Γιατί νιώθουμε ενοχές και τύψεις κάθε φορά που κάνουμε unfriend σε κάποιον;

Αν είσαι από τους τύπους που έχουν αγγίξει το όριο των 5000 φίλων στο Facebook, τότε αυτό το άρθρο δεν σε αφορά (ή σε αφορά πάρα πολύ).

 


Article featured image
Article featured image

Το unfriend στα social media είναι μια ενέργεια ενοχική που δυσκολεύει πολύ κόσμο, ακόμη κι αν πρόκειται να «αποβάλλουν» από τον διαδικτυακό τους περίγυρο άτομα που ούτε καν γνωρίζουν προσωπικά.   

Για όσους εκεί έξω ταυτίζονται με το παραπάνω, τα καλά νέα είναι πως σύμφωνα με ψυχολόγους συνιστά κάτι που νιώθουν εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω και, κυρίως, υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσουμε.   

Κάποιοι ειδικοί εξηγούν: Γιατί νιώθουμε ενοχές όταν διαγράφουμε κάποιον; «Η ενοχή φαίνεται να συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι παραβιάζουν κάποιο πρότυπο και πιστεύουν ότι η συμπεριφορά τους είναι ελεγχόμενη», εξηγεί ο Michael Andreychik, καθηγητής Ψυχολογία στο Fairfield University.

Αν και σημειώνει πως είμαστε εξαιρετικοί στο να δικαιολογούμε τις συμπεριφορές μας ώστε να αποφύγουμε τις ενοχές, εξακολουθεί να είναι άβολο όταν να αισθανόμαστε ότι παραβιάσαμε το «σιωπηρό πρότυπο» φιλίας, ακόμη κι αν έχουμε χρόνια να έρθουμε σε επαφή με κάποιον φίλο.

 

Οι ζωές μας online, είναι οι αληθινές ζωές μας.

Αν και τα πρότυπά μας για τη φιλία έχουν ρίζες στον πραγματικό κόσμο, δικαιολογούν και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε online με άλλους. «Ξεχνάμε ότι ο εικονικός κόσμος είναι ένα είδος επέκτασης του φυσικού κόσμου στον οποίο ζούμε. Γενικά οι άνθρωποι, ορισμένες φορές, δυσκολεύονται να θέσουν προσωπικά όρια κι αυτό νομίζω συμβαίνει και την προσωπική ζωή και την επαγγελματική, καθώς και online», εξηγεί η Evelyn Bilias Lolis, καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και Σχολικής Ψυχολογίας του Fairfield University.

 

Οι σχέσεις στα social media είναι σχέσεις σαν όλες τις άλλες

Πολλοί δεν έχουν απαραιτήτως συναντήσει και στην πραγματική ζωή, κάποιον με τον οποίο συνδέονται online. Αλλά όπως επισημαίνει ο Dustin Kidd, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Temple University, αυτοί οι «αδύναμοι δεσμοί» εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση ‘συνδεσιμότητάς’ μας. «Ο κόσμος θέλει να νιώθει το δέσιμο. Και όταν αυτές οι σχέσεις καταρρέουν, αρχίζουμε να αισθανόμαστε απομονωμένοι από την κοινωνία και στην εποχή των social media, αυτές οι διαδικτυακές σχέσεις έχουν γίνει μέρος του τρόπου που αισθανόμαστε ότι ενσωματωνόμαστε στην ευρύτερη κοινωνία», εξηγεί ο ίδιος.

Κι εξηγεί: «Φαντάσου πως ακολουθείς 3.000 άτομα και θες να μειώσεις τον αριθμό στα 500. Μπορεί η μείωση των followers σου σε μερικούς επιλεγμένους φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και κάποιους άλλους να οδηγήσει σε μια πιο ικανοποιητική online εμπειρία; Ίσως! Αλλά για να φτάσεις εκεί, πρέπει να αξιολογήσεις τη σχέση σου με 2.500 διαφορετικά άτομα, ένα βαρύ φορτίο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανησυχίες πως αυτά τα άτομα ίσως, 1) το παρατηρήσουν και 2) μας ζητήσουν να απολογηθούμε για αυτό.

 

Φοβόμαστε πώς και σε ποιο βαθμό το unfollow θα επηρεάσει την γνώμη κάποιου για εμάς   

Η Jaclyn Moloney, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο College of William & Mary, εκτιμά πως φοβόμαστε ότι οι σχέσεις μας θα μας παρατηρήσουν το unfollow και πως αυτό θα έχει συνέπειες πάνω μας. «Οι περισσότεροι θέλουν να έχουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους σε γενικές γραμμές, και νομίζω ότι ισχύει και για την παρουσία τους στα social media. Μοιάζει σχεδόν σαν να απορρίπτεις κάποιον αν του κάνεις unfollow. Και σίγουρα νιώθεις ακόμη χειρότερα όταν το κάνεις σε άτομα που γνώριζες και στην πραγματική ζωή. Όταν είναι κάποιος που γνωρίζεις, ο φόβος πως θα φανείς κακός άνθρωπος αν κάνεις unfollow γίνεται ακόμη πιο έντονος», εξηγεί.   

 

Πώς να το ξεπεράσετε  

Είναι εντάξει να βάζετε προτεραιότητα τον εαυτό σας. Αν το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε online δεν μας «εξυπηρετεί» με θετικό τρόπο, ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρήσουμε. Δεν πειράζει να διακόψουμε δεσμούς -είτε πρόκειται για μια τοξική σχέση είτε για αυτή που ξεθωριάζουν με τον καιρό- με κάτι που δεν ταιριάζει στη ζωή μας. Αυτό άλλωστε μας αφήνει χώρο να θέσουμε σε προτεραιότητα τις σχέσεις που έχουν σημασία για εμάς.  

Γενικά ενεργείστε σκεπτόμενοι πως οποιοσδήποτε κάνετε unfollow δεν θα πειραχτεί, ώστε να απελευθερωθείτε από τις ενοχές. Άλλωστε κανείς δεν δίνει όντως τόσο μεγάλη σημασία σε όσα κάνουμε online, παρά την εξάπλωση του «spotlight effect», της τάσης μας να υποθέτουμε ότι ο κόσμος παρακολουθεί στενά όσα κάνουμε. «Νομίζουμε πως όλοι παρατηρούν τις συμπεριφορές μας ή τις σκέψεις ή τα συναισθήματα, πολλές φορές κάνουμε πράγματα που δεν τα προσέχει καν κάποιος- ειδικά άσχημα ή αρνητικά. Νομίζουμε πως αν κάνουμε unfollow σε κάποιον θα το καταλάβει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ιδέα και δεν θα τον νοιάξει καν», λέει η Jaclyn Moloney. Στην τελική δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να επιδιώκουμε μια καλύτερη διαδικτυακή εμπειρία. «Είναι όπως όταν βγάζεις το τσιρότο. Ξέρεις πως θα πονέσει για λίγο, δεν θα σου αρέσει το συναίσθημα, αλλά το δικαιολογείς και μετά προχωράς μπροστά με όσα έχεις να κάνεις», καταλήγει.   

 

Με πληροφορίες από Mashable/LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ