Ειδικό τμήμα για παιδιά και νέους στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες

Ειδικό τμήμα για τις νεότερες γενιές των Κυπρίων σινεφίλ.


Article featured image
Article featured image

Ειδικό τμήμα για παιδιά και νέους στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος παρουσιάζει ειδικό τμήμα για παιδιά και νέους, τις νεότερες γενιές των Κυπρίων σινεφίλ, με τίτλο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες για παιδιά από διάφορες χώρες, καθώς και ταινίες μικρού μήκους που έγιναν από παιδιά της Κύπρου και της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου (International Children ’s Film Festival of Cyprus) και αποτελεί διοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Απριλίου 2018, μεταξύ 9π.μ. με 4μ.μ. σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών (Γωνία Αγίων Ομολογητών & Αγχιάλου 1, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία 1080). Όλα τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών και είναι δωρεάν (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

 

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:


  1. Κινούμενο Σχέδιο: Βασικές γνώσεις κινούμενων σχεδίων και της μεθόδου “Stop Motion” με τον Σταύρο Χριστόφορου. Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος θα παρακολουθήσουν διάλεξη για την ιστορία του “animation” και θα λάβουν μέρος σε εργαστήριο για εκμάθηση της μεθόδου “Stop Motion”. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους με τη βοήθεια των εκπαιδευτών.

8 Συμμετέχοντες, Ηλικίες: 8-14, Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά

 


  1. Υποκριτική στον κινηματογράφο: Εργαστήριο για βασικές δεξιότητες υποκριτικής για τον κινηματογράφο με την επαγγελματία ηθοποιό και δασκάλα υποκριτικής Αλεξία Παρασκευά. Την δεύτερη μέρα των εργαστηρίων τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε ταινία μικρού μήκους, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο “Ταινίας Μικρού Μήκους”.

8 Συμμετέχοντες,  Ηλικίες: 8-16, Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά και Αγγλικά

 


  1. Εισαγωγή στον κινηματογράφο εικονικής πραγματικότητας: Το μέλλον του κινηματογράφου βρίσκεται ίσως στην εικονική πραγματικότητα. Ο Σκηνοθέτης Ανδρέας Κυριάκου θα κάνει επίδειξη στους συμμετέχοντες εξοπλισμού για κινηματογράφηση βίντεο σε 360 μοίρες και στην συνέχεια θα τους βοηθήσει να γυρίσουν το δικό τους βίντεο για χρήση σε συσκευές VR (Virtual Reality).

8 Συμμετέχοντες,  Ηλικίες: 10-18, Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά

 


  1. Ταινία Μικρού Μήκους: Εργαστήρι ταινίας μικρού μήκους με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Χανς αφιερωμένο στις τεχνικές του κινηματογράφου. Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν την δική τους ταινία, η οποία θα προβληθεί και στην τελετή λήξης του φετινού Cyprus Film Days.

8 Συμμετέχοντες,  Ηλικίες: 10-16, Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά και Αγγλικά

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προγραμματίζονται επίσης πρωινές προβολές για σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης σε Λευκωσία (Πάνθεον) και Λεμεσό (Θέατρο Ριάλτο), όλες εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα των προβολών αυτών θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Επιπρόσθετα των πιο πάνω προβολών, προγραμματίζεται απογευματινή προβολή της ταινίας Wendy την Παρασκευή 20 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, και την Πέμπτη 26 Απριλίου στον Κινηματογράφο Ζήνα στη Λευκωσία.  Και οι δύο προβολές θα ξεκινήσουν στις 6 μ.μ.

 

Wendy / 8+

Dagmar Seume, 85', 2017, Γερμανία 

Η 12χρονη Γουέντι , δεινή ιππεύτρια στο παρελθόν, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα ενώ ίππευε πριν 2 χρόνια, δεν ανεβαίνει ξανά σε άλογο. Συναντάει τον Ντίξι, ένα παρατημένο άλογο που οδεύει στον σφαγέα. Σώζει το κακόμοιρο άλογο και αυτή είναι η αρχή μιας βαθιάς φιλίας μεταξύ των δύο!

 

Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του νεανικού - παιδικού φεστιβάλ είναι οι David Hands (σκηνοθέτης - παραγωγός) και ο Αντρέας Κυριάκου (σκηνοθέτης - παραγωγός).

 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος από τις 19 μέχρι και τις 28 Απριλίου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, επικοινωνήστε με τη Φανή στο hadji.phani@gmail.com / τηλ: 99498756 ή με τον Σωτήρη στο schristoforou@hotmail.com / τηλ: 99581618.

 

Διοργανωτές:

Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού & Θέατρο Ριάλτο  

 

Συνδιοργανωτές:

Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο και

Γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

 

Υπό την Αιγίδα:

Δήμος Λεμεσού και Δήμος Λευκωσίας

 

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Time Out Cyprus, City

 

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Χορηγός: Πρεσβεία Ιταλίας στην Κύπρο

Χορηγός Βραβείου Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Authorwave

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel

Τεχνική υποστήριξη: Event Pro, Rolling Cinema Services

 

 

Στηρίζουν:     

Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών

International Children's Film Festival of Cyprus

ΤΕΠΑΚ, Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας

Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου,

Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου,

Mediazone Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων)

DHL, ΕΤΑΛ, Εφημερίδα Λεμεσός

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ