Οι TOP 3 ειδήσεις της ημέρας [στις 10:00 ακριβώς]

Η οριστική απόφαση των αρμοδίων για διακοπές στο νερό άρδευσης λόγω του σοβαρού προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει και πάλι η Κύπρος, οι αναφορές του Δήμου Λεμεσού για εντοπισμό ιατρικών αποβλήτων στα σκουπίδια και η αποκάλυψη Βρετανών και Ιταλών επιστημόνων για το πώς δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτές είναι μέχρι στιγμής (ώρα 10:00) οι 3 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας –Παρασκευή 11 Μαΐου 2018- όπως τις είδε η CITY.

 





Κόβουν το νερό στους γεωργούς τέλη Μαΐου

Related image

Με την κατάσταση να είναι τραγική όσο αφορά τα αποθέματα νερού στα φράγματα, οι αρμόδιοι ως πρώτο βήμα δράσης αποφάσισαν τη διακοπή του νερού άρδευσης από τέλη Μαΐου. Όπως ήταν αναμενόμενο ο αγροτικός κόσμος αντέδρασε φοβούμενος για καταστροφή των φυτειών τους. Οι αγρότες ζητούν συνέχιση της άρδευσης, τουλάχιστον στις προχωρημένες καλλιέργειες, με το Τμήμα Υδάτων να καταβάλλει προσπάθειες εξοικονόμησης νερού. Από πλευράς του ο Υπουργός Γεωργίας δηλώνει πως «το Υπουργείο δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Αναγνωρίζει ότι πρέπει να στηρίξει τους γεωργούς, ωστόσο, συνέχισε, είναι επιτακτική η ανάγκη ιεράρχησης προτεραιοτήτων ως προς την κατανομή νερού. Πρόσθεσε δε ότι οι περικοπές στην άρδευση θα είναι της τάξης του 30% σε σύγκριση με πέρσι.



 

«Κάποιοι πετάνε ιατρικά απόβλητα στα κοινά σκουπίδια», αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού 

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες και το τμήμα καθαριότητας του Δήμου Λεμεσού, για το φαινόμενο εντοπισμού ιατρικών αποβλήτων σε σακούλες σκυβάλων, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των υπαλλήλων περισυλλογής σκυβάλων, αλλά και γενικότερα. Τα ιατρικά απόβλητα χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και όλος ο ιατρικός και παραϊατρικός κόσμος γνωρίζει ότι θα πρέπει να τα παραδίδει σε αδειοδοτημένη μονάδα ενώ σε περίπτωση που οι ίδιοι οι ασθενείς κατέχουν ιατρικά απόβλητα θα πρέπει να τα φυλάνε σε πλαστικό κιβώτιο και να τα παραδίνουν στην ιατρική μονάδα που επισκέπτονται. Ο Δήμος Λεμεσού προειδοποιεί ότι στις περιπτώσεις που εντοπίζει ιατρικά απόβλητα στα σκουπίδια, δεν θα τα περισυλλέγει και θα πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του προσωπικού του συμπεριλαμβανομένων και δικαστικών μέτρων, για όσους ευθύνονται. 



 

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας

Image result for πύργος της πίζας

Την αποκάλυψη έκανε ομάδα επιστημόνων μηχανικών από την Βρετανία και την Ιταλία, η οποία ανακοίνωσε ότι βρήκε την απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν πέφτει ο ύψους 58 μέτρων πύργος της Πίζας που χρονολογείται από το 1280  καθώς παρουσιάζει μια κλίση 3-4 μοιρών και εξακολουθεί να παραμένει όρθιος παρά τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή στα 500 χρόνια της ύπαρξης του. Η ερευνητές αποδίδουν την σταθερότητα του πύργου της Πίζας στο μαλακό έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί.

«Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλακό έδαφος που προκάλεσε την κλίση και έφερε τον Πύργο στα όρια  της κατάρρευσης, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να αντέξει στις σεισμικές επιδράσεις», δηλώνει ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο καθηγητής Τζώρτζ Μυλωνάκης. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου  και του μαλακού εδάφους κατά την διάρκεια των σεισμού δεν δημιουργεί ταλαντώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατασκευή αυτή να έχει σχεδόν τον καλύτερο δείκτη της λεγόμενης δυναμικής αλληλεπίδρασης κτίσματος και εδάφους, με τον οποίο οι μηχανικοί αξιολογούν την σταθερότητα ενός κτιρίου κατά την διάρκεια σεισμού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ