Ποιος είπε ότι τελειώσαμε με τη σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες;

Λίγο η σφήνα έξαρσης από τον Ατλαντικό Ωκεανό, λίγο το χαμηλό βαρομετρικό στη Λιβύη δεν θα δούμε σύντομα μέρα ξέξασπρη.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρει το ktiasweather, σφήνα έξαρσης από τον Ατλαντικό Ωκεανό με επέκταση προς τις νήσους Φερόες, εμποδίζει τη «φυσιολογική» ροή του πολικού αεροχειμάρου από δυτικά προς ανατολικά και έτσι ευνοείται η κατάβαση πολικού ψύχους από τη βορειοδυτική Ρωσία προς κεντρική Ευρώπη, με επέκταση προς τη βορειοδυτική Αφρική.

Από την άλλη, σφήνα ύφεσης που επεκτείνεται βαθιά μέσα στην Αλγερία σε συνδυασμό με βαθύ βαρομετρικό στη περιοχή της Λιβύης , ευνοούν την εκτόπιση πολύ θερμών αέριων μαζών από βόρειο Αφρική και μεταφορά σκόνης προς την περιοχή μας. Σήμερα τα ποσοστά σκόνης θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά.

Το δυτικό ρεύμα αέρα που επηρεάζει την περιοχή μας μεταφέρει σκόνη που ανηφορίζει από τη βόρειο Αφρική προς τη Μεσόγειο.

Αύριο, το βαρομετρικό χαμηλό από τη Λιβύη καθώς κινείται βορειοανατολικά προς την Ελλάδα θα ευνοήσει νέο κύμα πολύ πιο θερμών αέριων μαζών και πιο πυκνής σκόνης προς την περιοχή μας με κορύφωση την Παρασκευή.

Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα φτάσει τοπικά, στα δυτικά και ορεινά/ημιορεινά έως και 15 βαθμούς πιο πάνω από την κανονική για την εποχή, με θερμοκρασίες που θα θυμίζουν μήνα Ιούνιο. Το βράδυ της Πέμπτης επίσης η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα Ιουνίου. Τα επίπεδα σκόνης αναμένεται να είναι πολύ πυκνά κατά διαστήματα, σε σημείο που η ορατότητα θα είναι κατά διαστήματα μειωμένη. Τα επίπεδα σκόνης αναμένεται να είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 2,5 χρόνων, μετά το Σεπτέμβρη του 2015.

Σταδιακή πτώση θερμοκρασίας και υποχώρηση της σκόνης αναμένεται το Σάββατο. Επίσης υπάρχει 30% πιθανότητα βροχής. Νέο κύμα σκόνης και θερμών αέριων μαζών ίσως έχουμε ξανά τη Δευτέρα/Τρίτη.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήµατα σκόνη. Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Τοπικά δυνατό να παρατηρείται αραιή οµίχλη ή και χαµηλή νέφωση. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 10 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και στους 9 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και τοπικά στα προσήνεµα µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη, ενώ στα προσήνεµα παράλια θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 25 στα δυτικά και βόρεια παράλια, στους 22 στα υπόλοιπα παράλια και στους 21 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος, κυρίως από µέσες και ψηλές νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και ενδέχεται να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές, κυρίως στα δυτικά και στα ορεινά. Η σκόνη σταδιακά θα υποχωρήσει από το µεσηµέρι. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει αισθητή πτώση.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες νεφώσεις. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ