Σε ποια ηλικία μπορούν οι ανήλικοι να κάνουν σεξ με ενήλικες; [και να είναι νόμιμο]

Τι ισχύει στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τι ισχύει στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Πόσο νέος πρέπει να είναι ένας ανήλικος για να θεωρείται η σεξουαλική πράξη με έναν ενήλικα, μη νόμιμη ή βιασμός. Και δεν θα έπρεπε η σεξουαλική πράξη με έναν ανήλικο να προϋποθέτει τη συναίνεσή του;

Ερωτήματα τα οποία προέκυψαν στη Γαλλία, με αφορμή τον βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού, ωστόσο τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το ζήτημα της κακοποίησης ανηλίκων θεωρείται μείζον κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο χρήζει άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης.

Παρόλα αυτά και όσο και αν ηχεί περίεργα στα αυτιά μας, η ηλικίες που κάθε χώρα καθορίζει ως όριο, για να θεωρείται ή μη, βιασμός η σεξουαλική επαφή με έναν ανήλικο διαφέρουν παρασάγγας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Βέβαια, οι συγκρίσεις που αναπόφευκτα θα γίνουν, δεν μπορούν παρά να είναι ατυχείς, αφού ο τρόπος με τον οποίο τα νομικά συστήματα της κάθε χώρας αντιμετωπίζουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης που αφορούν τους ανήλικους, ποικίλλει σημαντικά.

Για παράδειγμα, στο πρόσφατο περιστατικό στη Γαλλία, οι εισαγγελείς έκριναν ότι το αδίκημα δεν ήταν βιασμός, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις βίας, περιορισμού, απειλής ή έκπληξης, με τον γαλλικό νόμο να κατηγοριοποιεί τις πράξεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική πράξη μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων, σε «σεξουαλικά αδικήματα» παρά σε «βιασμό».

Το Euronews ετοίμασε ένα χάρτη, βάσει των στοιχείων που συνέλεξε από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (περιλαμβανομένης της Κύπρου), ο οποίος καταδεικνύει τις ηλικίες που κάθε χώρα θεωρεί ως κατάλληλες για έναν ανήλικο να έχει σεξουαλική επαφή με έναν ενήλικα και αυτό, να μην θεωρείται βιασμός ή μη συναινετική πράξη.

 



 

14 ετών 

Η ηλικία αυτή εντοπίζεται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία). Με βάση τη νομοθεσία των πιο πάνω χωρών, άτομα τα οποία βρίσκονται στο 14ο έτος της ηλικίας τους, έχουν το δικαίωμα να συναινούν στο σεξ.

 

15 ετών

9 χώρες τοποθετούν το όριο στην ηλικία των 15 ετών: Κροατία, Τσεχία, Δανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία. Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη με άλλο άτομο, θεωρείται βιασμός. Στη Γαλλία, ο νόμος δεν εκφράζει μεν ρητά την έννοια της σεξουαλικής συναίνεσης, ωστόσο περιγράφει τις κυρώσεις που θα επέλθουν για όσα άτομα έχουν εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ανήλικους κάτω των 15 ετών.

 

16 ετών 

Το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο τοποθετούν το όριο στα 16 έτη. Η νομοθεσία, μάλιστα, αναφέρει πως αν ένα άτομο κάτω των 16 ετών εμπλακεί σε σεξουαλική υπόθεση, θα θεωρηθεί ως ανήλικος.

 

17 ετών

Τέλος, μόλις τρεις χώρες θεωρούν ότι το όριο πρέπει να βρίσκεται στην ηλικία των 17 ετών. Η νομοθεσία στην Κύπρο αναφέρει ότι η νόμιμη ηλικία για να μπορεί ένα άτομο να έχει κανονικά σεξουαλικές επαφές είναι τα 17, ενώ στην Ιρλανδία και την Μάλτα το όριο ανεβαίνει στα 18. Πριν από αυτή την ηλικία ένας ενήλικας που συνευρεθεί με έναν ανήλικο μπορεί να κατηγορηθεί για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου και να βρεθεί στη φυλακή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ