Περάσαμε 4 ώρες με έναν Drag Queen [στην Κύπρο]

Συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο και έπειτα από μια τρίωρη extravagant μεταμόρφωση γνωρίσαμε την Κόνι -τη Draq Queen που όπως ο ίδιος εξομολογείται είναι η προέκταση του εαυτού του.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου / CITY

 

Ο Κωνσταντίνος θέλει να μάθουν όλοι ότι οι Drag Queen δεν είναι απλώς κάποιοι άντρες που ντύνονται γυναίκες για να διεγερθούν σεξουαλικά, αλλά μια καλλιτεχνική μορφή έκφρασης, ένα extravagant show που απαιτεί κόπο, έμπνευση, ταλέντο και μεγάλο ψυχικό σθένος.

 

Τον συναντήσαμε μια Τετάρτη μεσημέρι, στο πατρικό του -μένει μαζί με τους γονείς του- γιατί θέλαμε να φωτογραφίσουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή. Από το γαλάζιο παιδικό του δωμάτιο, την ώρα που διαλέγει τα ρούχα και τα αξεσουάρ που θα ντύσει την Κόνι, τον drag χαρακτήρα του, την προέκτασή του, όπως ο ίδιος αναφέρει συχνά στην κουβέντα μας.

Μας υποδέχτηκε μαζί με την εξ Ελλάδος μητέρα του, η οποία φρόντισε να μας αναφέρει όλο το καλλιτεχνικό DNA της οικογένειας, για να επιβεβαιώσει με τον τρόπο της την καλλιτεχνική σημαντικότητα του γιου της. Το πρόδιδαν τα μάτια της, άλλωστε, πόσο περήφανη ήταν γι’ αυτόν.

Όση ώρα διάλεγε τι θα φορέσει, με την Θεοδώρα να τον φωτογραφίζει ασταμάτητα, αυτό που μπορούσες να διακρίνεις ήταν έναν άνθρωπο βαθιά ευτυχισμένο και πλήρη, γεμάτο αγάπη -σχεδόν λατρεία- γι’ αυτό που κάνει.

 



 




Την ντουλάπα μου την έχω χωρισμένη. Στη μισή έχω τα ρούχα του Κωνσταντίνου και στην άλλη μισή τα πράγματα της Κόνι. Φορέματα, παπούτσια, make up.




 

 

Μένεις στο πατρικό σου. Με τους γονείς σου ποια είναι η σχέση σας;

Πολύ καλή. Νομίζω όσο καλή θα μπορούσε να ήταν.

 

Ήταν από την αρχή έτσι;

Όταν έμαθαν ότι είμαι gay, τους το αποκάλυψε η αδελφή μου, τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα. Εκείνο το βράδυ όταν επέστρεψα στο σπίτι και το βρήκα ισοπεδωμένο φοβήθηκα για πρώτη φορά ότι ήρθε το τέλος. Η πιο άσχημη αντίδραση ήταν από τον πατέρα μου, με τη μητέρα μου να ακολουθεί τη δική του αντίδραση για να κρατήσει τις ισορροπίες. Τελικά, ήταν όλα θέμα χρόνου. Σιγά-σιγά κατάλαβαν ότι είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν και πριν, ο γιος τους που γέννησαν και αγαπάνε και δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν ή να ντρέπονται.

 

Πότε κατάλαβες ποιος ήσουν και το αποδέχτηκες;

Από την πρώτη στιγμή. Από πολύ μικρός είχα μάθει να έχω διαφορετικό mentality από τον κόσμο γύρω μου και αυτό είναι κάτι που το οφείλω στη μητέρα μου. Μπορώ να σου πω ότι περισσότερο bullying δέχτηκα γιατί ήμουν ο πιο μικροκαμωμένος της τάξης, παρά για το ότι ήμουν gay. Όταν λοιπόν γύρω στα 14 με 15 ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου τι είμαι, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «Ουάου, εγώ έχω κάτι που οι υπόλοιποι συμμαθητές μου δεν το έχουν». Είχα βρει εκείνο που θα με έκανε να ξεχωρίσω από τους υπόλοιπους.

 



 




Μπορεί να πάω σε ένα κατάστημα να ψωνίσω για μένα και ξαφνικά βρίσκομαι στα  γυναικεία γιατί είδα ένα φόρεμα που θα ταίριαζε στη Κόνι και τελικά ψωνίζω γι’ αυτήν. Κάνουμε show, πρέπει να εντυπωσιάσουμε το κοινό. Δεν μπορούμε απλώς να πετάξουμε 2-3 πράγματα πάνω μας και να φτιάξουμε ένα κλόουν. Πρέπει να χτίσεις μία εικόνα, να δημιουργήσεις μία περσόνα. Γι’ αυτό και οι περισσότερες Drag Queen επιμελούνται μόνες τους τα πάντα, μέχρι και τα φορέματά τους ράβουν. Δεν πας interview σε δουλειά γραφείου. Σκοπός σου είναι να εντυπωσιάσεις.




 

Μετανιώνεις καθόλου που μίλησες;

Όχι, καθόλου. Αν δεν το έκανα, θα έψαχνα ακόμη την τέλεια ημέρα και την τέλεια ευκαιρία για να το κάνω και δεν θα την έβρισκα ποτέ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

 

Όταν η κουβέντα έρχεται στην Κόνι, το πρόσωπό του φωτίζεται και ξεκινάει να μας αναλύει κάθε της πτυχή. «Ο χαρακτήρας μου είναι η Κόνι, αλλά ακόμη την εξελίσσω. Αν έπρεπε να την προσδιορίσω θα έλεγα ότι σίγουρα δεν είναι trashy. Έχει ένα class κι ένα ρομαντισμό, είναι classy και χαριτωμένη. Δεν είναι γυναίκα, είναι κορίτσι. Αυτό είναι και που την ξεχωρίζει, η σεξουαλικότητα μέσα από την αθωότητά της».

 



 



«Προς το παρόν προτιμώ να διατηρώ μια πιο ήπια εμφάνιση. Θέλω να γίνομαι blend με τον κόσμο. Σταδιακά, όμως, φυσικά θα γίνω πιο extravagant. Για τώρα, η Κόνι θα κρατήσει ένα πιο low profile».



 

Πόσο καιρό σου πήρε να δημιουργήσεις τη Κόνι;

Ακόμη τη δημιουργώ. Από την πρώτη ημέρα που το πήρα απόφαση άρχισα να χτίζω σιγά-σιγά τον χαρακτήρα της. Και συνεχώς προσθέτω πράγματα από τον Κωνσταντίνο, αλλά και από την μητέρα και την αδελφή μου. Πολλές φορές μου έχουν πει ότι τους μοιάζω όταν ήταν πιο νέες και στον τρόπο ντυσίματος και στον τρόπο έκφρασης και κίνησης.

 

 

Αν σου έλεγε κάποιος ότι μπορείς να μεταμορφωθείς μια εβδομάδα σε γυναίκα, θα ήθελες να ήσουν η Κόνι;

Ναι, θα το ήθελα γιατί η Κόνι δεν παύει να είναι κομμάτι του εαυτού μου εμπλουτισμένο με κάποια γυναικεία χαρακτηριστικά που θαυμάζω και αγαπώ. Η Κόνι, επίσης, μου δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζω όλα εκείνα που δεν μου «επιτρέπονται» στον Κωνσταντίνο. Είτε αυτό αφορά την εξωτερική εμφάνιση είτε τη συμπεριφορά.

 

Με τα τακούνια «το έχεις»; 

Πλέον, τα περπατάω καλύτερα και από τα αθλητικά μου. Πέρασα δύσκολα όμως μέχρι να φτάσω σε αυτό. Η πρώτη φορά που αναγκάστηκα να φορέσω τακούνια, ήταν για μια χορευτική παράσταση στο θέατρο. Εκεί χρειάστηκε να κάνω εξάσκηση πάνω σε τακούνια χορεύοντας, άρα το να τα περπατήσω ήταν «ευκολάκι». Για να καταλάβεις, φίλες μου έρχονται και μου ζητάνε να τους μάθω πώς να περπατούν πάνω σε ψηλοτάκουνα.

 

 

Ανέφερες πολλές φορές ότι η Κόνι σού δίνει δύναμη. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Γιατί εκείνη την ώρα αισθάνομαι την αμηχανία του άλλου απέναντί μου. Ή την αδυναμία του να δεχτεί εκείνο που έχει απέναντί του. Νιώθω ότι έχω το πάνω χέρι. Στην ουσία, έδωσα στη Κόνι όλα εκείνα τα πράγματα που μου λείπουν και θα ήθελα να ήμουν ως Κωνσταντίνος.

 

Σου έτυχε ποτέ να σε φλερτάρει άντρας ο οποίος νόμιζε ότι ήσουν γυναίκα;   

Μου έτυχε σε club, που ήταν και λίγο πιο σκοτεινά, άρα και πιο δύσκολο να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Αυτό, βέβαια, δεν κρατούσε πάνω από λίγα λεπτά. Μετά τους το έλεγα. Στην αρχή ήταν αμήχανοι, αλλά στη συνέχεια με ένα αστείο έσπαγε ο πάγος και χαλάρωνε το κλίμα. Κανείς δεν αντέδρασε αρνητικά ή βίαια. Θα ακούσεις πολλούς άντρες να σου λένε πως αν τους τύχει κάτι τέτοιο θα τον σπάσουν στο ξύλο, αλλά όταν τους συμβεί δεν κάνουν τίποτα. Κομπλάρουν.

 



 




Ούτε στο make up θέλουμε να υπερβάλουμε, παρότι ένα drag queen βάψιμο είναι κατ’ εξοχήν υπερβολικό. Επειδή η Κόνι είναι κοντά στα χαρακτηριστικά μου, επιλέγουμε με το βάψιμο να τα αναδείξουμε και να τα κάνουμε λίγο πιο θηλυκά. Δεν αλλοιώνουμε όμως κάτι.






 

Όταν κατάλαβαν ότι δεν είσαι γυναίκα, υπήρξαν περιπτώσεις που συνέχισαν;

Υπήρξαν περιπτώσεις και παρότι δεν συνέχισε μέχρι τέλους ερωτικά, το φλερτ συνέχισε κανονικά. Χορέψαμε, με κέρασε ποτό και έφυγε. Δεν θα ήθελα όμως κάποιος να μείνει μαζί μου μόνο για την Κόνι.

 

Θα τολμούσες να προχωρήσεις με κάποιον άντρα ερωτικά, ως Κόνι;

Ίσως και να το έκανα για την εμπειρία. Μια φορά ναι, ίσως και να το δοκίμαζα. Όπως θα μπορούσα να δοκιμάσω κι άλλα πράματα.

 

 




Μια Drag Queen με το που ξεκινά να μεταμορφώνεται αποβάλλει από πάνω της κάθε ανασφάλεια και δισταγμό. Κάθε τι που την περιορίζει και την καταπιέζει όταν είναι άντρας. Είναι απελευθέρωση. Θα σου πω ένα πολύ απλό παράδειγμα που έχει να κάνει με το φλερτ. Ως Κωνσταντίνος έχω πολλούς δισταγμούς να φλερτάρω ανοιχτά ένα άτομο που μου αρέσει. Όταν γίνω Κόνι όλο αυτό χάνεται, με το ‘γεια’ αρχίζω να φλερτάρω και δεν με νοιάζει τίποτα.




 

Δεν φοβάσαι μήπως κάποιοι σε χαρακτηρίσουν ως τραβεστί και ίσως ότι εκδίδεσαι;

Το έχω ακούσει ήδη αυτό γιατί ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι Drag και μας μπερδεύει με τους τραβεστί. Αυτός είναι και ο λόγος όμως που γίνεται τώρα αυτή η συνέντευξη.

 

Τι είναι Drag;

Drag σημαίνει να φορέσεις το φόρεμα, να μακιγιαριστείς και να γίνεις μια θεά. Είναι μια μεταμόρφωση. Δεν το κάνεις για να διεγερθείς σεξουαλικά. Δεν είναι crossdressing. Οι crossdresser νιώθουν ότι για να διεγερθούν πρέπει να ντυθούν με ρούχα του αντίθετου φύλου. Drag είναι καλλιτεχνική έκφραση. Κάποιοι το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία για να βγάλουν την πιο θηλυκή τους πλευρά μέσα από μια καλλιτεχνική έκφραση.

 

 



«Μου αρέσει το μεγάλο στήθος. Όσο πιο μεγάλο γίνεται. Με εξιτάρει η ιδέα ότι πολλές φορές γυναίκες που είναι δίπλα μου νιώθουν άβολα».



 

Εσύ πώς το χρησιμοποιείς;

Κι εγώ με αυτό τον τρόπο το χρησιμοποιώ. Ξέρω ότι έχω πολλά θηλυκά χαρακτηριστικά. Όχι θηλυπρεπή, θηλυκά. Έχω τρόπο σκέψης, οργάνωσης και επικοινωνίας όπως μια γυναίκα.

 

Δεν σε διεγείρει παρόλα αυτά σεξουαλικά όταν μεταμορφώνεσαι σε γυναίκα; Δεν μπαίνεις σε αυτή τη ψυχολογία;

Προσωπικά ναι. Απλώς δεν είναι κάτι το οποίο επιλέγω να κάνω συχνά.

 

 



«Φοράω και τα δικά μου εσώρουχα και γυναικεία, ανάλογα με την περίσταση. Σήμερα επέλεξα το δικό μου γιατί δεν είχα λόγο να βάλω γυναικείο».



 

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι Drag Queen;

Το να οδηγείς για να φτάσεις στον προορισμό σου φορώντας τακούνια και όλα τα υπόλοιπα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο και επίπονο κομμάτι.

 

Γιατί στην Κύπρο δεν έχουμε Drag Queens και κατ’ επέκταση Drag Shows; 

Γιατί θέλει αρχίδια να χτίσεις ένα χαρακτήρα, να βάλεις στοιχεία του εαυτού σου μέσα και να βγεις πάνω στη σκηνή να δώσεις το "είναι" σου. Δεν είναι απλώς ένας ρόλος στο θέατρο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο.

 



 




Το να είναι κάποιος Drag Queen δεν είναι χούι. Δεν έρχεται απλώς ένας άντρας και λέει ‘σήμερα εγώ θα ντυθώ γυναίκα’. Είναι τρόπος έκφρασης, μία μορφή τέχνης που σε βοηθά να δείξεις και μια άλλη πλευρά του εαυτού σου την οποία ως άντρας πρέπει να κρύψεις.




 



 




Η περούκα, το μακρύ μαλλί γενικά, είναι το τελευταίο και πιο σημαντικό touch που δένει τον χαρακτήρα και τον ολοκληρώνει. Όταν την βγάζω αντιλαμβάνομαι ότι τελειώνουν όλα.






 

Η σεξουαλικότητα τι ρόλο παίζει στο κομμάτι του Drag Show; 

Ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις straight αντρών στο εξωτερικό που κάνουν Drag Show, σίγουρα το να είσαι gay βοηθά περισσότερο στο να βγάζεις κάποιες ευαισθησίες και κάποια στοιχεία που είναι, όχι θηλυπρεπή, αλλά θηλυκά. Στοιχεία που όλοι έχουμε μέσα μας. Απλώς κάποιοι το αντιλαμβάνονται και κάποιοι όχι.

 

Δεν υπάρχει ο φόβος να μπερδέψεις την Κόνι με τον Κωνσταντίνο;

Θα υπήρχε εάν ήταν κάτι που έκανα καθημερινά. Αν δηλαδή το πρωί δούλευα σε ένα γραφείο και το βράδυ έκανα Drag Show, σίγουρα σε κάποια φάση το πρωί θα μου έβγαινε η Κόνι.

 



 




Νιώθω πολύ εντάξει με το σώμα μου. Το αγαπώ, δεν σκέφτηκα ποτέ να προχωρήσω σε αλλαγή φύλου.




 



 




Πάνω στη σκηνή χρειάζεται αυτοπεποίθηση και θράσος όταν είσαι Drag Queen, αλλιώς δεν πείθεις το κοινό.




 

Υπάρχει κάτι που φοβάσαι για την πορεία σου ως Drag Queen;

Να επενδύσω χρόνο και τόσο μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου σε αυτό το πράγμα και να το απορρίψει ο κόσμος. Θα με πλήγωνε περισσότερο η μη ικανότητα του κόσμου να αποδεχτεί το Drag, παρά το να απορρίψει την Κόνι.

 

Είσαι έτοιμος να δεχτείς αρνητικές αντιδράσεις από το κοινό, άσχημες και προσβλητικές;

Ξέρω ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν, αλλά δεν ξέρω να σου πω πώς θα τις αντιμετωπίσω. Λεκτικές επιθέσεις μπορώ να αντιμετωπίσω, τη σωματική βία δεν ξέρω αν μπορώ να χειριστώ.

 



 




Το πέος δεν είναι πρόβλημα για μένα, γι’ αυτό επιλέγω να το αφήνω ελεύθερο. Νιώθω πιο άνετα στις κινήσεις μου. Υπάρχουν όμως τεχνικές που μπορείς να το «εξαφανίσεις», όπως η κολλητική ταινία. Είναι όμως άβολο.




 

 

«Δεν έχω πρόβλημα με τους gay, φτάνει να μην προκαλούν…».

Είναι καθαρή κοροϊδία. Τι πάει να πει προκαλώ; Καταρχάς, το να λέει κάποιος ότι θεωρεί κάτι προκλητικό, σημαίνει ότι του προκαλεί κάποια αισθήματα, τα οποία πρέπει να τα ψάξει. Είτε ανασφάλειας είτε κάποιας κρυφής επιθυμίας που δεν τολμά να εκφράσει.

 

Ποιο είναι το όνειρό σου; 

Ως ηθοποιός να πετύχω την αναγνώριση, όχι για να παραμυθιάζομαι, αλλά για να ακούγεται η φωνή μου και όσα θέλω να πω.

 





 




Στενοχωριέμαι όταν βγάζω το στήθος και τις γόβες. Δεν θέλω να χάσω αυτή την επαφή, την αίσθηση. Νιώθω ότι προσγειώνομαι απότομα.




 

Είσαι ευτυχισμένος;

Είμαι αρκετά ευτυχισμένος ναι. Και αυτό μου δίνει δύναμη για να συνεχίζω.

 

 

Ευχαριστούμε θερμά την παραγωγή της σειράς εποχής του ΣΙΓΜΑ "Γαλάτεια" για τη φιλοξενία, για τις ανάγκες της φωτογράφισης, αλλά και τη make up artist Μαρία Σαγιά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ