Οι TOP 3 ειδήσεις της ημέρας [στις 10:00 ακριβώς]

Οι 3 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας -Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018.

 


Article featured image
Article featured image

Το θρίλερ με τους 150 Κύπριους εργαζόμενους σε μεγάλη εταιρία στην Σαουδική Αραβία, οι σχεδόν 2000 θάνατοι από τη σκόνη σε μια διετία στην Κύπρο, αλλά και η διαρροή αερίου από κυλίνδρους με ασετιλίνη στη Λεμεσό, είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο την επικαιρότητα στο νησί σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου.

 

 

Διαρροή αερίου από κυλίνδρους με ασετιλίνη

Διαρροή αερίου έξω από το λιμάνι Λεμεσού έθεσε σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι η διαρροή προέρχεται από κυλίνδρους που περιέχουν ασετιλίνη, διοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι η Υπηρεσία λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση του περιστατικού ενώ η επιχείρηση θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να σταματήσει η διαρροή αερίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, γίνεται ψύξη των κυλίνδρων ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής.

Από το εν λόγω περιστατικό δεν έχει σημειωθεί κανένας τραυματισμός, ενώ δεν συντρέχει και κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της περιοχής.

 

 

Σχεδόν 2000 θάνατοι από τη σκόνη σε μια διετία

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι πρόωροι θάνατοι στην Κύπρο μεταξύ των ετών 2012-2014 ανέρχονται στους 1.799 και αποδίδονται σε επιβάρυνση από εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων.

Συγκεκριμένα η μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, καταγράφει κατά μέσο όρο, 559 πρόωρους θανάτους, ανά έτος, που αποδίδονται στην μακροπρόθεσμη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου.

Έκπληξη προκαλεί σημείωμα που κατέθεσε στην Βουλή το Τμήμα Επιθεώρησης εργασίας και παρουσιάζει απόψε το ΣΙΓΜΑ.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ παρακάτω…

 

 

Θρίλερ στη Σαουδική Αραβία με 150 Κύπριους

Εργάζονται κάτω από δυσμενείς συνθήκες σε μεγάλη κυπριακή κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει έργα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με επιστολή τους προς τα στελέχη της εταιρίας J&P που έχει αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εδώ και μερικούς μήνες αναγκαζόμενοι να επιβιώνουν κάτω από τραγικές συνθήκες, καθώς η εταιρία δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα τους, ενώ αρνείται να τους επιστρέψει τις βίζες ώστε να μπορέσουν να φύγουν και να δουλέψουν σε κάποια άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζόμενων που αναφέρονται σε επιστολή που έστειλαν προς τον διευθυντή της J&P στο Ριάντ, Ανδρέα Παπαθωμά με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018, 6.700 εργαζόμενοι της J&P εργάζονται καθημερινά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματά τους είναι ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν οι άδειες εργασίας και παραμονής στη χώρα και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν με φυλάκιση σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από τις τοπικές αρχές που είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε τέτοια θέματα.

«Η εταιρία δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε αεροπορικά εισιτήρια και έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζητούν χρήματα από τις πρεσβείες για να γυρίσουν στις πατρίδες τους» αναφέρεται στην επιστολή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ