«Ψυσιή τζαι νεύρον» σε προσφυγικές πολυκατοικίες στην Αγλαντζιά

«Στην αρχή δεν τους αρέσαν τα σχέδια», μού λέει χαμογελώντας η κυρία Βάσω η οποία διατηρεί συνοικιακό κατάστημα στον προσφυγικό οικισμό όπου βρίσκονται τα εξαιρετικής αισθητικής έργα των Paparazzi και Rock The Dog.

 


Article featured image
Article featured image

Περνώντας σήμερα το πρωί από τη Λεωφ. Κυρηνείας, στην Αγλαντζιά, το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα εντυπωσιακό γκράφιτι με την υπογραφή Paparazzi, στο οποίο απεικονιζόταν ένας μυστακοφόρος με μαντίλα στο κεφάλι.

Σταματώντας για να φωτογραφίσω, συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν το μοναδικό υπερμέγεθες γκράφιτι στο σημείο. Σε διπλανές πολυκατοικίες του συνοικισμού υπήρχαν κι άλλα, ανάμεσά τους και ένα πανέμορφο έργο του RockTheDog, αλλά και έργα των Edmon και Rate (2C Crew Limassol).

Αφού φωτογράφισα, μπήκα στο μικρό μαγαζάκι της περιοχής για να μάθω πληροφορίες αλλά κυρίως να «κόψω» αντιδράσεις σε σχέση με τα τεράστια έργα που σκέπασαν τις πολυκατοικίες του Συνοικισμού στο Πλατύ.

Η κυρία Βάσω μού λέει πως ο κόσμος στην αρχή δεν τα είδε με τόσο καλό μάτι, αλλά περνώντας ο καιρός, όχι μόνο τα συνήθισε, αλλά πολλοί αφού παρατήρησαν προσεκτικά τις λεπτομέρειες σε αυτά, άρχισαν κιόλας να θαυμάζουν και να εκτιμούν τα έργα!

 



Έτσι δεν γίνεται συνήθως; Κάθε αλλαγή, κάθε προσπάθεια εκμοντερνισμού ή έστω εξωραϊσμού ενός σημείου, στην αρχή ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις, πλην όμως, όταν υπάρχει ποιότητα, αισθητική και σεβασμός, ο κόσμος θα αγκαλιάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ενημερωτικά, τα μεγάλης κλίμακας έργα δημιουργήθηκαν το 2016 στο πλαίσιο μιας μαζικής συνάθροισης καλλιτεχνών για το «Imagine the roads festival».

 



«Ευελπιστούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε χρώμα σε μια ομολογουμένως παραγκωνισμένη περιοχή, αυτή των προσφυγικών κατοικιών», είχε αναφέρει σχετικά ο τότε δήμαρχος και εμείς, βλέποντάς τα, θεωρούμε πως ο στόχος επετεύχθη!

Σε επικοινωνία μας με τον RockTheDog, σε σχέση με το δικό του έργο, ο καλλιτέχνης δηλώνει στη CITY πως αυτό απεικονίζει μια κοπέλα που κάνει την προσευχή της, άσχετο αν ο κόσμος τη βλέπει ως Παναγία. Επιπλέον, μας αναφέρει πως πάνω από αυτό θα γραφόταν και η φράση ΨΥΣΙΗ ΤΖΑΙ ΝΕΥΡΟΝ, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ… απλώς και μόνο επειδή δεν έφτασε η μπογιά.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ