Το βίντεο με τις δηλώσεις Μπουτάρη κατά της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν είναι και τόσο αληθινό

Μάλλον, κάτι και κάποιοι, χάθηκαν στη μετάφραση.


Article featured image
Article featured image

Εδώ και δύο μέρες παρακολουθούμε έναν ανηλεή πόλεμο, κυρίως στα social media, με αντικείμενο τη φασιστική επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, όταν αυτός παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Ξύλο, βρισιές, άγριες επιθέσεις με τη δικαιολογία ότι αυτός το προκάλεσε με τις απόψεις τους, και τις δημόσιες τοποθετήσεις του σε συνέντευξή που είχε δώσει πριν από περίπου ένα χρόνο, ότι δεν δίνει δεκάρα (το θέτουμε πιο κομψά), για το αν ο Κεμάλ σκότωσε Έλληνες.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο απόσπασμα, αποτέλεσε το λάβαρο όλων όσοι υποστήριξαν φανατικά τις επιθέσεις εναντίον του, ανάγοντάς το σε μείζον ζήτημα, αφού, όπως υποστήριζαν, ήταν προσβλητικό προς τους Ποντίους.

Όντως, το εν λόγω απόσπασμα υπάρχει και κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο με ποικίλα υβριστικά σχόλια, τα οποία σκοπό έχουν να ξεπλύνουν τις φασιστικές επιθέσεις απέναντι στο Γιάννη Μπουτάρη το περασμένο Σάββατο.

 



Παρόλα αυτά, η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική απ’ αυτήν που παρουσιάστηκε.

Παρακολουθώντας ένα μεγαλύτερο απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στο greekreporter.com, πριν από περίπου 11 μήνες και εν τέλει δεν αφορούσε σε κανένα σημείο τα εθνικά θέματα της χώρας, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ουδέποτε ανέφερε κάτι τέτοιο. Κατ’ ακρίβεια η συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε μεν, αλλά σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που παρουσιάστηκε στη συνέχεια.

Στο 0:48, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Τραπεζούντα ως «ιερή γη των πατέρων μας» («holy land of our fathers»), ενώ στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι άνοιξε την πόλη στους Τούρκους επισκέπτες που ήθελαν να δουν τους τόπους των προγόνων τους που υπήρχαν πριν τηνΣυνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Και ότι αυτός ήταν και ο λόγος που  άνοιξε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ως αξιοθέατο για τους Τούρκους επισκέπτες.

Όπως ακριβώς, συνεχίζει, επιθυμούμε και κάνουμε κι εμείς (σ.σ Έλληνες), όταν πηγαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη ή σε άλλους τόπους όπως στη Σμύρνη ή -στην καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού- στην Τραπεζούντα. Αν ακούσετε και τα 6 λεπτά της συνέντευξης, ο Μπουτάρης αναφέρεται αποκλειστικά σε αξιοθέατα, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία κ.α.

Παρόλα αυτά, επειδή τα υπόλοιπα είναι περιττά, κάποιοι απομόνωσαν μόνο το κομμάτι στο οποίο αναφέρει την επίμαχη φράση, το στόλισαν αναλόγως και το πλάσαραν για κατανάλωση προκαλώντας τη γενική κατακραυγή και τέλος τα επεισόδια που όλοι παρακολουθήσαμε πρόσφατα.

 



 



Με πληροφορίες cretalive.gr, aftodioikisi.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ