Τα 10 πιο δημοφιλή βιβλία στον κόσμο

Αν είστε αυτό που λέμε βιβλιοφάγος, ίσως και να τα έχετε διαβάσει. Αν όχι, ίσως να πρέπει να το κάνετε. Πρόκειται για το βιβλία που απαρτίζουν τη λίστα με τα Top 10 βιβλία στον πλανήτη. Ποια είναι, πότε γράφτηκαν, από ποιον και πώς κατάφεραν να μπουν φτάσουν στην κορυφή.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι τα βιβλία που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Με λίγα λόγια, αυτά που αποτελούν τα μεγαλύτερα best sellers όλων των εποχών. Οι πωλήσεις τους προκαλούν ζαλάδα και για να τα έχουν προτιμήσει εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, πάει να πει πως ίσως θα έπρεπε να βρίσκονται σε κάθε βιβλιοθήκη.

 

1.Ιστορία δύο πόλεων, Charles Dickens – 200 εκατ. πωλήσεις

Το δημοφιλέστερο βιβλίο ανήκει, στον μεγάλο Charles Dickens και δεν είναι άλλο από το «Η Ιστορία δυο Πόλεων». Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λονδίνο και το Παρίσι και χρονικά τοποθετείται πριν και μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Η πλοκή του έχει να κάνει με τις περιπέτειες μιας σειράς ανθρώπων, στιγματισμένων από ένοχα οικογενειακά μυστικά κι από άδικες κατηγορίες κατασκοπίας και προδοσίας. Κεντρικοί του χαρακτήρες είναι η νεαρή και μεγαλωμένη ως ορφανή στο Λονδίνο Lucy Manet, ο γιατρός πατέρας της που εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή της λίγο πριν τα 18, ο σύζυγός της Charles Darnay, ο αριστοκρατικής καταγωγής, Γάλλος αποστάτης της τάξης του και αυτοεξόριστος στην Αγγλία και ένας χαραμοφάης, μάταια ερωτευμένος μαζί της, Βρετανός δικηγόρος Sidney Carton. Πηγή για τον δημιουργό, αποτέλεσε το έργο «The French Revolution: A History» του Thomas Carlyle. Βρέθηκε επάξια στην κορυφή της λίστας, με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις.

 

 

2. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, J.R.R. Tolkien – 150 εκατ. πωλήσεις

Ένα μυθιστόρημα φαντασίας που αν και ξεκίνησε ως σίκουελ του «Hobbit» (για την ακρίβεια, η ιστορία τοποθετείται 60 χρόνια μετά το τέλος του «Hobbit»), κατάφερε να γίνει μια πασίγνωστη σειρά βιβλίων, ν’ αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και να δώσει το κοινό μια εξίσου θρυλική κινηματογραφική τριλογία. Γραμμένο σε φάσεις από το 1937 μέχρι το 1949,  με το μεγαλύτερο μέρος του προέκυψε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και ο συγγραφέας ήθελε να δημοσιεύσει την ιστορία σε έναν τόμο, για οικονομικούς λόγους, τελικά δημοσιεύθηκε σε τρεις. Περισσότερα  για τον «Άρχοντα» δεν χρειάζονται.

 

 

3. Ο Μικρός Πρίγκιπας, Antoine de Saint-Exupéry – 140 εκατ. πωλήσεις

Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, δεν είναι λίγοι οι μεγάλοι που το θεωρούν ως ένα λογοτεχνικό αριστούργημα. Τo all time classic μυθιστόρημα, που κοσμεί εκατομμύρια βιβλιοθήκες τον κόσμο, γράφτηκε από τον Γάλλο συγγραφέα, Antoine de Saint-Exupéry και είναι το πρώτο σε αναγνώσεις και μεταφράσεις βιβλίο που είναι γραμμένα στα γαλλικά. Ψηφίστηκε επίσης ως το καλύτερο βιβλίο του 20ου αιώνα στη Γαλλία. Το στόρι θέλει τον αφηγητή να πέφτει με το αεροπλάνο του στην έρημο, όπου συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί με το οποίο γίνονται φίλοι. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 250 γλώσσες και διαλέκτους, ενώ οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως.

 

 

4. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, J.K. Rowling – 107 εκατ. πωλήσεις

Είναι το βιβλίο με το οποίο έκανε ντεμπούτο  πασίγνωστος πλέον νεαρός μάγος, Harry Potter. Εκδόθηκε πρώτη φορά στα αγγλικά στις 30 Ιουνίου του 1997, ενώ σήμερα έχει πουλήσει 107 εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι το πρώτο από τα επτά βιβλία της σειράς,  κυκλοφόρησαν άλλα έξι και μαζί τους αντίστοιχες ταινίες.

 

 

5. Δέκα μικροί νέγροι, Agatha Christie – 100 εκατ. πωλήσεις

Είναι ίσως το πιο εμπορικό βιβλίο της Agatha Cristie, η οποία θεωρείται ως μετρ των ιστοριών μυστηρίου. Κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τον τίτλο «Αnd Then There Were None», μιας και η λέξη «νέγρος» (nigger) έχει μια ρατσιστική έννοια στην αμερικάνικη κουλτούρα. Εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Νοεμβρίου του 1939 και μετρά πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Πρωταγωνιστές της ιστορίας, δέκα ξένοι, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια έπαυλη και τους συνδέει μια σκοτεινή υπόθεση ανθρωποκτονίας. Όταν ο ένας πεθαίνει μετά το άλλον μυστηριωδώς, οι υπόλοιποι δεν έχουν παρά να συνειδητοποιήσουν πως ανάμεσά τους, κρύβεται ένας δολοφόνος.

 

 

6. She: A History of Adventure, H. Rider Haggard – 100 εκατ. πωλήσεις

Η ιστορία της «She», μιας εξαιρετικά όμορφης αλλά εκδικητικής θεάς της Αφρικής. Το βιβλίο υπάγεται στην βικτωριανή λογοτεχνία του 19ου αιώνα της Αγγλίας και είναι εμπνευσμένο από τις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα, Henry Rider Haggard στη Νότια Αφρική και την βρετανική αποικιοκρατία. Εκδόθηκε το 1887 και κατάφερε να πουλήσει 100 εκατομμύρια αντίγραφα σε 44 γλώσσες.

 

 

7.  Όνειρο του Ερυθρού Επιμελητηρίου, Cao Xueqin – 100 εκατ. πωλήσεις

Γραμμένο τον 18ο αιώνα θεωρείται πως είναι ημι-αυτοβιογραφικό, περιγράφοντας την άνοδο και την πτώση της οικογένειας του συγγραφέα Cao Xueqin και κατ’ επέκταση της δυναστείας Qing. Είναι γνωστό τόσο για τον τεράστιο αριθμό χαρακτήρων όσο και για την ακριβή και λεπτομερή παρατήρηση της ζωής και της κοινωνικής οργάνωσης της Κίνας της τότε εποχής.

 

8. Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα (Το χρονικό της Νάρνια), C. S. Lewis – 85 εκατ. Πωλήσεις

Είναι το πρώτο και πιο δημοφιλές από τα επτά μυθιστορήματα της σειράς «Το Χρονικό της Νάρνια» που γράφτηκαν από το 1950 μέχρι το 1956.  Μεταφράστηκε σε 47 γλώσσες και οι πωλήσεις του άγγιξαν τα 85 εκατομμύρια πωλήσεις. Το στόρι του μυθιστορήματος φαντασίας εξελίσσεται σε μια χώρα που είναι πάντα παγωμένη. Μεταφέρθηκε και αυτό στο σινεμά το 2005, χωρίς όμως να σημειώνει επιτυχία.

 

 

9. O Κώδικας Ντα Βίντσι, Dan Brown – 80 εκατ. Πωλήσεις

Το κλασικό βιβλίο του Dan Browm, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από ιστορικούς και θρησκευτικές ομάδες, με αφορμή το ότι μέσω της τυπικής ιστορίας αστυνομικής περιπέτειας εντοπίζονται «αιρετικές» αποκαλύψεις για την αληθινή ταυτότητα του Χριστού. Εκδόθηκε το 2003, και κατάφερε να φτάσει τα περίπου 80 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες. Το 2006 η ιστορία μεταφέρθηκε στο σινεμά, με το Tom Hanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

 

10. Γίνε πλούσιος με τη δύναμη της σκέψης, Napoleon Hill – 70 εκατ. πωλήσεις

Από τα πιο κλασικά βιβλία στον τομέα της φιλολογίας της ενθάρρυνσης, το βιβλίο γράφτηκε το 1937 μετά την προτροπή του βιομήχανου Andrew Carnegie. Μεταξύ άλλων η ιστορία λέει πως το να έχεις αληθινά αισθήματα πίσω από τους στόχους σε καθιστά απόλυτα δεσμευμένο στο να τους επιτύχεις.

 

 

Η λίστα με τα πιο δημοφιλή βιβλία στον κόσμο φτιάχτηκε με αφορμή μια σπουδαία διοργάνωση στην Κύπρο η οποία ακριβώς αφορά όλους τους βιβλιοφάγους. Ο λόγος φυσικά για το Nicosia Book Fest που επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά, δίνοντας ραντεβού με τους απανταχού φίλους του βιβλίου. Δύο μέρες με βιβλιοπαρουσιάσεις από Κύπριους και ξένους συγγραφείς, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παιχνιδότοπο, φαγητό, ποτό και άλλα happenings, έρχονται στη Λευκωσία.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και αγαπήθηκε από το κοινό από την πρώτη στιγμή. Φέτος επιστρέφει πιο αναβαθμισμένο, εμπλουτισμένο με νέες δραστηριότητες και συνεργασίες.

Το Nicosia Book Fest 2018 θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Μαΐου στο Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία. Το φετινό φεστιβάλ παρουσιάζει η CYTA ενώ διοργανωτές είναι το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και ο Δήμος Στροβόλου, Για ακόμη μία χρονιά συμμετέχουν βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, πολιτιστικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα κυπριακά και ξένων χωρών καθώς και δεκάδες συγγραφείς.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις, παιδική γωνιά, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού, τεχνολογικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Στον χώρο θα λειτουργεί επίσης χώρος βιβλιο-ανάγνωσης καθώς επίσης και περίπτερα για φαγητό και ποτό.



Δείτε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.nicosiabookfest.com



Στόχος των διοργανωτών είναι το Nicosia Book Fest να μεγαλώνει κάθε χρόνο, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε περιεχόμενο έτσι ώστε να καταστεί ένα γεγονός ορόσημο για τα κυπριακά δεδομένα.



Η είσοδος για το φεστιβάλ είναι ελεύθερη.



Χορηγοί επικοινωνίας: City.com.cy, Time Out Cyprus  

 





Πληροφορίες

Πότε: 19 & 20 Μαΐου (10:00πμ – 10:00μμ)

Πού: Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία

Είσοδος: Ελεύθερη

Facebook: NicosiaBookFest

Ιστοσελίδα: www.nicosiabookfest.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ