Αυθαίρετη ανέγερση εκκλησίας στον Πρωταρά

Η επιλογή του παραθαλάσσιου τεμαχίου (περιοχή Paramount) έγινε καθ’ υπόδειξη του μητροπολίτη, για συμβολικούς λόγους, αφού μπορεί κανείς από εκεί να ατενίσει απέναντι το μοναστήρι του Απ. Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

 


Article featured image
Article featured image

Δημοσίευμα του Πολίτη με ημερομηνία 29/03/2018 κάνει λόγω για εκκλησία που κτίστηκε αυθαίρετα στο Παραλίμνι, στην περιοχή Paramount.

Χωρίς τις στοιχειώδεις άδειες, και ο θεμέλιος λίθος μπήκε και η εκκλησία άρχισε να ανεγείρεται και λειτουργίες άρχισαν ήδη να τελούνται στην εκκλησία, με το ποίμνιο της μητροπόλεως (Κωνσταντίας και Αμμοχώστου) να εκκλησιάζεται έξω από την οικοδομή…

Μάλιστα, μέσω σχετικού δημοσιεύματος στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου (churchofcyprus.org.cy), ενημερωνόμαστε ότι στις 16 Ιουλίου 2017 είχε τελεστή η πρώτη Θεία Λειτουργία στο νεόδμητο εξωκλήσι του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στον Πρωταρά (περιοχή Νησιά). Στο τέλος, έγινε και η κατάθεση του θεμελίου λίθου του εξωκλησιού. Των ακολουθιών θα προέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

 



 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πολίτη, η επιλογή του παραθαλάσσιου τεμαχίου (περιοχή Paramount) έγινε καθ’ υπόδειξη του μητροπολίτη για συμβολικούς λόγους, αφού μπορεί κανείς από εκεί να ατενίσει απέναντι το μοναστήρι του Απ. Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία. Εξ ου και το ξωκλήσι θα είναι επίσης αφιερωμένο στον Απ. Ανδρέα.

Ενημερωτικά, μετά από έρευνα το ΥΠΕΣ εντόπισε πως δεν υποβλήθηκε κανένα αίτημα από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας για εκμίσθωση της κρατικής γης ή άλλως πως.

 



 

Συγκεκριμένα, με επιστολή ημερ. 8 Μαρτίου 2018 με παραλήπτη τον πρόεδρο των Οικολόγων, η λειτουργός Ανθή Κουκκουρή-Λακκοτρύπη ενημερώνει εκ μέρους του γ.δ. του ΥΠΕΣ πως από επιτόπια εξέταση που πραγματοποιήθηκε από αρμόδιο κτηματολογικό λειτουργό και χωρομέτρη, διαπιστώθηκε πράγματι ότι εντός του τεμαχίου αρ. 611 του τμήματος 21 του Κ.Χ. Σχεδίου 2-297-374 στον Δήμο Παραλιμνίου, το οποίο αποτελεί κρατική ιδιοκτησία, ανεγείρεται εκκλησία «κατόπιν οδηγιών του Μητροπολίτη Ιεράς Μονής Κωνσταντίας και Αμμοχώστου».

Αξίζει να ειπωθεί πως η υπό αναφορά εκκλησία ανεγείρεται σε μέρος του τεμαχίου 611, για το οποίο παραχωρήθηκε άδεια χρήσης στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, αποκλειστικά και μόνο για αθλητικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για αγώνες beach volley, σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου.

 



Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποφανθεί το Υπουργείο Εσωτερικών πως η ανέγερση εκκλησίας σε κρατικό τεμάχιο σε παραλιακή περιοχή στο Παραλίμνι, η οποία σύντομα αποπερατώνεται, είναι αυθαίρετη για να ζητήσει από τον οικείο έπαρχο, τον Δήμο Παραλιμνίου και την αρμόδια οικοδομική αρχή να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Μέτρα πάντως που δεν διευκρινίζονται.

Οπότε, το ερώτημα που προκύπτει αφορά στο ποιος έδωσε το πράσινο φως στη μητρόπολη. Μπορεί μια μητρόπολη να επιλέγει κρατικά τεμάχια ή και φιλέτα κατά το δοκούν;

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ