Αν έχεις Facebook τότε καλό θα ήταν να διαγράψεις αυτά τα 12 στοιχεία [για να μη βρεθείς εκτεθειμένος]

Μπορεί να γλύτωσες από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, αλλά ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί αύριο;  

 


Article featured image
Article featured image

Στον απόηχο του σκανδάλου Cambridge Analytica και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από 87 εκατομμύρια χρηστών παγκοσμίως, το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο αντιμετωπίζεται, πλέον, με καχυποψία από τους χρήστες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που συμμετείχαν στο κίνημα #DeleteFacebook.

Η απολογία και η κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, -που έπεσε και αυτός θύμα υποκλοπής- δεν έπεισε σχεδόν κανένα και μπορεί η δημοφιλία του κοινωνικού δικτύου να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, ωστόσο καλό θα ήταν να γίνουμε όλοι λίγο πιο καχύποπτοι και λίγο πιο προσεκτικοί όσο αφορά την έκθεσή μας στο διαδίκτυο, μέσω του Facebook.   

Και επειδή η λαϊκή ρήση το λέει ξεκάθαρα «φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά», μαζέψαμε 12 στοιχεία που είναι πολύ πιθανόν να έχουμε αναρτημένα στο Facebook και τα οποία καλό θα ήταν να αφαιρέσουμε άμεσα.

 

Γενέθλια

Μπορεί πολλοί να θυμόμαστε τα γενέθλια φίλων και γνωστών από την ειδοποίηση του Facebook, ωστόσο είναι μια ημερομηνία που καλό είναι να μην μοιραζόμαστε άφοβα καθώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει πιο εύκολα πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία ή τραπεζικούς λογαριασμούς.

 

Αριθμός τηλεφώνου

Το προσωπικό μας νούμερο τηλεφώνου είναι σίγουρα κάτι που δεν χρειάζεται να γνωρίζουν οι διαδικτυακοί μας φίλοι και κυρίως όταν βρίσκεται ελεύθερο στις πληροφορίες.

 

«Φίλους»

Σύμφωνα με την καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Ντάνμπαρ, οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν περίπου 150 σταθερές σχέσεις. Εξετάζοντας 3.375 χρήστες του Facebook, ο καθηγητής, σύμφωνα με το indy100, διαπίστωσε ότι η διαγραφή των διαδικτυακών φίλων, με τους οποίους δεν επικοινωνούμε, μπορεί να δημιουργήσει μία πιο υγιή αλληλεπίδραση στα social media

 

Φωτογραφίες παιδιών και μελών οικογένειας 

Ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να «ανεβαίνουν» στα κοινωνικά δίκτυα είναι φωτογραφίες παιδιών, για λόγους ασφαλείας. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Internet Institute της Οξφόρδης, έθεσε ένα πολύ καλό ερώτημα σχετικά με το ζήτημα αυτό: Τι πληροφορίες θα θέλουν τα παιδιά σας να δουν online όταν μεγαλώσουν και κατά πόσο έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους για αυτό;

 

Προσωπικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των παιδιών

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκεί έξω. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να δώσετε την ευκαιρία σε κάποιον να γνωρίζει με το πάτημα ενός κουμπιού πού πηγαίνει σχολείο το ανήλικο παιδί σας ή ακόμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει.

 

Υπηρεσίες εντοπισμού

Οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι διαθέσιμες τόσο στο Android όσο στα iPhone. Το 2015, το TechCrunch ανέφερε ότι πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες έχουν πρόσβαση στο Facebook αποκλειστικά από το κινητό τους, κάτι που σημαίνει ότι οι φίλοι τους και όχι μόνο έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν την διαδικτυακή τους τοποθεσία και να ξέρουν που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Ποιος το θέλει αυτό;

 

Τον διευθυντή σας

To Facebook είναι πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και, έως ένα βαθμό, τα σχόλια των χρηστών μπορούν να είναι χαλαρά. Αλλά εάν ο διευθυντής σας έχει πρόσβαση στον «τοίχο» σας τότε έχει πρόσβαση και σε όλα τα σχόλια που έχετε κάνει κατά διαστήματα… Και αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να διαβάσει και εκείνο στο οποίο γκρινιάζετε για τη δουλειά. Φυσικά, μπορείτε να τον «μπλοκάρετε» από το να βλέπει ορισμένες αναρτήσεις. Αλλά μήπως αυτό, τελικά, είναι μεγαλύτερος μπελάς;

 

Τσεκ ιν

Πολλοί είναι αυτοί που ξεχνούν ότι η επισήμανση της τοποθεσίας ειδικά όταν βρίσκονται στο σπίτι «καρφώνει» την πραγματική σας τοποθεσία. Οπότε, προσοχή!

 

Φωτογραφίες διακοπών

Σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο «This is Money»,  όσοι πέφτουν θύματα κλοπής την περίοδο που βρίσκονται σε διακοπές μπορεί να μην πάρουν την αποζημίωσή τους από την ασφαλιστική εάν έχουν δημοσιεύσει τα σχέδια των διακοπών τους στα social media. Αλλά όπως και να έχει, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν γνωστοί και άγνωστοι για το πότε λείπετε από το σπίτι.

 

Η κατάσταση της σχέσης σας

Αν θέλετε να γιορτάσετε την αρχή μιας νέας σχέσης, καλό θα ήταν να μην το κάνετε στο Facebook καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτή να μην εξελιχθεί καλά και στη συνέχεια να πρέπει να αλλάξετε την κατάσταση και να την δουν οι διαδικτυακοί σας φίλοι. Εκτός αυτού, υπάρχει και το «σαν σήμερα» που μπορεί να σας θυμίσει πράγματα που δεν θέλετε. (σσ. μπορεί να εξαιρεθούν οι γάμοι)

 

Στοιχεία πιστωτικής κάρτας

Για ευνόητους λόγους, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε για αγορές κάρτες που είναι συνδεδεμένες με τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας. Για πιθανές αγορές που ίσως κάνετε, ίσως θα ήταν καλύτερη ιδέα να χρησιμοποιείτε προπληρωμένη κάρτα.

 

Εικόνες από κάρτες επιβίβασης

Το να ανεβάζετε μια φωτογραφία από την κάρτα επιβίβασής δεν είναι ότι και πιο έξυπνο καθώς τo barcode της είναι μοναδικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν οι προσωπικές πληροφορίες που έχετε δώσει στην εταιρεία μεταφοράς. Από εκεί και έπειτα ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι, καθώς έχετε μόλις ενημερώσει τους πάντες ότι λείπετε από το σπίτι σας...


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ