5 facts που πρέπει να γνωρίζετε για το Καπηλειό [εκεί που συνελήφθη ο Μούζος]

Όταν ένα χωριό γίνεται γνωστό στο παγκύπριο για τον λάθος λόγο.

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί το χωριό Καπηλειό να απέχει μόλις 15 λεπτά από την πόλη της Λεμεσού και να είναι ένα από τα κρασοχώρια της επαρχίας σε κομβικό μάλιστα σημείο της περιοχής, ωστόσο λόγω μεγέθους και άλλων παραγόντων δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε famous.

Όλα αυτά, όμως, μέχρι πριν από λίγο οπότε και έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης του καταζητούμενου από την Αστυνομία Κύπρου Ηλία Μούζου, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονική επίθεση σε αστυνομικό το περασμένο Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία πριν από λίγη ώρα, ο Μούζος συνελήφθη στο χωριό Καπηλειό, εξ αιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, χωρίς όμως ακόμα να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

Κάπως έτσι το Καπηλειό απέκτησε τα 15 λεπτά διασημότητας που του αναλογούν, έστω και για το λάθος λόγο, γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε, ευκαιρίας δοθείσης, να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. 

 



 

1# Απέχει μόλις 22 χλμ από την πόλη της Λεμεσού ή περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 έχει μόνο 34 μόνιμους κατοίκους.

2# Το χωριό είναι κτισμένο σ’ ένα χαμηλό λόφο με μικρά πέτρινα σπίτι και το υψόμετρό του ανέρχεται μόλις στα 550μ. Παρόλα αυτά είναι περιτριγυρισμένο με πεύκα.

3# Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και χρονολογείται από τον 12ο αι μ.Χ. 

 

Image result for καπηλειό χωριό



3# Στο χωριό υπάρχουν ακόμη δύο μικρές εκκλησίας αφιερωμένες στην Παναγία την Αμπελουτζιότισσα και την Παναγία την Χαματζιότισσα οι οποίες όμως γιορτάζουν και λειτουργούν μόνο Μεγάλη Δευτέρα Τρίτη αντιστοίχως.

4# Στα βόρεια του χωριού υπάρχει ένα πολύ παλιό κτίριο, μισογκρεμισμένο πλέον, το οποίο κάποτε άνηκε στο μοναστήρι του Κύκκου.

5# Κατά την παράδοση, στην περιοχή που είναι τώρα το χωριό υπήρχαν 7 Λινοί (οινοποιεία) που παρήγαν πολύ καλό κρασί, κουμανταρία, ζιβανία αλλά και σταφιδάκια. Εξ ου και το όνομα Καπηλειό, αφού λέγεται ότι οι 7 λινοί λειτουργούσαν επίσης και ως ταβέρνες για τους πολλούς ταξιδιώτες που περνούσαν από το χωριό με κατεύθυνση προς τη Λάρνακα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ