Πώς θα επηρεαστεί η Κύπρος από ενδεχόμενο ατύχημα στο Άκκιουγιου

Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας.

 


Article featured image
Article featured image

Όλοι θυμόμαστε πώς ήταν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό στρατό στα σύνορα με τη Συρία. Περασμένα ξεχασμένα όμως. Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν τη Δευτέρα για πολλοστή φορά, με αφορμή την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκκιουγιου, περιοχή που βρίσκεται βόρεια και πολύ κοντά στην Κύπρο, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει στο πολύ κοντινό 2023.

Το γεγονός αυτό είναι φυσικό να θορυβεί τις κυπριακές Αρχές αλλά και τις διεθνείς οικολογικές οργανώσεις που καταγγέλλουν τις σοβαρές επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

 



Τι σημαίνει για την Κύπρο ένα σοβαρό ατύχημα στο Άκκιουγιου;

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Ν. Παπανικόλας, πυρηνικός φυσικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, πριν από σχεδόν δύο χρόνια είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως η γεωγραφική εγγύτητα δίνει στις κυπριακές Αρχές το νομικό έρεισμα να έχουν λόγο στην αδειοδότηση λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, αφού η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σοβαρό ατύχημα στο Άκκιουγιου, αντίστοιχο λ.χ. αυτού της Φουκουσίμα, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας. Το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πρέπει να πάρει την δέουσα προσοχή. Πιστεύω ότι μας δίνει νομικό έρεισμα για να έχουμε λόγο στην αδειοδότηση και παρακολούθησης της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου», ανέφερε τότε ο κ. Παπανικόλας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «το θέμα είναι καθαρά τεχνικό - επιστημονικό και θα ήταν λάθος κατά την γνώμη μου να μπει σε πολιτική βάση. Οι εκρήξεις, οι καταστροφές δεν σέβονται σύνορα. Συνεπώς, με βάση καθαρά επιστημονική επιχειρηματολογία, γενικά αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα, είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι. Αυτό μας δίνει νομικά ερείσματα και είναι ευθύνη της Πολιτείας να τα αναζητήσει και αναδείξει, ώστε να έχουμε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση και λόγο για την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων γιατί είμαστε πραγματικά στην πρώτη ζώνη κινδύνου».

Ο κ. Παπανικόλας σημείωσε επίσης πως η Κύπρος οφείλει να ενδιαφερθεί για αυτό το θέμα, το οποίο μας αφορά άμεσα και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να το κτίζαμε εμείς οι ίδιοι, σε Κυπρικό έδαφος».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ