15 χρόνια πριν, όταν οι κατοχικές Αρχές άνοιγαν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας

Ήταν 23 Απριλίου 2003, όταν η Κύπρος -μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων- βίωνε, μετά την ανεξαρτησία, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, τις πιο μεγάλες αλλαγές στη σύγχρονη ιστορία της.

 


Article featured image
Article featured image

Η μία αφορούσε την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η δεύτερη αφορούσε τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος, αυτού στο Λήδρα Πάλας, που επέτρεπε μετά από 29 χρόνια στους Κύπριους πολίτες την «ελεγχόμενη» ελεύθερη διακίνηση και στις δύο πλευρές του νησιού.

Πέρασαν κιόλας 15 χρόνια, μα για πολλούς μοιάζει λες και ήταν χθες που περίμεναν για ώρες στις ουρές για να περάσουν από την άλλη πλευρά και να δουν τους τόπους τους. Ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, εφάμιλλο αυτού της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, που απασχόλησε τόσο τα τοπικά ΜΜΕ όσο και τα ξένα Μέσα, τα οποία κάλυψαν στιγμή προς στιγμή τη σημαντική εκείνη ημέρα.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κωνσταντίνου του «Περιοδικού» κατέγραφε όλα όσα είχαν διαδραματιστεί εκείνη την ημέρα έξω από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Τα πρώτα συναισθήματα, την αγωνία, το φόβο για το άγνωστο, την ιστορία.

 

Πιο κάτω ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ μαζί με φωτογραφικό υλικό από τότε.

 



 

 

Και ένα σχετικό ρεπορτάζ για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας από το CNN GR:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ