Το Σάββατο 26 Μαΐου πάμε όλοι στη Λίμνη της Ορόκλινης

Θα γίνει κάτι πολύ όμορφο.

 


Article featured image
Article featured image

Οι φορείς υλοποίησης του έργου LIFE Oroklini, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης σας προσκαλούν το Σάββατο, 26 Μαΐου στις 5μμ στη Λίμνη Ορόκλινης για να γιορτάσουμε μαζί τη βράβευση του έργου αποκατάστασης του σημαντικού αυτού υγροτόπου.

Η συνάντηση θα γίνει στο πτηνοπαρατηρητήριο της Λίμνης Ορόκλινης το Σάββατο 26 Μαΐου στις 5 το απόγευμα για παρατήρηση των πουλιών της Λίμνης με κιάλια και τηλεσκόπια, να μάθουμε περισσότερα για αυτό τον μοναδικό φυσικό υγρότοπο και να κατασκευάσουμε ποτίστρες πουλιών για τον κήπο μας αλλά και να ασχοληθούμε με χειροτεχνίες για μικρούς και μεγάλους.

Στις 23 Μαΐου το έργο LIFE Oroklini θα βραβευτεί στην Ευρώπη ως «Kαλύτερο Έργο LIFE» (Best LIFE project) μαζί με άλλα 27 έργα LIFE για την προστασία της φύσης που υλοποιήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η βράβευση αυτή ανταμείβει την όλη προσπάθεια αποκατάστασης της Λίμνης Ορόκλινης που τώρα αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 190 είδη πουλιών, πολλά εκ των οποίων μεταναστευτικά, ενώ τονίζει για ακόμα μια φορά τη σημασία προστασίας των σημαντικών περιοχών για την άγρια ζωή καθώς και τη σημασία ύπαρξης τέτοιων χρηματοδοτήσεων όπως το πρόγραμμα LIFE.

Το τριετές έργο LIFE Oroklini πέτυχε την ουσιαστική προστασία της Λίμνης Ορόκλινης στοχεύοντας στην αποκατάσταση της από πιέσεις που αντιμετώπιζε τότε η Λίμνη. Η Λίμνη Ορόκλινης, όπως και άλλες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ κοντινό περιβάλλον με οικισμούς δέχονται ανθρωπογενείς πιέσεις.

Λόγω της σημασίας για τη βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα για τα πουλιά, όπως τα είδη χαρακτηρισμού Πελλοκατερίνα και Καλαμοκαννάς που φωλιάζουν εκεί, το 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια για την αποκατάσταση και διαχείριση της Λίμνης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έργο LIFE Oroklini περιλάμβανε στοχευμένες δράσεις διαχείρισης, όπως την περίφραξη της λίμνης για μείωση της όχλησης σε σημαντικά είδη πουλιών, τη διαχείριση της στάθμης του νερού στη λίμνη, τη δημιουργία νησίδων φωλιάσματος για τα πουλιά της λίμνης, κ.α. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή πραγματοποίηση του έργου αυτού είχαν οι φορείς υλοποίησης, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης.

Σήμερα, χάρη στο έργο αυτό, η Λίμνη Ορόκλινης έχει μεταμορφωθεί σε μια φυσική περιοχή κόσμημα, την οποία ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί και μέσα από τα πτηνοπαρατηρητήρια που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου να απολαύσει την άγρια ζωή της. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν μάθουν περισσότερα για τη Λίμνη και τα είδη που φιλοξενεί, μέσα από το ενημερωτικό υλικό που δημιούργησε το πρόγραμμα και που διατίθεται στη Λίμνη. Η Λίμνη Ορόκλινης αποτελεί πλέον πόλο έλξης επισκεπτών, τόσο ξένων όσο και ντόπιων, από αφοσιωμένους πτηνοπαρατηρητές μέχρι σχολεία και οικογένειες που απολαμβάνουν τη φυσική αυτή περιοχή και την άγρια ζωή που φιλοξενεί.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή προς το κοινό. Για καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης και λόγω περιορισμένων θέσεων παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή για τη δραστηριότητα κατασκευής ποτίστρων μέχρι την Πέμπτη 24 Μαΐου στο 22455072, 97890004 ή στο natalie.stylianou@birdlifecyprus.org.cy.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ