«Δεν είμαι βέβαιος ότι τα CDs πεθαίνουν»

Το ολοκαίνουριο, reggae άλμπουμ του Haji Mike εκφράζει συναισθήματα ενός μουσικού ταξιδιού 28 χρόνων -τα δικά του συναισθήματα από το δικό του ταξίδι.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Haji Mike έγινε αρχικά γνωστός με τραγούδια όπως το «Βράκαμαν» και το «Σταυρούλα», τα οποία σαφέστατα έκαναν αίσθηση στην κυπριακή κοινότητα σε Αγγλία και Κύπρο, στη δεκαετία του ‘90. Έκτοτε όμως έχει δημιουργήσει συνολικά 7 μουσικά άλμπουμ, τα οποία, όπως ο ίδιος λέει εμφανώς ενοχλημένως, οι περισσότεροι άνθρωποι των Μέσων σε Λονδίνο και Κύπρο τα έχουν αγνοήσει.

«Αυτό ήταν καλό, κατά κάποιο τρόπο, καθώς τα περισσότερα από τα έργα μου έμειναν υπόγεια, εναλλακτικά και ανεξάρτητα συγκριτικά με αυτό που αποκαλούμε mainstream ελληνική μουσική.

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να παραπονεθώ για τα πάντα, αφού η σκληρή δουλειά δεκαετιών έχει αποδώσει -έγινα πιο γνωστός σε παγκόσμιους κύκλους Reggae, από την Τζαμάικα μέχρι την Ιαπωνία. Αυτή είναι η κληρονομιά μου, το κύριο επίτευγμα μου ως μουσικός από την Κύπρο».

Η νέα, reggae κυκλοφορία του, ο δίσκος ‘XXVIII’, ήταν σαφέστατα μια καλή αφορμή για άλλη μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Haji Mike.

 

 




Η νέα δουλειά είναι αφιερωμένη στους γονείς μου, τον Φίλιππο και τη Μαρούλλα, οι οποίοι έχουν φύγει. Ένιωσα πολύ χαμένος όταν τους έχασα. Και υπάρχουν δύο ειδικά τραγούδια στο άλμπουμ «XXVIII» που είναι αφιερωμένα σ’ αυτούς.




 

Για ποιο λόγο κάνεις μουσική;

Για να εκφράσω τον εαυτό μου.

 

Τι έχεις κερδίσει μέσω της μουσικής περιπλάνησής σου όλα αυτά τα χρόνια;

Πολλά ταξίδια, πολλές εμπειρίες, φανταστική εμπειρία στο στούντιο και ζωντανές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Η μουσική με πήρε σε όλες τις γωνιές της Γης... Νιώθω ευλογημένος για αυτές τις εμπειρίες.

 

Τι σημαίνει reggae; Πώς θα αποκωδικοποιούσες το είδος με το οποίο καταπιάνεσαι; Τι πρεσβεύει για σένα;

Η reggae είναι σαν τον καρδιακό ρυθμό που αισθανόμαστε στη μήτρα της μητέρας μας πριν γεννηθούμε. H καταγωγή όλων των ρυθμών προέρχεται από την Αφρική, ενώ αυτός ο ήχος είναι ο ήχος της παγκόσμιας απελευθέρωσης από όλες τις μορφές καταπίεσης και εκφράζεται μέσω της reggae. Συνειδητοποίησα σε ποια πλευρά του χάσματος ανάμεσα στον καταπιεστή και τους καταπιεσμένους είμαι, πού ανήκω, όταν άκουσα τη reggae... Όσο για μένα, είμαι μόνο ένα μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης οντότητας και ενότητας, σε αυτό που ονομάζουμε παγκόσμια οικογένεια της reggae.

 




Συνειδητοποίησα σε ποια πλευρά του χάσματος ανάμεσα στον καταπιεστή και τους καταπιεσμένους είμαι, πού ανήκω, όταν άκουσα τη reggae...




 

Τι υλικό υπάρχει στον καινούριο δίσκο σου ‘XXVIII’ και σε ποιους απευθύνεται;

Είναι μια συλλογή τραγουδιών που ξεκίνησα το 2012 με τον Med Dred, ως παραγωγό, και την ολοκληρώσαμε το 2018. Είναι αποτέλεσμα της μουσικής πρόσμιξης ανθρώπων και κουλτουρών με κοινό χαρακτηριστικό τη μουσική έκφραση και τον ανθρωπισμό, όπως εκφράζεται μέσω της μουσικής reggae. Το άλμπουμ εκφράζει τα συναισθήματά μου για το μουσικό ταξίδι μου τα τελευταία 28 χρόνια. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό.

 

Σε ποιους θα αφιέρωνες τη νέα δουλειά σου και γιατί;

Είναι αφιερωμένη στους γονείς μου, τον Φίλιππο και τη Μαρούλλα, οι οποίοι έχουν φύγει -ο πατέρας μου το 2012 και η μητέρα μου το 2015. Αυτές ήταν μεγάλες απώλειες για μένα. Ένιωσα πολύ χαμένος όταν τους έχασα. Και υπάρχουν δύο ειδικά τραγούδια στο άλμπουμ «XXVIII» που είναι αφιερωμένα σ’ αυτούς. Είναι, επίσης, αφιερωμένο στον αγαπητό μου φίλο Nambo Robinson, ο οποίος έφυγε το 2017. Ο Nambo ήταν ένας μεγάλος παίκτης (τρομπόνι), ένας σοφός άνθρωπος, που μου έδωσε ένα ιδιαίτερο δώρο, αφού έχω γράψει μαζί του στην Τζαμάικα ένα τραγούδι με τον Dean Fraser, μάλιστα, στο σαξόφωνο. Αυτό ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο όνειρο για μένα, να ηχογραφήσω μουσική στη Τζαμάικα και ο Nambo, ο αδελφός μου, με βοήθησε να υλοποιήσω το όνειρό μου, γράφοντας το τραγούδι «Only Jah Can Judge Me» στο νέο άλμπουμ μου.

 

 

Γιατί κυκλοφορούν CDs ακόμα οι καλλιτέχνες στις μέρες μας;

Δεν είμαι βέβαιος ότι τα CDs πεθαίνουν. Οι πρόσφατες φυσικές πωλήσεις εκδόσεων μουσικής, βινυλίου και CDs ξεπέρασαν τα online ψηφιακά προϊόντα για πρώτη φορά από το 2010 στις ΗΠΑ. Το άλμπουμ κυκλοφορεί φυσικά, ως CD και ως ψηφιακό προϊόν μέσω διαδικτυακών τόπων όπως το I-Tunes, το Google Play, το Amazon και πολλοί άλλοι μέσω της IDC, του διανομέα μουσικής μου στις ΗΠΑ. Η δική μας επόμενη κυκλοφορία θα είναι όμως ένα άλμπουμ βινυλίου - πάντα ήθελα να κάνω ένα άλμπουμ βινυλίου και αυτό είναι το επόμενο μουσικό μας έργο.

 




Οι άνθρωποι που αγαπούν αυτά τα τραγούδια («Βράκαμαν», «Σταυρούλα» κλπ) είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Δεν θα ήμουν εδώ τώρα χωρίς αυτή την αγάπη.






ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ HAJI MIKE ΕΔΩ

 

Υπάρχει αρκετός κόσμος που σε γνωρίζει μόνο για το «Βράκαμαν» και το «Σταυρούλα», σε ενοχλεί αυτό;

Οι άνθρωποι που αγαπούν αυτά τα τραγούδια είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Δεν θα ήμουν εδώ τώρα χωρίς αυτή την αγάπη. Τα τραγούδια αυτά συγκλόνισαν την κυπριακή κοινότητα στην Αγγλία και την Κύπρο στην εποχή τους, τη δεκαετία του ‘90. Ήταν μια ακουστική επανάσταση και τα τραγούδια εξακολουθούν να εκτιμώνται μέχρι σήμερα. Αυτό που με ενοχλεί, εντούτοις, εξαιρώντας ορισμένους ανθρώπους που είναι πάντα υποστηρικτικοί, είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι των Μέσων σε Λονδίνο και Κύπρο έχουν αγνοήσει τα περισσότερα από τα μουσικά έργα (7 μουσικά άλμπουμ) που έκανα έκτοτε. Αυτό ήταν καλό, κατά κάποιο τρόπο, καθώς τα περισσότερα από τα έργα μου έμειναν υπόγεια, εναλλακτικά και ανεξάρτητα συγκριτικά με αυτό που αποκαλούμε mainstream ελληνική μουσική.

Είναι όμως κάποιες φορές που ρωτάς τον εαυτό σου, ως ανεξάρτητο καλλιτέχνη, γιατί η μουσική να είναι τόσο σκληρός αγώνας, όταν την ίδια ώρα πολλοί άλλοι καλλιτέχνες παίζονται μέρα-νύχτα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς μέχρι να γίνουν παγωτό; Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να παραπονεθώ για τα πάντα, αφού η σκληρή δουλειά δεκαετιών έχει αποδώσει -έγινα πιο γνωστός σε παγκόσμιους κύκλους Reggae, από την Τζαμάικα μέχρι την Ιαπωνία. Αυτή είναι η κληρονομιά μου, το κύριο επίτευγμα μου ως μουσικός από την Κύπρο. Αλλά η αλήθεια να λέγεται υπάρχει ένα κομμάτι όπως αυτά τα παλαιότερα τραγούδια, στο νέο άλμπουμ, που ονομάζεται 'CY2JAConnect', που θα κρατήσει τους πιστούς, πιστούς.

 




Πώς μπορώ ποτέ να ξεχάσω κάθε στιγμή στο στούντιο με τον Ζαχαρία Χατζησακάλη, γνωστό και ως «Sugar», και το μαγικό μπουζούκι του στην αρχική ηχογράφηση του «Βρακαμάν»…




 

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σου στη μουσική;

Δύσκολο να απαντηθεί, υπάρχουν τόσες πολλές στιγμές. Το νέο άλμπουμ ονομάζεται «XXVIII», το οποίο είναι μια γιορτή για μένα για τα τελευταία 28 χρόνια που ταξιδεύω σε αυτό το δρόμο που ονομάζεται μουσική… Και υπάρχουν τόσα πολλά εξαιρετικά πράγματα σε αυτό το ταξίδι που έχω ζήσει. Αν πρέπει όμως να διαλέξω δυο στιγμές, η μια είναι αυτή που έζησα στo Grafton Studios, στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, με τους Nambo Robinson και Dean Fraser. Ήταν τιμή μου που έκανα μουσική μαζί τους. Και πώς μπορώ ποτέ να ξεχάσω κάθε στιγμή στο στούντιο με τον Ζαχαρία Χατζησακάλη, γνωστό και ως «Sugar», και το μαγικό μπουζούκι του στην αρχική ηχογράφηση του «Βρακαμάν»… Πολλές στιγμές, πολλές αναμνήσεις!

 

 

Το άλμπουμ «XXVIII» θα κυκλοφορήσει ψηφιακά και σε CD, στις 4 Μαΐου, μέσω του IDC - Independent Distribution USA & Power of Words Music.

Η παρουσίαση στη Λευκωσία (Σάββατο 28 Απριλίου) θα συμπέσει με τα γενέθλιά του Haji Mike, και θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, στη Λευκωσία (22.00). Μαζί του θα παίξουν οι Med Dred και guest Dj οι Mrs HCN και Dub Thomas.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ