσιγάρα που καπνίζει κρυφά από τον άντρα της.

Η Φαίδρα ξέρει πως σέρνει στους ώμους της τον ίδιο σταυρό που σέρνουν τόσες γυναίκες εδώ και αιώνες. Νιώθει αδερφή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της όμως είναι η φωτιά που κρύβει στο στομάχι της χρόνια τώρα και σήμερα έχει θεριέψει και της ψήνει τη γλώσσα, μέχρι να αποφασίσει να ανοίξει το στόμα της και να ουρλιάξει το ΜΥΣΤΙΚΟ: Η Φαίδρα είναι ερωτευμένη με τον Ιππόλυτο, παιδί του Θησέα από τον προηγούμενο γάμο του με μία γυναίκα, που ήξερε να καβαλάει υπέροχα τα άλογα, αλλά δεν καβάλησε ποτέ τόσο υπέροχα τον Θησέα, ώστε να συνεχίσει να μοιράζεται το κρεβάτι μαζί του.

Η Φαίδρα είναι ερωτευμένη με τον θετό της γιο. Τρελά ερωτευμένη. Πεθαίνει από έρωτα. Εκείνος δεν το ξέρει. Η Φαίδρα είναι σίγουρη πως γνωρίζει πως να τον κάνει να σπαρταράει από ηδονή στα χέρια της, αλλά δυστυχώς ο Ιππόλυτος έμοιασε στη μάνα του και αποφάσισε να αφιερωθεί στην παρθενία, στην ορειβασία και στο κυνήγι ζώων που δεν σκοτώνονται ποτέ, μιας και η ευαίσθητη φύση του καταλήγει να τα λυπάται.

Η Φαίδρα δεν αντέχει άλλο να νιώθει το μόνο πλάσμα που δεν λυπάται κανείς σε αυτό το σπίτι. Απόψε ο Θησέας θα αργήσει να επιστρέψει. Κάλεσε τον Ιππόλυτο. Του είπε  πως θέλει να του μιλήσει για κάτι πολύ σημαντικό που τον αφορά. Πάρα πολύ σημαντικό.

Και θα του μιλήσει.

 



 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία | Διαμόρφωση χώρου: Αλέξανδρος Αχτάρ και Παναγιώτης Μπρατάκος

Ερμηνεύουν οι Χριστίνα Κωνσταντίνου και ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου

Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου

Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή των Αλέξανδρου Αχτάρ, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Μπρατάκου

 





 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ημέρες & Ώρα Παραστάσεων:  Κυριακή & Δευτέρα από 22 Απριλίου μέχρι 7 Μαΐου 2018 στις 8.30μ.μ.

Γενική Είσοδος: €12

Χώρος: MERES - Βιβλιοπωλείο

Πενταδακτύλου 33, Λευκωσία

Κρατήσεις και πληροφορίες: τηλ. 96765505

**Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων συνιστάται η έγκαιρη κράτηση



Facebook: https://www.facebook.com/faidraritsos/

Χορηγός:
ΜΕRΕS - Βιβλιοπωλείο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ