Κυκλοφορούν ακόμη τα μικρά λεωφορεία του Δήμου Λευκωσίας;

Ποιος τα χρησιμοποιεί αλήθεια;

 


Article featured image
Article featured image

Αυτή είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση που κάνει κάποιος όταν η συζήτηση έρχεται στα μικρά λεωφορεία της Λευκωσίας εννοώντας, κυρίως, ότι στην Κύπρο που όλοι κυκλοφορούμε με αυτοκίνητο για τη μετακίνησή μας, μια τέτοια ενέργεια είναι τουλάχιστον περιττή.

Πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο; 

Σε μια ευρωπαϊκή πόλη που σέβεται την ιστορικότητά της, αλλά και τον πυρήνα της, η πιο πάνω ερώτηση δεν θα είχε καν χώρο να εκφραστεί αφού είναι αυτονόητο πως η μετακίνηση στο κέντρο με ιδιωτικό όχημα είναι σχεδόν απαγορευτική τόσο για πρακτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους.

Στην Κύπρο πάλι, η ιδέα και μόνο του να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας και να κατεβούμε στο κέντρο με το λεωφορείο, φαντάζει εξωγήινη. Ωστόσο, η δυσφορία, τα νεύρα και η αγανάκτηση που μας δημιουργούνται κάθε φορά που ψάχνουμε να σταθμεύσουμε στο κέντρο της πόλης, ανεπιτυχώς, ή κάθε φορά που είμαστε πεζοί και κινδυνεύουμε από τα διερχόμενα αυτοκίνητα κάθε άλλο παρά φανταστική είναι.

 



Διάβασε επίσης: Γιατί είναι άδεια τα μικρά λεωφορεία Λευκωσίας;





Για όλους λοιπόν τους πιο πάνω λόγους, η ενέργεια του Δήμου Λευκωσίας για την τοποθέτηση δρομολογίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, με μικρά ευέλικτα λεωφορεία είναι αν μη τη άλλο αναγκαία και απαραίτητη. 

 



Για όσους δεν γνωρίζουν, τα μικρά λεωφορεία Λευκωσίας κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης καθημερινά, συνδέοντας το ιστορικό κέντρο με το σύγχρονο αστικό εμπορικό κέντρο της πόλης και:

- Κυκλοφορούν από τις 7:30 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα (23:50), από Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή (επτά μέρες την εβδομάδα). Κάθε είκοσι λεπτά ένα λεωφορείο ξεκινά από το παλιό ΓΣΠ. Κάνουν δύο κυκλικές διαδρομές με την ονομασία λ1 και λ2 περνώντας από όλες τις εμπορικές οδούς και τα αξιοθέατα της πόλης.

- Οι διαδρομές είναι συχνές, με ένα πολύ ελκυστικό ωράριο, καλύπτοντας τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, των νέων αλλά και των πολιτών κάθε ηλικίας.

- Είναι μικρά, ευέλικτα και hi-tech, παρέχουν άνετη μετακίνηση, έχουν πρόνοια για μεταφορά ποδηλάτου, προσφέρουν μια σειρά από νέας γενιάς υπηρεσίες και διαθέτουν ειδική ιστοσελίδα με ενημέρωση για τη θέση τους σε πραγματικό χρόνο.

- Ειδική εφαρμογή nicosia’s mini buses διατίθεται για έξυπνα τηλέφωνα  Android. Οι κάτοχοι κινητών με λειτουργικό σύστημα iOS και Windows μπορούν να χρησιμοποιούν τη σχετική ιστοσελίδα.

- Μεταφέρουν 21 άτομα, 13 καθήμενους και 8 ιστάμενους, διαθέτουν επιπλέον καθίσματα για άτομα που χρειάζονται προτεραιότητα, καθώς και ράμπα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

- Διαθέτουν υποδομή για εύκολη πρόσβαση σε άτομα με ειδικές κινητικές δυσκολίες.

- Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας των μικρών λεωφορείων Λευκωσίας www.nicosiaminibuses.eu, μπορεί να δει εύκολα και γρήγορα τον χάρτη με τις διαδρομές, όλες τις στάσεις των λεωφορείων και ανά πάσα στιγμή να ενημερωθεί για το που βρίσκονται τα πιο κοντινά του λεωφορεία.

- Οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν την αγγλική έκδοση της σελίδας. Στην ιστοσελίδα επίσης μπορεί κανείς να βρει το ωράριο των μικρών λεωφορείων και όλα τα νέα σχετικά με τα λεωφορεία.   

 



Αν, λοιπόν, σε πείσαμε, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κατέβεις στο κέντρο της πόλης, στάθμευσε το αυτοκίνητό σου στους χώρους στάθμευσης εκτός των τειχών και ανέβα σε ένα από τα δύο μικρά λεωφορεία, ανάλογα με τη διαδρομή που θέλεις να ακολουθήσεις.

 

Οι διαδρομές:

Η διαδρομή λ1 ακολουθεί την πορεία: ΓΣΠ, Ευαγόρου, Γρηγόρη Αυξεντίου, Βύρωνος, Μουσείου, Μάρκου Δράκου (Λήδρας Πάλας), Χαράλαμπου Μούσκου (Δικαστήρια), Κινύρας, Πύλη Πάφου, Ρηγαίνης, Βασιλείου Βουλγαροκτόνου, Πυγμαλίωνος, Νικοκλέους, Λεύκωνος, Διογένους, Ισαακίου Κομνηνού, Πενταδακτύλου, Ερμού, Έκτορος, Νικηφόρου Φωκά, Κοράη, Ισοκράτους, Πλατεία Τηλλύριας, Άρεως, Αχιλλέως, Τρικούπη, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Ρηγαίνης, Πλατεία Σολωμού, Α. Γ. Λεβέντη, Ευαγόρου, ΓΣΠ.

Η διαδρομή λ2 ακολουθεί την πορεία: ΓΣΠ, Ευαγόρου, Ανδρέα Δημητρίου,  Θεμ. Δέρβη, Στασικράτους, Μνασιάδου, Φώτη Πίττα, Σπύρου Κυπριανού, Κρήτης, Στασάνδρου, Πινδάρου, Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου, Κων. Παλαιολόγου, Κοραή, Ισοκράτους, Πλατεία Τηλλυρίας,  Άρεως, Αχιλλέως, Τρικούπη, Μπουμπουλίνας, Στασάνδρυ, Μακαρίου Γ, Ζήνας Κάνθερ, Θεοφάνη Θεοδότου, Στασικράτους, Ευαγορου, ΓΣΠ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ