Εσύ θα το άντεχες;

Για πόσο αλήθεια;

 


Article featured image
Article featured image

Εφτά χρόνια τώρα, έχουν περάσει από μπροστά μας δεκάδες φωτογραφίες πνιγμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Διαμελισμένων σωμάτων από βόμβες που «καταλάθος» έπεσαν στο σπίτι τους την ώρα που ίσως κοιμόντουσαν.

Εφτά χρόνια τώρα, έχουμε ακούσει, έχουμε πει, και έχουμε δει έναν τόπο να ξεκληρίζεται με σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους για κάποιο λόγο που κανείς ακόμη δεν έχει καταλάβει μέχρι σήμερα.

Εφτά χρόνια τώρα, κανείς δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό και δραστικό για να βάλει τέλος σε αυτή τη κτηνωδία συντελείται εις βάρος άμαχων και κυρίως αθώων ανθρώπων, παρά μόνο ανακοινώσεις και καταδίκες κενές ουσίας.   

 

Image result for syria



Στις 9 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από την έναρξη του «εμφύλιου» πολέμου όπως αρέσκονται να τον παρουσιάζουν πολλοί, στη Συρία και μαζί με τα 7 αυτά χρόνια «γιορτάσαμε» ακόμη μία ντροπιαστική αποτυχία της πολιτικής βούλησης και ένα νέο τέλμα στη μακρόχρονη σύρραξη της Συρίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Αυτός ο επταετής πόλεμος έχει αφήσει στο πέρασμά του μια κολοσσιαία ανθρώπινη τραγωδία. Για χάρη όσων ζουν, τώρα είναι η ώρα να μπει ένα τέλος στην καταστροφική αυτή σύρραξη. Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές σε αυτή την παράλογη επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης. Όμως είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι ηττημένοι – ο λαός της Συρίας», πρόσθεσε.



Related image

Image result for syria

 

Οι τρομακτικοί αριθμοί (με στοιχεία του ΟΗΕ) σε αυτά τα 7 εμπόλεμα χρόνια:

- Πέραν των 464.000 νεκρών

- 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους ενώ 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν ασφάλεια σε γειτονικές χώρες στην περιοχή.

- Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι μέσα στη Συρία είναι χειρότερες από ποτέ, με το 69 τοις εκατό να υποφέρουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

- Ο αριθμός των οικογενειών που ξοδεύουν πάνω από το μισό ετήσιο εισόδημά τους σε φαγητό έχει ανέλθει στο 90 τοις εκατό, ενώ οι τιμές των τροφίμων είναι κατά μέσο όρο οκτώ φορές πιο πάνω σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.

 

Image result for syria

 

- Περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι υπομένουν συνθήκες όπου απειλείται η ίδια τους η ζωή από πλευράς ασφάλειας, βασικών δικαιωμάτων ή συνθηκών διαβίωσης, και απαιτούν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

- Το ποσοστό των παιδιών προσφύγων που πάνε στο σχολείο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο από τα 1,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σχολικής ηλικίας, το 43 τοις εκατό εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός σχολικών τάξεων.

- Στο μεταξύ, η κατάσταση εκατομμυρίων Σύρων που βρίσκονται στην εξορία γίνεται όλο και πιο απελπιστική, με την πλειοψηφία να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πάνω από τα ¾ των προσφύγων που ζουν σε αστικές περιοχές της Ιορδανίας και του Λιβάνου δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως το φαγητό, τη στέγη, την υγεία ή την εκπαίδευση.

- Τον περασμένο Δεκέμβριο, οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και περίπου 270 ΜΚΟ εταίροι δημοσίευσαν το Περιφερειακό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες και την Αποκατάσταση στη Συρία του 2018 (3RP), το οποίο ανέρχεται στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια και στοχεύει στην παροχή στήριξης και των προσφύγων και των μελών των κοινοτήτων που τους υποδέχονται. Όμως το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των αναγκών και των διαθέσιμων πόρων εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο. Το 2017, η διεθνής ανταπόκριση έλαβε μόνο τη μισή από την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

 

Με στοιχεία από unhcr.org.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ