Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι χελώνες ζευγαρώνουν

Πάλι συζητάμε για τις χελώνες, πάλι συζητάμε για τις παραλίες, πάλι τσακωνόμαστε κατά πόσο αυτό που έγινε στον Ακάμα είναι παράνομο ή έννομο.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι αλήθεια… Με βάση τον νόμο περί αλιείας Κεφ. 135, νομοθεσία 1989, η απαγόρευση για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι μόνο σε ισχύ κατά την περίοδο 1ηΙουνίου - 30ηΣεπτέμβριου. Εξ ου και η ιδιοκτήτρια εταιρία έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για να πει ότι σε αυτό το διάστημα δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στη παραλία λόγω της κείμενης νομοθεσίας. Οι ιδιοκτήτες του σκάφους υποστηρίζουν πως κινούνται μέσα στο πλαίσιο του νόμου (διάβασε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση).

«Τι γίνεται όμως με τα είδη και τους οικότοπους προτεραιότητας που βρίσκονται μέσα στην περιοχή του δικτύου Natura 2000 και για τα οποία οι Αρμόδιες Αρχές θα έπρεπε να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε αυτά να προστατεύονται επαρκώς, αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα;».

Εύλογη η απορία της κυρίας Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου με την οποία μιλήσαμε σήμερα, έτσι ώστε να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα.

Η ίδια μαζί με τον σύζυγό της, Ανδρέα Δημητρόπουλο, για 40 χρόνια τώρα (πολύ πριν μπούμε στην Ε.Ε.) κρατούν και υλοποιούν με επιτυχία το Πρόγραμμα για την Προστασία και Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών της Κύπρου, ένα από τα καλύτερα προγράμματα προστασίας περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οπότε, είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο πρόσωπο για να μας λύσει κάποιες απορίες που προέκυψαν από τις επίμαχες φωτογραφίες με την προσάραξη του πλοιαρίου σε παραλία της Λάρας.

 

 

«Αν οι Αρμόδιες Αρχές λειτουργούσαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας τις πρόνοιες της οδηγίας για τους οικοτόπους (habitat directive) και εξέδιδαν τα σχετικά διατάγματα που να κάλυπταν ολοξκληρωμένα την περιοχή Natura, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα μπροστά στο κενό.

Ναι μεν υπάρχουν μεμονωμένες νομοθεσίες, πλην όμως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε και για περιοχή Natura2000, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο την περιοχή Λάρας -Τοξεύτρας αλλά και άλλες ευαίσθητες περιοχές που φιλοξενούν είδη προτεραιότητας (π.χ. είδη φυτών, νυχτερίδες, φώκιες κλπ)».

 

 

Σε ότι αφορά στις χελώνες και το νόμο που θεσπίστηκε το ’89, τόσο οι Καρέτα-Καρέτα όσο και οι Πράσινες παραδοσιακά ζευγαρώνουν μέσα στον Απρίλιο και Μάιο, ενώ η ωοτοκία αρχίζει λίγες βδομάδες μετά.

Λόγω όμως των κλιματικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων, και την αύξηση της θερμοκρασίας (ειδικά φέτος), η όλη διαδικασία γονιμοποίησης και γέννησης των αυγών έγινε πολύ πιο νωρίς.

Όπως μας ενημερώνει η κυρία Μυρούλα, με τις υψηλές φετινές θερμοκρασίες, η πρώτη ωοτοκία στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας και Τοξεύτρας έγινε στις 3 Μαΐου. Άρα, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε είδη προτεραιότητας που βρίσκονται σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, θα έπρεπε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία της περιοχής Natura2000.

Τα τελευταία χρόνια, λέει χαρακτηριστικά η κυρία Μυρούλα, ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτεται το νησί εκτοξεύτηκε. «Παλιά περιμέναμε να δούμε κανέναν άνθρωπο κάθε τόσο, ενώ πλέον κατεβαίνουν με τα λεωφορεία στην παραλία. Θα χάσουμε το παιχνίδι!».

 

 

Σε σχέση με τις φωτογραφίες των χελώνων που ανήρτησε ο λειτουργός του Τμήματος Δασών, Χάρης Νικοάλου, στο facebook, να πούμε πως πρόκειται για ζευγάρωμα πράσινων χελώνων στην περιοχή Ακάμα.

 

 

Η κυρία Μυρούλα μάς ενημέρωσε πως οι Καρέτα ζευγαρώνουν κάθε 2 χρόνια και οι Πράσινες κυρίως κάθε 3 χρόνια. Το ζευγάρωμα διαρκεί περίπου 12 ώρες και έπειτα από αυτό οι χελώνες αποθηκεύουν το σπέρμα, αφού γεννούν 4 φορές όλο το καλοκαίρι (ανά δύο βδομάδες), οι μεν Καρέτα κατά μέσο όρο 80 αυγά την κάθε φορά και οι δε Πράσινες περίπου 120 αυγά.

 

Για να μην χάσουμε το παιχνίδι, λοιπόν, ας δράσουμε όπως πρέπει να δράσουμε ως κράτος!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ