Αναμένονται βροχές και καταιγίδες [μέχρι πότε και ποιες περιοχές επηρεάζονται]

Καθαρίζει έστω και για λίγο η αποπνικτική ατμόσφαιρα.

 


Article featured image
Article featured image

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή μας, με κέντρο στη Τουρκία, κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά. Νέο ασθενές βαρομετρικό χαμηλό συνεχίσει να δίνει βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα, κυρίως μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε. Στο δυτικό μισό του νησιού-ορεινά/ημιορεινά και βόρεια οι βροχές/καταιγίδες θα είναι πιο συχνές και εκτεταμένες σε σχέση με το ανατολικό μισό.

Χθες βράδυ βροχές/καταιγίδες σημειώθηκαν σε όλο το νησί, αλλά υπήρξε πολύ μεγάλο βροχομετρικό εύρος. Από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς έχουν καταγραφεί από 2.5 (Λευκωσία) έως 35 (Τρόοδος) χιλιοστά βροχής μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι. Από σταθμούς του Τμήματος Μετεωρολογίας έχουν καταγραφεί από 0.6(Λεμεσό) έως 53 (Πρόδρομο) χιλιοστά βροχής μέχρι τις 8 το πρωί.

Ο κύριος όγκος των βροχών έχει σημειωθεί σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές των επαρχιών Πάφου-Λεμεσού.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα το απόγευμα, αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δίνουν βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή σε όλο το νησί. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι πιο συχνές και εκτεταμένες στο δυτικό μισό του νησιού-ορεινά/ημιορεινά και βόρεια σε σχέση με το ανατολικό μισό. Τοπικά οι καταιγίδες πιθανόν να είναι έντονες με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί-νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα νότια παράλια ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20-21 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ συνεχίζουν οι βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή σε όλο το νησί, κυρίως πριν τα μεσάνυχτα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι πιο συχνές και εκτεταμένες στο δυτικό μισό του νησιού σε σχέση με το ανατολικό μισό. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους πιθανόν να πέσει λίγο χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί-νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα νότια και δυτικά παράλια αρχικά μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Μέχρι τις αυγινές ώρες οι άνεμοι εξασθενούν κατά 1-2 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 10 έως 13 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου αναμένεται να σχηματιστεί ασθενής παγετός.

Την Παρασκευή ίσως παρατηρηθούν ακόμα λίγες τοπικές βροχές το πρωί, κυρίως σε βορειοδυτικά τμήματα του νησιού, ενώ νωρίς το απόγευμα νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά ίσως δώσουν ακόμα λίγες τοπικές βροχές ή καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά των επαρχιών Λεμεσού-Λάρνακας και σε νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με σήμερα.

Το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες μέρες του Απριλίου αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός χωρίς σκόνη και σταδιακή, αισθητή άνοδος θερμοκρασίας.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου 

Το βαροµετρικό χαµηλό και η αραιή σκόνη που επηρεάζουν την περιοχή υποχωρούν. Από αύριο ψηλή πίεση θα αρχίσει να εγκαθίσταται. Το απόγευµα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, στο εσωτερικό µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ αλλά στα παράλια και στα προσήνεµα ορεινά ισχυροί µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη µέχρι κυµατώδης και σταδιακά στα προσήνεµα κυµατώδης.

Απόψε παροδικά αυξηµένες νεφώσεις πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές, κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, στο εσωτερικό ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ αλλά στα παράλια µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και τοπικά στα νοτιοδυτικά µέχρι πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ.

Αργότερα θα καταστούν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ αλλά στα προσήνεµα δυτικά µέχρι ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη µέχρι κυµατώδης ενώ στα δυτικά θα καταστεί µέχρι πολύ κυµατώδης.

Η θερµοκρασία θα πέσει στους 10 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 14 στα δυτικά, γύρω στους 12 στα υπόλοιπα παράλια και στους 4 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ τοπικά θα εµφανίζονται αυξηµένες νεφώσεις κατά διαστήµατα.

Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, και παροδικά στα προσήνεµα µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη και παροδικά στα προσήνεµα µέχρι κυµατώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 21 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 20 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 11 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σαββατοκύριακο και τη ∆ευτέρα θα παρατηρούνται διαστήµατα µε κυρίως αίθριο καιρό αλλά και παροδικά αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή περαιτέρω άνοδο κατά το τριήµερο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ