Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες έριξε αυλαία

Όλες οι βραβεύσεις της βραδιάς.

 


Article featured image
Article featured image

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 28 Απριλίου 2018, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, κατά το οποίο παρουσιάστηκε, σε πρώτη Παγκύπρια προβολή και για δέκα συνεχείς ημέρες, ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και εργαστήρια κινηματογράφου, αφιερώματα και μουσικές εκδηλώσεις.

Υπεύθυνη για την επιλογή των βραβείων ήταν η  πενταμελής Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, που φέτος αποτελούνταν από τον διεθνούς φήμης πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Abel Ferrara από τις ΗΠΑ, την πολυβραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου, τον κριτικό κινηματογράφου Olivier Clinckart από το Βέλγιο, την διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδα Ralitza Petrova από τη Βουλγαρία, και τον Κύπριο σκηνοθέτη Πέτρο Χαραλάμπους

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ GLOCAL IMAGES



ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ & ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ 

Η κριτική επιτροπή απένειμε εξ ημισείας σε δύο ταινίες τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Τα βραβεία συνοδεύονται συνολικά από το ποσό των 7.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί ισομερώς στις δύο νικήτριες ταινίες.

Σκεπτικό: Στη ταινία I Am Not a Witch της Rungano Nyoni που επιλέγηκε για το χιουμοριστικό, ειρωνικό και συνάμα σουρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα προσεγγίζει την ιστορία, τους χαρακτήρες και την παράδοση και στη ταινία Respeto του Alberto Monteras που επιλέγηκε για τη γεμάτη αυτοπεποίθηση σκηνοθετική ματιά του δημιουργού και για την ειλικρινή απεικόνιση της σημερινής κοινωνίας των Φιλιππίνων.



ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (3,000 ευρώ) απονεμήθηκε στο σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός πολλά υποσχόμενου και τολμηρού δημιουργού, που περιγράφει με χιούμορ και ειρωνεία την πολυπλοκότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πρόκειται για την ταινία  Too Much Info Clouding Over My Head του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1. Για την εξαίρετη διανομή ρόλων και τη φωτογραφία της, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στη ταινία More του Onur Saylak.

2. Για τις αυθεντικές ερμηνείες των χαρακτήρων, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην ταινία Men Don’t Cry του Alen Drljevic.

3. Για την τολμηρή σκιαγράφηση ενός σημαντικού ζητήματος, με φόντο τη συντηρητική κοινωνία του Κοσσόβου, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην ταινία The Marriage της Blerta Zeqiri.



 

ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σκεπτικό: Για την αναπαράσταση της περίπλοκης και πολυσύνθετης κυπριακής κοινωνίας με άφθονο ντόπιο χιούμορ, το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, συνοδευόμενο από το ποσό των 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία  Sunrise in Kimmeria του Σάιμον Φαρμακά.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Σκεπτικό: Για τη σκιαγράφηση μιας πολύπλοκης σχέσης μεταξύ πατέρα και κόρης με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα, το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη που συνοδεύεται από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering – Deliverables – Υποτιτλισμό αξίας 3.500 ευρώ, χορηγία της εταιρείας Authorwave, απονεμήθηκε στον Χρίστο Γεωργίου για την ταινία του Happy Birthday.

 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Η Κριτική Επιτροπή απένειμε τιμητική διάκριση στον Βλαδίμηρο Σούμποτιτς για τη φωτογραφία του στην ταινία Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν. Η Φοιτητική Κριτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επιλέγει και αυτή την καλύτερη της ταινία με το Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το βραβείο της φοιτητικής κριτικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοίνωσε η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Το βραβείο κέρδισε η ταινία I AM NOT A WITCH της Rungano Nyoni. Η Cytavision παρουσιάζει το Βραβείο Κοινού, για το οποίο είναι και ο επίσημος χορηγός, όπως έχει ψηφιστεί από τους θεατές του Φεστιβάλ.



ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ CYTAVISION 

Το Βραβείο Κοινού, όπως το ανέδειξαν οι θεατές του Φεστιβάλ σε Λεμεσό και Λευκωσία, κέρδισε φέτος το Respeto του Treb Monteras. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000. Η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης, η σκηνοθέτιδα Τώνια Μισιαλή, και ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μάριος Στυλιανού, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους διοργανωτές και τους χορηγούς του Φεστιβάλ για μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση. Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του κινηματογράφου την Άνοιξη του 2019, για την 17η έκδοσή του.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας: City.com.cy, Time Out Cyprus 



Συνδιοργάνωση: 

Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο και Γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ