«Ο νέος Υπουργός Παιδείας αδυνατεί να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνο Υπουργός της Ε/κ κοινότητας»

«…αλλά Υπουργός ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. η οποία βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της ανεξιθρησκείας και του κοσμικού κράτους».

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια έντονη και ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση προχώρησε το Δ.Σ του ΚΙΣΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στα γραφεία του ΕΛΑΜ και τις δηλώσεις του περί ταύτισης ιδεών και αξιών.   

Ο ΚΙΣΑ, μεταξύ άλλων, ζητά την παραίτηση ή την παύση του Υπουργού από το αξίωμα του, αφού όπως υποστηρίζει η στάση του αυτή το μόνο που προωθεί είναι το μίσος, τον διχασμό, τη μισαλλοδοξία, των διακρίσεων και του ρατσισμού.

 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Είναι με λύπη και οργή που ενημερωθήκαμε χθες από τα ΜΜΕ για την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Χαμπιαούρη στα γραφεία του ΕΛΑΜ και τις δηλώσεις του ότι «οι απόψεις του ΕΛΑΜ είναι πάντα καλοδεχούμενες» και  ότι το Υπουργείο του και ο ίδιος συμμερίζονται τις αξίες και αρχές του ΕΛΑΜ.

Δυστυχώς, μετά και το άνοιγμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη προς το ΕΛΑΜ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είναι φανερό πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη προστασίας των νέων και της κοινωνίας ευρύτερα από τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και του νεοναζιστικού ΕΛΑΜ. Αυτό άλλωστε παραδέχεται και ο Υπουργός, ο οποίος όχι μόνο επισκέφτηκε το ΕΛΑΜ, αλλά δήλωσε κιόλας πως το Υπουργείο του και ο ίδιος είναι ανοικτοί σε διάλογο μαζί τους. Μετά την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος της ΚΔ επέλεξε, όχι τυχαία βέβαια, το διορισμό ενός εγκάθετου του -Ααρχιεπισκόπου στη θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Υπενθυμίζουμε πως μερικά χρόνια πριν, ο Αρχιεπίσκοπος είχε μιλήσει για το ΕΛΑΜ ως «μια ομάδα παιδιών με κρυστάλλινες απόψεις» μεταξύ άλλων με τις οποίες και ο ίδιος συμφωνεί.

Ενέργειες και δηλώσεις όπως αυτές του Υπουργού και προηγουμένως του Προέδρου και πιο πριν του Αρχιεπισκόπου, ενισχύουν την καθιέρωση του ΕΛΑΜ, ενός φασιστικού κόμματος, το οποίο αποτελεί παράρτημα της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ως πολιτική δύναμη εντός του συστήματος. Ενώ λοιπόν αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία μας είναι μια ανθρωποκεντρική παιδεία με δικαιωματική προσέγγιση προκειμένου να καλλιεργηθεί κουλτούρα ειρηνικής συνύπαρξης σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, ο Υπουργός επικεντρώνεται, σε απάντηση στην κριτική που δέχθηκε για τις αρχικές του δηλώσεις,  «[σ]τα εθνικά ιδεώδη και τις χριστιανικές αξίες του κυπριακού ελληνισμού».

Δυστυχώς, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει αυτή η προσέγγιση είναι η περαιτέρω καλλιέργεια και προώθηση του μίσους, του διχασμού, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων και του ρατσισμού, αφανίζοντας κάθε ελπίδα για βιώσιμη επανένωση της Κύπρου και αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων της.  Είναι φανερό ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας αδυνατεί να αντιληφθεί ότι δεν είναι Υπουργός της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά Υπουργός ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. η οποία βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της ανεξιθρησκείας και του κοσμικού κράτους, το οποίο, είτε αρέσει στον ίδιο και στο ΕΛΑΜ είτε όχι, είναι από τη γένεσή του πολυπολιτισμικό.

Η ΚΙΣΑ ζητά την παραίτηση του κύριου Χαμπιαούρη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν παραιτηθεί, καλεί τον Πρόεδρο να προχωρήσει στην παύση και αντικατάστασή του, αφού τέτοιες ενέργειες συγκρούονται με το ίδιο το σύνταγμα της ΚΔ, το οποίο διασφαλίζει την ανεξιθρησκεία και όχι την προώθηση των ελληνοχριστιανικών αξιών και ιδεωδών ενώ πλήττουν τις ίδιες τις αρχές της ισότητας και της δημοκρατίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ