Τι γνωρίζεις για τον κυπριακό μισοδάκτυλο;

Το σώμα του δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που τον φοβούνται.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Marios Hadjianastasis / flickr.com

 

Ο Mediodactylus kotschyi, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία ανήκει στην οικογένεια Gekkonidae και συμπεριλαμβάνεται στα ενδημικά υποείδη του νησιού μας. Το όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη medio, που στα ελληνικά σημαίνει μισός και την ελληνική λέξη δάκτυλο. Η ονομασία του προέρχεται από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που φέρει ο μισιαρός, ο οποίος έχει πολύ στενά δάκτυλα, τα οποία καταλήγουν σε ένα καλά ανεπτυγμένο νύχι και δεν φέρει καθόλου ελάσματα.

Αυτή είναι και η κύρια διαφορά από το δεύτερο είδος μισιαρού που εντοπίζεται στην Κύπρο, του σαμιαμιδιού, με το επιστημονικό όνομα Hemidactylus turcicus.

Το δεύτερο αυτό είδος διαθέτει δύο σειρές ελασμάτων. Ο μισιαρός Μισοδάκτυλος, είναι σαύρα μικρού μεγέθους, με σώμα που δεν ξεπερνά τα 10cm, συμπεριλαμβανομένης και της ουράς του.

H κόρη των ματιών του είναι κάθετη, χωρίς βλέφαρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας διαστέλλεται για να διευκολύνει την όραση του. Ο σκουρόχρωμος χρωματισμός του σώματός του, σε συνδυασμό με τη συνήθειά του να παραμένει ακίνητος, του επιτρέπουν να είναι σχεδόν αθέατος.

Επίσης, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και των δύο ειδών μισιαρών που έχουμε στον τόπο μας, δηλαδή του μισοδάκτυλου και του σαμιαμιδιού, είναι ότι βγάζουν μικρές φωνές.

Ο μισοδάκτυλος βγάζει ήχους όταν κινδυνεύει και όταν ζευγαρώνει ενώ το σαμιαμίδι παράγει ήχους πιο συχνά για να επικοινωνεί με άλλα ενήλικα άτομα. Στα σπίτια εντοπίζεται πιο συχνά το σαμιαμίδι το οποίο τρέφεται με αρθρόποδα.

Παρόλο που προκαλούν φόβο στους ανθρώπους, στην πραγματικότητα και οι δύο μισιαροί είναι ακίνδυνοι.

 



Οι πιο πάνω πληροφορίες προέρχονται από το ραδιοφωνικό ένθετο «Περιβάλλον για Όλους» το οποίο επιμελούνται και παρουσιάζουν οι Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της εκπομπής «Μικρόφωνο στον Πολίτη» του Καναλιού 6.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ