O Σωκράτης, ο Νίσος, ο Νικόλας και ο Κωνσταντίνος ταξιδεύουν αύριο στην Τανζανία

Όταν τους συναντήσαμε, λίγες μέρες πριν την αναχώρησή τους, για να μιλήσουμε για το εγχείρημά τους, το πρώτο πράγμα που εντόπιζες ανάμεσα στα λόγια τους ήταν ο ενθουσιασμός, η ανυπομονησία και μια μικρή ανησυχία.

 


Article featured image
Article featured image

Ανησυχία, για το αν θα τα καταφέρουν να εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίο πάνε εκεί, αν θα μπορέσουν να προσφέρουν στην κοινότητα του χωριού Μακιγιούν, όλα όσα τους υποσχέθηκαν.

Ο Σωκράτης, ως πιο παλιός και έμπειρος, αναλαμβάνει να μας εξηγήσει τα σχέδια και τα πλάνα τους. «Σκοπός του ταξιδιού είναι το ίδρυμα Rhea Foundation να χτίσει ένα σχολείο για τα παιδιά της φυλής των Μασσάι. Τα παιδιά της φυλής των Μασσάι έχουν πλέον φθάσει σ’ ένα αδιέξοδο από την άποψη της εκπαιδευτικής και της πνευματικής τους ανάπτυξης. Και ενώ η Τανζανία υπερηφανεύεται για τα ιστορικά έθιμα της φυλής οι νομοθεσίες στις αστικές πόλεις δεν μπορούν να τους προσφέρουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, όπως στα παιδιά που μεγαλώνουν στις αναπτυγμένες πόλεις».

Όπως διευκρινίζει, τα παιδιά της φυλής των Μασσάι χρειάζονται εκπαίδευση για να μάθουν πώς να διαβάζουν, να γράφουν και να μετρούν έτσι ώστε να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους  δεξιότητές και να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στον παραδοσιακό τους πολιτισμό και τις νέες πολιτιστικές προόδους.

 



 

Εσείς γιατί πάτε εκεί (στο χωριό Μακιγιούνι);

Σκοπός μας είναι να βάλουμε τα θεμέλια για την ανέγερση ενός βιώσιμου σχολείου στο χωριό, όπου θα προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να μορφωθούν και να δημιουργήσουν αύριο ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτά και τον τόπο τους. Θα μείνουμε για περίπου δύο εβδομάδες και στην πορεία θα επισκέπτομαι κάθε δύο μήνες την περιοχή για να επιβλέπω το έργο. Εδώ, βέβαια, να αναφέρουμε ότι η ανέγερση του σχολείου που ονομάστηκε «Ιντιμάγι» έχει ήδη ξεκινήσει. Η πρώτη τάξη του σχολείου έχει τελειώσει και επί του παρόντος εκπαιδεύει 60 παιδιά της φυλής Μασσάι. Μετά την ολοκλήρωση του, το σχολείο θα ωφελήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλης της τοπικής κοινότητας.   



Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή τους για Τανζανία το Σάββατο 31 Μαρτίου, ζητήσαμε και από τους 4 πρωταγωνιστές της αποστολής, Σωκράτη Ρωσσίδη, Κωνσταντίνο Νικολάου, Νίσο Δημητρίου και Νικόλα Νικολάου να μας γράψουν λίγα λόγια για το πώς νιώθουν και τι περιμένουν απ’ αυτό το ταξίδι, την ώρα που έβαζαν τα τελευταία ρούχα στη βαλίτσα.

 

Σωκράτης Ρωσσίδης


Στο τέλος της ημέρας ότι κάνουμε είναι για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.


Όταν το 2016 ταξίδεψα στην Τανζανία για να διδάξω τα παιδιά των Μασσάι και να παραδώσω τα ευπροσάρμοστα παπούτσια ‘The Shoe that grows’ του διεθνούς οργανισμού ‘Because International’, έζησα με τη φυλή και έμεινα μαζί τους για ένα μήνα.

Εκεί είδα και γνώρισα αρκετά παιδιά Μασσάι που ζούσαν με τα ελάχιστα, ενώ στερούνταν και την ευκαιρία για μόρφωση. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα επιστρέψω για να βοηθήσω ώστε να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα. Στόχος μου λοιπόν, είναι μαζί με τα ομάδα και με την τοπική κοινότητα, να ολοκληρώσουμε το σχολείο ώστε να καλυφθεί επιτέλους το ακαδημαϊκό χάσμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της φυλής με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της Τανζανίας.

Λίγο πριν το ταξίδι είμαι αισιόδοξος ότι το Rhea Foundation θα πετύχει το στόχο του. Παράλληλα νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που στήριξαν αυτό το εγχείρημα είτε οικονομικά είτε με ψυχολογική στήριξη. Στο τέλος της ημέρας ότι κάνουμε είναι για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

 

 

Κωνσταντίνος Νικολάου


Είμαι πανέτοιμος για κάθε δυσκολία που πιθανόν να συναντήσουμε στο ταξίδι μας.


Τα τελευταία χρονιά παρακολουθούσα τις εθελοντικές δράσεις του Σωκράτη στο Νεπάλ, την Ινδία και την Αφρική. Ομολογώ πως όλο αυτό που μας περιέγραφε κάθε φορά με συγκίνησε και με οδήγησε στο να πάρω την απόφαση να λάβω μέρος στην ομάδα για την επόμενη αποστολή με στόχο την προσφορά στο συνάνθρωπο. Στόχος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα του RHEA FOUNDATION να ολοκληρώσει το σχολείο προσφέροντας στα παιδιά της περιοχής τη δυνατότητα να μορφωθούν και να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Προσωπικά νιώθω συγκίνηση και περηφάνια για όλη την προεργασία της ομάδας και ευχαρίστηση σε όσους συνέβαλαν να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Είμαι πανέτοιμος για κάθε δυσκολία που πιθανόν να συναντήσουμε στο ταξίδι μας.

 

 

Νίσος Δημητρίου


Στην Τανζανία φαντάζομαι τα χαμόγελα των μικρών Μασσάι μόλις πάρουν τα πρώτα δωράκια τους.


Ο εθελοντισμός δεν με ενδιέφερε σχεδόν καθόλου στο παρελθόν, δεν είχα εμπιστοσύνη σε κανένα οργανισμό για να βοηθήσω, όταν όμως ένας φίλος από το στενό μου περιβάλλον, ο Κωνσταντίνος, μου είπε για το Rhea Foundation, του είπα χωρίς δεύτερη σκέψη ότι από την επόμενη αποστολή «είμαι μαζί σας».  Το ένιωσα μέσα μου ότι ήταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ. Στην Τανζανία φαντάζομαι τα χαμόγελα των μικρών Μασσάι μόλις πάρουν τα πρώτα δωράκια τους. Ό,τι γίνεται είναι για αυτούς. Στο μέλλον θα καταλάβουν και θα εκτιμήσουν περισσότερο την αξία του σχολείου.  Ένα μεγάλο ποσοστό της προσπάθειας ήταν οι τελευταίοι μήνες που όσο περνούσε ο καιρός, η ανυπομονησία για το ταξίδι μεγάλωνε και το τρέξιμο που κάναμε (διοργάνωση εκδηλώσεων, μελέτη, εξοπλισμός, εμβολιασμοί κτλ) δεν μας επηρέαζε. Αυτό που έμεινε τώρα είναι η εκτέλεση. Την αγάπη και το χαμόγελο που θα εισπράξουμε από τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με οποιοδήποτε υλικό αγαθό. Αυτό το χαμόγελο θα είναι και το τι θα πάρουμε εμείς, μαζί μας, για τη υπόλοιπη μας ζωή.

 

 

Νικόλας Νικολάου


Υπάρχει αγωνία σίγουρα για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε αλλά την ίδια ώρα υπάρχει και ενθουσιασμός.


Το να βοηθάς σε μια φιλανθρωπική δράση που γίνεται σε υπανάπτυκτες χώρες σου προσφέρει μια ψυχική ικανοποίηση και συνάμα σε βοηθά να εξελιχθείς ως προσωπικότητα με τις εμπειρίες που αποκομίζεις. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω στην αποπεράτωση της αποστολής έτσι ώστε να προσφερθεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της κοινότητας των Μασσάι. Η υποδομή που αποσκοπεί το Ίδρυμα να εγκαταστήσει θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά και σε όλη την τοπική κοινότητα. Θα τους βοηθήσει στο μέλλον να εξελίξουν το πνεύμα και τις προσωπικότητες τους. Τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα. Υπάρχει αγωνία σίγουρα για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ενθουσιασμός για το σκοπό και το έργο που πάμε να πράξουμε. Ανυπομονώ και είμαι σίγουρος ότι το Ίδρυμα θα ολοκληρώσει το εγχείρημα όπως έχουμε υποσχεθεί στα κόσμο αλλά και στους εαυτούς μας.

 

 



Γνωρίστε το Rhea Foundation



Το «Rhea Foundation» (Ίδρυμα Ρέα) είναι ένα επίσημα εγγεγραμμένο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα που αναλαμβάνει πρακτική δράση σε υπανάπτυκτες χώρες για την διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο διατηρώντας παράλληλα οικονομική διαφάνεια με όσους το στηρίζουν.

Στον πυρήνα του το ίδρυμα έχει τους ακόλουθους πυλώνες:

- να διαμορφώσει την εκπαίδευση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και να προσφέρει ίση πρόσβαση σε όλους

- να παρέχει βασικές ανάγκες όπως φάρμακα, ρούχα, νερό και άλλα απαραίτητα σε υπανάπτυκτες χώρες

- να ευαισθητοποιήσει τις μελλοντικές γενιές στο να γίνουν ποιο υπεύθυνα άτομα προς τον πλανήτη και τον συνάνθρωπο τους.

- να διαμορφώσει έναν καλύτερο κόσμο που να σέβεται την βιοποικιλότητα του πλανήτη και τις φυλετικές διαφορές μεταξύ των ατόμων.



Το ‘Rhea Foundation’ συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες από διάφορες ηπείρους και πρωτοστατεί στον οραματισμό, το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που προάγουν την πολιτιστική αναβάθμιση των ανθρώπων την προστασία και τη θετική εξέλιξη τους.

Ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, το ίδρυμα έχει προαγάγει ανθρωπιστικά έργα και βοήθεια στο Νεπάλ, την Ινδία και την Αφρική.

 



Όλοι όσοι στήριξαν την αποστολή στην Τανζανία



O κόσμος συνείσφερε με δωρεές μέσω της ιστοσελίδας www.rhea-foundation.org και στο φιλανθρωπικό πάρτι που οργανώσαμε.

Ο μεγαλύτερος ευεργέτης του εγχειρήματος είναι το Ιδιωτικό Σχολείο ‘The G C School of Careers (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο & Λύκειο)’ που στήριξε και στηρίζει το Rhea Foundation με μία σειρά φιλανθρωπικών εκδηλώσεων όπως διοργάνωση Tουρνουά Futsal,  Fashion Show (συμπεριλαμβανομένων χορωδίας & χορευτικού από το Δημοτικό Σχολείο), 52 μαθητές σε απεργία πείνας η οποία διήρκησε 30 ώρες, ως μια συμβολική κίνηση στήριξης σε όλα εκείνα τα παιδιά που η έλλειψη τροφής είναι η καθημερινότητά τους.

Περαιτέρω το εγχείρημα υποστηρίχτηκε από το δικηγορικό ‘Ανδρέας Σάββα & Συνεργάτες ΔΕΠΕ’ και τη Florentia Charalambous Make-up Artist Workshops τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ