Υψηλές θερμοκρασίες, πυκνή σκόνη και σταγόνες λάσπης για σήμερα

Αν σκεφτόσουν να βγεις έξω από το σπίτι, μάλλον πρέπει να αλλάξεις γνώμη.

 


Article featured image
Article featured image

Άκρως καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα έχουμε για σήμερα Παρασκευή με πυκνή σκόνη και σταγόνες λάσπης, με την σκόνη να παραμένει στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον έως και την Παρασκευή, όπως αναφέρει στο δελτίο του το kitasweather.com.

Ακολουθεί σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας για να κυμανθεί σε πιο φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή ή και πιο κάτω και κατακόρυφη αύξηση των πιθανοτήτων βροχής σε όλες τις περιοχές τις επόμενες μέρες. 

Βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στη βόρειο Αίγυπτο, συντηρεί ανατολικό ρεύμα αέρα, το οποίο ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και εξαιρετικά θερμών αέριων μαζών προς την περιοχή μας. Σήμερα το βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρειο Αίγυπτο θα κινηθεί βόρεια προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και αύξηση της σκόνης στην ατμόσφαιρα από Αίγυπτο και Μέση Ανατολή. Το απόγευμα τοπικά αναμένεται να πέσουν λίγες σταγόνες λάσπης.

Το Σαββατοκύριακο, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο, θα ευνοήσουν πιο δροσερό, ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα στη περιοχή μας, το οποίο εκτοπίζει σταδιακά τις εξαιρετικά θερμές για την εποχή αέριες μάζες, αλλά ο υδράργυρος παραμένει σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια ώρα, ευνοείται εκ νέου μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα, αυτή τη φορά από Λιβύη, και αναμένεται κατά διαστήματα να είναι πυκνή. Επίσης, υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένης βροχής ή καταιγίδας στα ορεινά και ανατολικά τμήματα του νησιού, κυρίως την Κυριακή. Το πρώτο μισό της ερχόμενης εβδομάδας, η περιοχή μας θα επηρεάζεται από αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια όπου αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Στο σύνολο των ημερών οι βροχές αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Τοπικά αναμένονται αξιόλογες ποσότητες βροχής.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com 

Σήμερα Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Το απόγευμα αναμένεται σταδιακή αύξηση των νεφώσεων από τα νότια-νοτιοανατολικά και τοπικά αναμένεται να πέσουν λίγες σταγόνες λάσπης.

Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά και παροδικά έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 6-10 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, 32 έως 35 στα δυτικά και νότια παράλια, 28 έως 32 στα υπόλοιπα παράλια και στους 24 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και πιθανόν να πέσουν ακόμα λίγες σταγόνες λάσπης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά και παροδικά έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και στους 10 βαθμούς στη Χιονίστρα. 

Αύριο Σάββατο αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός στις πλείστες περιοχές. Νεφώσεις, όμως, που θα αναπτυχθούν στα ανατολικά το απόγευμα, πιθανόν να δώσουν μεμονωμένη βροχή η καταιγίδα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά και παροδικά έως πολύ υψηλά. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση αλλά παραμένει 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν στα 4-5 μποφόρ και στα νότια παράλια 6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Την Κυριακή αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός στις πλείστες περιοχές, αλλά νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα ορεινά, εσωτερικό και ανατολικά, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα νότια παράλια το απόγευμα 5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σημειώνει περαιτέρω πτώση.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου 

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατµόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη µέχρι και την Κυριακή. Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα αναπτύσσονται αυξηµένες νεφώσεις που πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια νοτιοανατολικοί, ασθενείς 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 16 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά µερικώς συννεφιασµένος από νεφώσεις στην µέση και ανώτερη ατµόσφαιρα και πιθανό να πέσουν τοπικά ελαφρές βροχές. Το απόγευµα όµως θα αναπτύσσονται αυξηµένες νεφώσεις που πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ, αλλά το απόγευµα µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη αλλά στα προσήνεµα το απόγευµα θα είναι µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 23 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις και το απόγευµα πιθανό να πέσουν µεµονωµένες βροχές, κυρίως στα ορεινά. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση. Τη ∆ευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τα απογεύµατα θα αναπτύσσονται αυξηµένες νεφώσεις που αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση τη ∆ευτέρα και θα κυµανθεί στα ίδια επίπεδα την Τρίτη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ