Ποιο αντικείμενο θα ήθελες να εξαφανίσεις για πάντα εάν είχες τη δυνατότητα;

Αυτό ήταν το ερώτημα που θέσαμε σε 16 φίλους και γνωστούς με αφορμή την είδηση που διαβάσαμε προ ημερών για την προώθηση σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πλήρη κατάργηση των πλαστικών πιάτων και μαχαιροπίρουνων από την αγορά.

 


Article featured image
Article featured image

Μια είδηση που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αφού πέραν της μεγάλης περιβαλλοντικής της σημασίας, θα μας γλυτώσει επιτέλους και από τα αντιαισθητικά και άβολα αυτά αντικείμενα που έπρεπε να ανεχόμαστε κάθε φορά σε διάφορα τραπεζώματα, επειδή οι οικοδεσπότες ήθελαν να αποφύγουν το πλύσιμο.

Και παρότι μπορούμε να κατανοήσουμε τη λογική, το να προσπαθείς να κόψεις το κρέας με πλαστικό μαχαίρι σε πλαστικό πιάτο που γλιστράει και φεύγει από το τραπέζι, και παράλληλα το πλαστικό πιρούνι να χάνει το ένα δοντάκι μετά το άλλο σε κάθε χρήση του, είναι όπως και να το κάνουμε κακό, αντιαισθητικό και άβολο.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το χαρμόσυνο νέο, σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε φίλους και γνωστούς ποιο αντικείμενο απεχθάνονται περισσότερο και θα ήθελαν να εξαφανιστεί μια για πάντα από την αγορά.

 

Θα ήθελα να εξαφανιστούν οι ομπρελίτσες που μπαίνουν σε γλυκά, παγωτά, ενίοτε old fashioned cocktails, όχι μόνο γιατί δεν είναι από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά είναι και η αποθέωση του vintage κιτς!

Κωνσταντίνος Παντζόγλου, Ραδιοφωνικός Παραγωγός



Πλαστικές καρέκλες, ειδικά οι  άσπρες στα σουβλατζίδικα είναι τρε μπανάλ!

Μαρία Χριστοφόρου, Ακαδημαϊκός – Εικαστικός



Image result for cocktails with umbrellas

 



Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 η Μεσόγειος θα έχει περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ό,τι ψάρια.  





Τα φώτα του «Καλησπέρα» ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Το αίσθημα της συμπίεσης και κλειστοφοβίας ανάλογο της εξόδου της οδοντόκρεμας από το σωληνάριο μετά από πίεση είναι κάτι που θα πρέπει να καταργηθεί πάραυτα. Δεν είναι δυνατό η είσοδος στην πρωτεύουσα να μοιάζει με τρύπα βελονιού.

Γιώργος Βασιλείου - Γραφίστας / Animator

 

Τις οδοντογλυφίδες! Δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Οι οδοντίατροι λένε πως δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούμε ποτέ, υπάρχουν ειδικά βουρτσάκια τα οποία συστήνουν.

Ευρυδίκη Ιωάννου, Ιδιωτική Υπάλληλος





Image result for couch with many pillows

 



Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% του πλαστικού ανακυκλώνεται, ενώ το 40% στέλνεται σε χωματερές και το 1/3 καταλήγει πίσω στο περιβάλλον και ειδικά στις θάλασσες.





Τα χιλιάδες διακοσμητικά μαξιλάρια που φορτώνουν τους καναπέδες και στο τέλος δεν έχεις χώρο να καθίσεις. Επίσης οι γραμμές του φαξ. Ποιος στέλνει φαξ στις μέρες μας; Είναι και αχρείαστο και έχει και εκνευριστικό ήχο.

Ελένη Λένγκα, Δημοσιογράφος



Θα ήθελα να εξαφανίσω τις πλαστικές σακούλες. Είναι απίστευτη η ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον λόγω των πλαστικών σακουλιών που πετάει καθημερινά ο κόσμος. Μπορούμε όλοι άνετα να χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα σακούλια ή σακούλια πολλαπλής χρήσης χωρίς κόπο και όλα καλά.

Δώρα Δημητρίου, Δημοσιογράφος

 



 



Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών έχει φτάσει στα ύψη τα τελευταία 50 χρόνια και ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνο για την περίοδο 2002-2013 αυξήθηκε κατά 50%, από 204 εκατ. τόνους ετησίως σε 299 εκατ. τόνους. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τους 500 εκατομμύρια τόνους έως το 2020. Μια αύξηση 900% από τα επίπεδα του 1980. 





Θέλω να εξαφανιστεί από τον κόσμο σίγουρα το μπότοξ και οι πλαστικές προσώπου και σώματος για καθαρά «αισθητικούς» λόγους, σε άντρες και γυναίκες. Μου αρέσει οι άνθρωποι να ωριμάζουν μαζί με το σώμα τους και να μην το θεωρούν ταμπού.

Χρήστος Μιχάλαρος, Ιδιωτικός Υπάλληλος



Αν ήταν να καταργήσω κάτι θα ήταν τα όπλα! Αλλά αν θες κάτι πιο χιουμοριστικό θα έλεγα τη μανία μας να συλλέγουμε ενθύμια και σουβενίρ από ταξίδια, τα οποία από τη μία μας δένουν με συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μας, και από την άλλη μας γεμίζουν το σπίτι με αντικείμενα που δεν είναι χρηστικά, ούτε λειτουργικά, ούτε καν μας ταιριάζουν σε αρκετές περιπτώσεις. Οκ στο μαγνητάκι… την κεραμική πάπια από το Μπαλί όμως τι να την κάνεις; Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στα κινητά μας που μας αποθηκεύουν τις αναμνήσεις μας!

Νικόλας Κωνσταντίνου, Δημοσιογράφος- Social Media Influencer

 



Στις 23 Μαΐου η  Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει την απαγόρευση για τα μίας χρήσης επιτραπέζια σκεύη από πλαστικό.





Image result for travel souvenirs meaning



Ένα αντικείμενο που ήδη καταργήθηκε de facto στην Κύπρο και μάλλον ήρθε η ώρα να καταργηθεί και επισήμως, για να μη σπαταλάμε στην τελική ρεύμα (ή έστω ηλιακή ενέργεια, αν είναι με αυτή που δουλεύουν), είναι τα φώτα τροχαίας. Τον τελευταίο καιρό έχω προσέξει ότι όλο και περισσότεροι θεωρούν φυσιολογικό να περνάνε με κόκκινο ή να επιταχύνουν για να περάσουν με πορτοκαλί. Έχει πλέον φτάσει σε σημείο επιδημίας η όλη κατάσταση. Έτσι λοιπόν, για να μην εκνευρίζονται άλλο όσοι τηρούν τους κανόνες, αλλά και για να μην ταλαιπωρούμε περισσότερο τους εξυπνάκηδες που περνάνε με κόκκινο, νομίζω ήρθε η ώρα να ξηλώσουμε όλα τα φώτα τροχαίας. Έτσι, θα φτάσουμε και πιο κοντά στα επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας, που μάλλον είναι και ο στόχος μας, με αυτά τα μυαλά που κουβαλούμε.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Δημοσιογράφος



Να καταργηθούν οι νάιλον σακούλες γιατί κάμνουν πολλά άσχημο ήχο και βρωμίζουν το τόπο. Χάρτινες τζαι κανεί.

Νικόλας Φούρναρης, Διαφημιστής

 



Επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι τα νεαρά ψάρια τείνουν να προτιμούν μικροπλαστικά όπως η πολυστερίνη από τη φυσική τους τροφή. Ως αποτέλεσμα αυτής της διατροφής τα ψάρια γίνονται μικρότερα, βραδύτερα και πιο ευάλωτα στους θηρευτές τους. 





Related image



Θα εξαφάνιζα, οτιδήποτε δεν ανακυκλώνεται όπως τα καλαμάκια και τις μπατονέτες αυτιών. Υπάρχει παγκόσμιο κίνημα για την κατάργηση των πιο πάνω και στην Κύπρο ακόμα δεν καταλάβαμε τη σημασία των ανακυκλώσιμων υλικών.

Μαρία Μασούρα, Wine & Spirits Marketing

 

Οι πλαστικές συσκευασίες των 6άδων νερού και μπίρας. Τα πλαστικά πιρούνια και μαχαίρια που είναι εντελώς άχρηστα. Τα ιπτάμενα ψεύτικα πουλιά στις ταράτσες των σπιτιών, αλλά και τα αυτοκόλλητα των τιμών στα προϊόντα. Τέλος νομίζω πρέπει να εξαφανιστούν οι κακοί και ηλίθιοι άνθρωποι.

Χριστιάνα Κωνσταντίνου, Διαφημίστρια

 



​Από την 1η Ιουλίου του 2018 στην Κύπρο θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματα η χρέωση της πλαστικής σακούλας η οποία θα ανέρχεται στα 0,05 σεντ.





Image result for bad plastic surgery



Οι φουκούδες μιας χρήσης. Μπορείς να ψήσεις ελάχιστα πράγματα και στο τέλος της ημέρας γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει υποκατάστατο της αυθεντικής κυπριακής φουκούς;

Δημήτρης Ιωσήφ, Δημοσιογράφος

 

Τα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια! Η χρήση των reusable αποτελεί μια οικολογική λύση και είναι και πιο chic!

Δήμητρα Γεωργίου, Δημοσιογράφος

 



Σύμφωνα με στοιχεία της Green Dot η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. ανακυκλώνοντας μόλις το 20% των συνολικών απορριμμάτων της, με το υπόλοιπο 80% των σκουπιδιών καταλήγουν σε χωματερές δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα.





Θα ήθελα να εξαφανιστούν τα τενεκεδάκια αναψυκτικών και να έχουμε μόνο γυάλινα που είναι και πιο ακριβά για να μην τα αγοράζουν πολλοί και να μην βλέπω άλλα όπου γυρίσω το μάτι μου στην φύση. Η αποσύνθεσή τους μπορεί να  πάρει πάνω από 800 χρόνια! Κάντε τους υπολογισμούς σας και θα καταλάβετε.

Ανδρέας Κκάλης, Hair Creative director

 



Κάθε χρόνο τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε λεπτό καταλήγει στη θάλασσα ποσότητα σκουπιδιών ίση με ένα φορτηγό;





Οι μη οικολογικές κοινές παιδικές πλαστελίνες. Ακόμη και με μια χρήση γίνονται άθλιες και ό,τι κινείται στην ατμόσφαιρα κολλά σε αυτές. Ακόμη χειρότερο όμως είναι η γλίτσα που πωλείται σαν παιγνίδι για τα παιδιά. Ενδιαφέρον για τα παιδάκια αλλά κατά τη γνώμη μου απόλυτα άχρηστο και αηδιαστικό αντικείμενο. Μυρίζει άσχημα και έχει μια κολλώδη ανατριχιαστική υφή.

Ερατώ Νικολάου, Δημοσιογράφος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ