Μάθαμε τα «μυστικά» του Robotex Cyprus 18 [και πολλά άλλα]

Η επιτυχία της πρώτης, περσινής διοργάνωσης, αναμφίβολα ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, ενώ αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες χώρες, όπως η Κίνα και το Μεξικό για να διοργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Η φετινή διοργάνωση, αναμένεται ακόμη πιο εντυπωσιακή και αναβαθμισμένη ενώ υπόσχεται να προσφέρει και θέαμα και γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και καινοτόμες ιδέες, τόσο στους συμμετέχοντες όσο και σε όσους βρεθούν εκεί, για να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση.

Παρότι η μεγάλη αυτή εκδήλωση «Robotex Cyprus 18», έχει προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Ιουνίου, στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήδη οι διοργανωτές έχουν προετοιμάσει σχεδόν κάθε λεπτομέρεια και εκκρεμότητα, ούτως ώστε φέτος το αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο άρτιο και εντυπωσιακό.

Η CITY επικοινώνησε με την ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη αυτή διοργάνωση, για να μάθουμε πρώτοι μερικά από όλα αυτά που θα δούμε και θα ζήσουμε φέτος.   

 



Για λεπτομέρειες και πληροφορίες σε σχέση με τον διαγωνισμό δείτε ΕΔΩ 





Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος στον 2ο Διαγωνισμό Ρομποτικής στην Κύπρο; 

Μετά την περσινή τεράστια επιτυχία, έχουμε θέσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, ώστε η διοργάνωση να είναι αναβαθμισμένη από όλες τις απόψεις. Φέτος, λοιπόν, έχουμε νέους πολύτιμους συνεργάτες. Συγκεκριμένα συνδιοργανωτές θα είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο χώρου του οποίου θα διεξαχθούν οι αγώνες,  όπως και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου με την πολύτιμη συμβολή και των δύο στο οργανωτικό και επιστημονικό επίπεδο.

Επιπλέον, ο διαγωνισμός θα γίνει σε μεγαλύτερο και καλύτερο χώρο, και θα διαρκέσει 2 ημέρες. Η πιο σημαντική διαφορά, ωστόσο, είναι η προσθήκη νέων εντυπωσιακών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, φέτος εκτός από το Line Following (κερδίζει το ρομπότ που θα ακολουθήσει τη γραμμή πιο γρήγορα) θα έχουμε και το Line Following Enhanced, μια πίστα με εμπόδια δηλαδή.

Επίσης εκτός από το απλό SUMO (μονομαχία ρομπότ) θα έχουμε το MINI SUMO με μικρότερα και πιο ευέλικτα ρομπότ. Επιπλέον θα έχουμε και ένα καινούριο και πρωτοποριακό διαγωνισμό, το Colour Picking με το ρομπότ ENGINO το οποίο καλείται να συλλέξει τους περισσότερους κύβους σε συγκεκριμένο χρώμα. Τέλος, η πιο ουσιαστική διαφορά είναι πως φέτος για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία σε άτομα με αναπηρίες να εκθέσουν ρομποτικές κατασκευές.

 

Το ενδιαφέρον για τη φετινή διοργάνωση εμφανίζεται αυξημένο; Ποιες είναι οι προσδοκίες των διοργανωτών; 

Ήδη οι περσινές συμμετοχές είχαν ξεπεράσει πάρα πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες. Σίγουρα το ενδιαφέρον θα είναι αυξημένο χρόνο με το χρόνο, αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του Robotex. Να προσελκύσει όλο και περισσότερα παιδιά και νέους, σε νέες μορφές μάθησης. Εκείνο που πάντα προσπαθούμε είναι να βελτιωνόμαστε κάθε χρόνο, τόσο από πλευράς συμμετοχών όσο και από πλευράς διοργάνωσης. 

 

Πού θα κατευθυνθούν οι κατασκευές των ομάδων;

Υπάρχει συγκεκριμένο θεματολόγιο για τις ρομποτικές κατασκευές που αφορούν τις μικρές ηλικίες «Τα ρομπότ στη Κύπρο σε 100 χρόνια». Στόχος είναι να αναπτύξουμε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη κάνοντας προβλέψεις για το πώς θα μας εξυπηρετούν τα ρομπότ στην Κύπρο σε 100 χρόνια. 

 

Ωραία όλα όσα αναφέραμε, αλλά γιατί κάποιος να θέλει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό; 

Εκτός από κάποια δώρα τεχνολογίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν υποτροφίες οι οποίες προσφέρονται από όλα  τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  Οι νικητές επίσης παίρνουν το «διαβατήριο» για συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα γίνει στην Εσθονία. Το σημαντικότερο όμως είναι η πολύτιμη εμπειρία που θα αποκτήσει και οι γνώσεις που θα πάρει. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μαθαίνουν να δουλεύουν σε ομάδες, να βάζουν στόχους, να προσπαθούν για το καλύτερο και στο τέλος να πετυχαίνουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, έστω κι αν αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κερδίσουν κάποιο βραβείο.

 

Η Κύπρος έχει τα φόντα και τις δυνατότητες να ανταγωνιστεί άλλες χώρες σε αντίστοιχους διαγωνισμούς; 

Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε και θα το κάνουμε! Τα νέα παιδιά στην Κύπρο δεν υπολείπονται σε τίποτα από άλλα παιδιά της ηλικίας τους που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Ήδη οι Κύπριοι νικητές που συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Robotex στην Εσθονία πέρσι, πήραν πολύ καλές θέσεις. Σημειώστε ότι είμαστε η πρώτη χώρα που διοργανώσαμε εθνικά το Robotex, και μετά από εμάς ακολούθησαν το παράδειγμα μας κι άλλες χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό κ.α. Το σημαντικότερο είναι τα παιδιά να αφιερώσουν χρόνο, να μάθουν πράγματα, να κατασκευάσουν και να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους. Είμαστε σίγουροι ότι χρόνο με το χρόνο θα έχουμε ακόμα περισσότερα άτομα να διακρίνονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ