Φωτογράφος βραβεύτηκε στο Τόκιο για project του με φόντο την Κύπρο και ένα αυτοκίνητο

«Ένα νησί γεμάτο θαύματα, έγινε η παιδική χαρά μου».

 


Article featured image
Article featured image

Αυτός ήταν ο τίτλος του project στο οποίο δούλεψε και βραβεύτηκε ο Κύπριος φωτογράφος Σιλβιο Ρουσμίκο, για λογαριασμό της νέας εκστρατείας του Audi Q5 για την Κύπρο.

Ο Σίλβιο, παρέα με τη φωτογραφική του μηχανή και οδηγώντας το νέο Audi Q5 εξερεύνησε την Κύπρο σπιθαμή προς σπιθαμή αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ομορφιές του τόπου μας, κάπως αλλιώς.

Η συλλογή των εν λόγω φωτογραφιών, ταξίδεψε μέχρι το Τόκιο στο διεθνή διαγωνισμό Tokyo Foto International Awards κερδίζοντας το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Advertising-Product (Professional) καθώς και το βρβαείο Honorable Mention, δηλαδή η αγαπημένη προσωπική προτίμηση των κριτών του διαγωνισμού. 

Ο βραβευμένος Κύπριος φωτογράφος Σίλβιο Ρουσμίκο, μετά τη διάκρισή του στο Διεθνή Διαγωνισμό, καταγράφει την εμπειρία του και εξηγεί τα όσα βίωσε.

 



 



Γράφει ο Σίλβιο Ρουσμίκο 

Η ζωή σε καλεί. Είσαι έτοιμος να τη ζήσεις; Η επαγγελματική φωτογράφηση μιας μάρκας αυτοκινήτων πολυτελείας είναι το όνειρο των περισσότερων φωτογράφων ήταν σίγουρα ένα από τα δικά μου. Μπορεί έτσι να φανταστεί κανείς πόσο ενθουσιασμένος ήμουν όταν μου δόθηκε η ευκαιρία από την Unicars για εμπορική φωτογράφηση του νέου Audi Q5.

 

Μετά από εξορμήσεις για αναζήτηση τοποθεσιών για φωτογράφηση, και έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό, ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό, η ομάδα που αποτελείτο από τον Κώστα Δράκο (ο βιντεογράφος), τον Ηλία Τζιακούρη (ο βοηθός μου και ο οδηγός του αυτοκινήτου) και εμένα (ο φωτογράφος), ξεκίνησε για την αποστολή της.

Όλα τα στοιχεία ήταν με το μέρος μας· ένα εκπληκτικό αυτοκίνητο, μια αξιόπιστη ομάδα και η εξίσου αξιόπιστη φωτογραφική μου μηχανή, και βέβαια, η υπέροχη ύπαιθρος. Ο καιρός ήταν η μόνη μεταβλητή που καθόριζε τα όριά μας. Περνώντας επτά μέρες στον δρόμο, φωτογραφίζοντας πολύ πριν την αυγή μέχρι αργά το βράδυ, και μέσα στην αστροφεγγιά της νύχτας, το Audi Q5 έγινε κυριολεκτικά το δεύτερο μας σπίτι· το πρώτο μας σπίτι δεν ήταν άλλο από το πανέμορφο κυπριακό τοπίο.

Από την αρχή, ήξερα ότι ήθελα να πάρω μια εικόνα του αυτοκινήτου κάτω από τα αστέρια. Όπως τη φαντάστηκα, η εικόνα αυτή θα τόνωνε τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου και θα του έδινε μια ουράνια εμφάνιση. Αν έπρεπε να επιλέξω μια αγαπημένη στιγμή από την όλη εμπειρία, δεν θα ήταν άλλη από τη νύχτα όταν η φωτογράφηση αυτή επιχειρήθηκε, και κάτω από καθόλου ευνοϊκές συνθήκες, επιτεύχθηκε. Σε μια από τις βραδιές μας εξερεύνησης, εξορμήσαμε στο πυροφυλάκιο που επιβλέπει την κοιλάδα του Ξερού, κοντά στο χωριό Κοιλίνεια της Πάφου. Ο άνεμος φυσούσε τόσο δυνατά που δυσκολευόμασταν να τοποθετήσουμε τον τρίποδα σε μια αμετάβλητη θέση για 30 λεπτά· όσα απαιτούνται για τη λήψη των αστεριών έτσι ώστε να πάρουμε την περιστροφή της γης στο πλάνο.

 



Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι το παραθυράκι για τη μόνη μας ευκαιρία να πάρουμε την εικόνα αυτή, ήταν πολύ στενό. Το φεγγάρι θα ξεπρόβαλε μέσα στα επόμενα 40 λεπτά, σβήνοντας τα αστέρια με το υπερβολικό του φως. Σταθμεύσαμε γρήγορα το αυτοκίνητο κάτω από τον πολικό αστέρα, ασφαλίσαμε τον τρίποδα με πέτρες, τρέξαμε γύρω γύρω από το αυτοκίνητο φωτίζοντάς το με τους φακούς των τηλεφώνων μας, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι είχαμε τη βοήθεια ενός προβολέα ή ακόμα καλύτερα, ότι τα αστέρια φώτιζαν το αυτοκίνητο, και περιμέναμε. Αντιλαμβανόμενοι πόσα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάει στραβά, το αγχολυτικό μας κρασί έγινε σύντομα εορταστικό. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που πάρθηκε εκείνη τη νύχτα του αυτοκινήτου, κάτω από τον πολικό αστέρα, είναι πράγματι η αγαπημένη από όλη τη σειρά.

Εκτός του ότι η φωτογραφία αυτή τοποθετεί το αυτοκίνητο κάτω από ένα όμορφο κοσμικό φως, η εικόνα αυτή αντανακλά επίσης την αποστολή του έργου και το τι κίνησε το ενδιαφέρον μου γι’ αυτό από την αρχή: ότι ακόμη και το μικρό νησί μας μπορεί να μας φανεί εξωπραγματικό αν είμαστε ανοιχτοί στην εμπειρία.

Η ανάδειξη της μοναδικότητας της Κύπρου, που συχνά παρακάμπτεται και παραμελείται έναντι μεγαλύτερων μερών του κόσμου, αποτελεί τον κεντρικό άξονα της προσωπικής μου δουλειάς εδώ και χρόνια. Η κατανόησή μου για την ύπαιθρο της Κύπρου, σε συνδυασμό με την ανάγκη της Unicars για εμπορική φωτογράφιση, καθώς και η καινοτόμος κίνησή της να την παράγει στην Κύπρο, έδωσαν έδαφος για μια μοναδική συνεργασία. Το να μου δοθεί η ευκαιρία να μοιραστώ το πάθος μου για τη χώρα μου με ένα τρόπο που κάνει το νησί μας να εκτιμηθεί ευρέως ήταν ανεκτίμητης αξίας για εμένα. Αυτό, και οι αναμνήσεις που δημιουργήσαμε οι οποίες έγιναν γλυκόπικρες όταν επιστρέψαμε στην πραγματικότητα και έπρεπε να παραδώσουμε το αυτοκίνητο πίσω στην Unicars. 

 



Η συγκεκριμένη συλλογή αποτελεί δουλειά που ανατέθηκε από την Unicars για τις ανάγκες της κυπριακής εκστρατείας του νέου Audi Q5 που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η νέα εκστρατεία του Audi Q5 ονομάζεται «Life is calling» και έχει ως σκεπτικό την απόδραση από τη ρουτίνα για να ζήσει κανείς τη δική του περιπέτεια.  Ο Silvio ταξίδεψε με το Audi Q5 για μια εβδομάδα, και μέσα από τον φωτογραφικό φακό του, ‘συνέλαβε’ τις ομορφιές της κυπριακής φύσης με μια διαφορετική καλλιτεχνική ματιά. Από το σούροπο μέχρι την αυγή, πότε με φόντο τον ξάστερο ουρανό, και πότε με το πράσινο του δάσους, το νέο Audi Q5 έγινε το μέσο, αλλά και ο πρωταγωνιστής, μιας πολύ πρωτότυπης καμπάνιας, που μας καλεί να απολαύσουμε τις απλές χαρές της ζωής.

 



Δείτε όλη τη βραβευμένη συλλογή στο microsite της νέας καμπάνιας του Audi Q5 και ταξιδέψτε μέσα από την εμπνευστική ‘ματιά’ του Manifesto: http://www.unicars.com/gr/q5manifesto.php


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ