Η ιδιαίτερη έναρξη του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2018

Έρχεται σε λίγες ημέρες.

 


Article featured image
Article featured image

Με τη δέκατη έκτη συνεχόμενη διοργάνωσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2018 συγκεντρώνει στις οθόνες του μερικές από τις καλύτερες διεθνείς παραγωγές της χρονιάς, σε πρώτη Παγκύπρια προβολή, δίνοντας έμφαση στον διεθνή, αλλά και στον διαρκώς εξελισσόμενο τοπικό κινηματογράφο.

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ με χαρακτήρα και άποψη, το οποίο προσφέρει στο κοινό, εκτός από την ευκαιρία να παρακολουθήσει αριθμό ταινιών που ξεχώρισαν παγκοσμίως, να γνωρίσει ταυτόχρονα τους δημιουργούς τους, αφού σχεδόν μετά από κάθε προβολή του διαγωνιστικού τμήματος θα ακολουθεί ανοιχτός διάλογος με τους θεατές. Για ακόμη μια φορά, η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κινηματογραφική παιδεία μέσα από αφιερώματα, masterclasses, εργαστήρια, καθώς και κινηματογραφικές προβολές για τους νεαρούς θεατές μας.

Το πολύ υποσχόμενο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες» ξεκινά λοιπόν επίσημα την Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 η ώρα 20.00 στο Θέατρο Ριάλτο, με ένα μοναδικό Live Cinema Performance από τους ZOOMWOOZ, και στη συνέχεια την κυπριακής παραγωγής ταινία Κιμμέρια του σκηνοθέτη Σαϊμον Φαρμακά.

 



Οι ZOOMWOOZ αποτελούνται από τους Karla Kracht & Andrés Beladiez, ένα άκρως δημιουργικό σχήμα, το οποίο εξερευνά τις γραμμές μεταξύ θεάτρου, κινηματογράφου, animation, comic, και illustration.

 



Πέμπτη 19 Απριλίου (Θέατρο Ριάλτο - ώρα 20.00) & Λευκωσία, Παρασκευή 20 Απριλίου (Κινηματογράφος Ζήνα Πάλας - ώρα 18.00).





 

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Μετά από μια σύντομη αλλά ιδιαίτερη τελετή έναρξης που θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ., η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Σαϊμον Φαρμακά με τίτλο Sunrise in Kimmeria θα σηκώσει την αυλαία του Φεστιβάλ στη Λεμεσό, στο Θέατρο Ριάλτο.

Η ταινία συμμετέχει στο διαγωνιστικό μέρος Glocal Images, καθώς και στο Εθνικό Διαγωνιστικό. To σενάριο υπογράφει ο Σαϊμον Φαρμακάς, την παραγωγή ο Αντώνης και ο Στέφανος Φαρμακάς ενώ τη φωτογραφία ο Vladimir Subotic. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Άθως Αντωνίου, Κίκα Γεωργίου, Αντώνης Κατσαρής, Ανδρέας Μελέκκης, και Tim Ahern.

Μια καθαρά κυπριακή παραγωγή που πραγματοποιήθηκε με συμπαραγωγό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περίληψη: Ο Σκεύος είναι ένας φιλότιμος νεαρός με αθώο, απλανές βλέμμα και ονειροπόλα μάτια. Είναι ξανθομάλλης, ανοιχτόχρωμος και ψηλός. Δεν θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για κλασικό μεσογειακό τύπο. Η οικογένειά του είναι καταχρεωμένη στον τοκογλύφο του χωριού, γι’ αυτό και ο Σκεύος εργάζεται πολύ σκληρά για να τον ξεπληρώσει. Όταν ένα παράξενο σφαιρικό αντικείμενο, που παρακολουθείται από διεθνή υπηρεσία πληροφοριών, προσγειώνεται στην πατατοφυτεία του Σκεύου, σε ζώνη ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη, ο τοκογλύφος - γνωστός στο χωριό και ως «ο Καρχαρίας» - του προσφέρει 10% έκπτωση εάν καταφέρει να του εξασφαλίσει το αντικείμενο αυτό. Το χωριό οδηγείται σε κωμικοτραγικές καταστάσεις καθώς ο νεαρός αποφασίζει, μάλλον απερίσκεπτα, να το ξεθάψει από τη φυτεία, προκαλώντας πληθώρα αναπάντεχων γεγονότων.

Μετά την εναρκτήρια προβολή, οι διοργανωτές καλούν κοινό και προσκεκλημένους δημιουργούς στο πάρτυ έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του Θεάτρου Ριάλτο.

 



 

ΜΕ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΩΤΕYΟΥΣΑ 

Με την ταινία της Ελίνας Ψύκου, Son of Sofia κάνει αρχή το Φεστιβάλ στην πρωτεύουσα, στις 20/4 Παρασκευή στη Λευκωσία, στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας, στις 6 μ.μ. Η ταινία Son of Sofia απέσπασε τα βραβεία Best International Narrative Feature και  Jury Award στο Tribeca Film Festival, το C.I.C.A.E. Award στο Sarajevo Film Festival, και το Special Jury Award στο Los Angeles Greek Film Festival. 

Περίληψη: Ο 11χρονος Misha καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Misha θα προσγειωθεί βίαια στον κόσμο των ενηλίκων, με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com  και  στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

 



Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος: Εκτός από ειδικό το Πρόγραμμα ταινιών για παιδιά και νέους, οι ταινίες είναι κατάλληλες για άτομα άνω των 18 ετών.

•           €6 Εισιτήριο Ημέρας

•           €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

•           Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

•           Δωρεάν για μαθητές στις ταινίες για παιδιά και νέους

•           Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

 

Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY, Time Out Cyprus 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ