«Η σύντροφός μου με κακοποιούσε μέχρι θανάτου»

Μια ιστορία ενδο-οικογενειακής βίας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έπειτα από την καταγγελία του θύματος στην Αστυνομία, φωτίζει και την άλλη πλευρά του νομίσματος

 


Article featured image
Article featured image

Είθισται όταν γράφουμε ή όταν αναφερόμαστε σε θέματα και θύματα ενδο-οικογενειακής βίας οι πρωταγωνιστές – θύτες να είναι άντρες και οι πρωταγωνίστριες θύματα γυναίκες. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις διάφορες έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, με τα απογοητευτικά ποσοστά να αφορούν ως επί το πλείστον τις γυναίκες ως θύματα βίας στην οικογένεια.

Ωστόσο η υπόθεση που εξετάζουμε σε αυτή την περίπτωση αναδεικνύει το πρόβλημα της βίας στην οικογένεια από την άλλη του πλευρά, με τον άντρα να δέχεται έντονη και βάναυση σωματική και λεκτική βία από τη σύντροφό του.

Ο 22χρονος Alex Skeel είναι από τους λίγους άντρες που αποδεδειγμένα υπήρξαν θύματα ενδο-οικογενειακής βίας. Όπως κατήγγειλε ο νεαρός τα τελευταία χρόνια ζούσε μέσα σε μία σχέση κακοποίησης, η οποία θα τον οδηγούσε με βεβαιότητα στον θάνατο, αν δεν παρενέβαιναν εγκαίρως η αστυνομία και οι πρώτες βοήθειες.   

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 22χρονος από το Stewartby του Bedfordshire, τα τελευταία χρόνια υφίστατο σωματική βία, στέρηση φαγητού και σταδιακή απομόνωση από τους φίλους και την οικογένειά του από τη σύντροφό του, την επίσης 22χρονη Jordan Worth.   

Η κοπέλα έχει ήδη κριθεί ένοχη για σωματικές βλάβες και ψυχολογική κακοποίηση και έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 ετών, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Bedfordshire.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2012, όταν ήταν 16 χρονών και από τους πρώτους μήνες της σχέσης τους, όπως κατήγγειλε ο νεαρός, του φερόταν βίαια, του υποδείκνυε τι θα φορέσει και ποιους θα δει, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.   

Πέρσι τον Ιούνιο ο νεαρός οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια. Σε όλο του το σώμα έφερε σοβαρότατες κακώσεις από αιχμηρά αντικείμενα και χτυπήματα, τα οποία είχε περιποιηθεί ο ίδιος, καθώς η σύντροφός του δεν τον άφηνε να ζητήσει τη βοήθεια γιατρού, απειλώντας τη ζωή οικείων του. Οι γιατροί που τον περιέθαλψαν στο νοσοκομείο τον ενημέρωσαν ότι αν συνέχιζε να μη δέχεται καμία ιατρική φροντίδα, η εκτεταμένη μόλυνση στα τραύματά του θα αποδεικνυόταν θανάσιμη μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γείτονες είχαν ακούσει φωνές και εκκλήσεις σε βοήθεια από το σπίτι του Skeel. Ήδη ο νεαρός έχει υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία σε όλο του το σώμα -και στο κεφάλι-, καθώς η σύντροφος του συνήθιζε να τον χτυπάει ακόμη και όταν κοιμόταν με μπουκάλια μπύρας ή αιχμηρά αντικείμενα.    Γιατί, όμως, κάποιος παραμένει σε μία τέτοια σχέση;

Σύμφωνα με κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και αστυνομικές αρχές, οι σχέσεις καταναγκαστικού ελέγχου είναι σχέσεις που εγκλωβίζουν το θύμα, το οποίο με δυσκολία καταφέρνει από ένα σημείο και μετά να διακρίνει το πραγματικό μερίδιο ευθύνης του σε μία δυσάρεστη κατάσταση, γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, λόγω της ανοχής του σε απαράδεκτες συμπεριφορές.   

 

Με στοιχεία από το BBC.com/ LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ