Γιατί πονάμε τα κόκκαλα μας κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός;

Όσοι το βιώνουν, καταλαβαίνουν πολύ καλά σε τι αναφερόμαστε.

 


Article featured image
Article featured image

Όλοι ξέρουμε έναν τέτοιο τύπο που σε κάθε αλλαγή εποχής παραπονιέται ότι πονάει τις αρθρώσεις και τα κόκκαλά του, ή ότι προαισθάνεται τις αλλαγές του καιρού πριν ακόμη γίνουν, αφού το σώμα του τον προειδοποιεί. Μπορεί, μάλιστα, να είσαι κι εσύ ένας απ’ αυτούς.

Και μπορεί όλο αυτό να ακούγεται κάπως υπερφυσικό στ’ αυτιά όσων δεν το βίωσαν ποτέ, ωστόσο και βάσει επιστημονικών ερευνών, όντως υπάρχουν άτομα τα οποία μπορούν να βιώσουν αυτές τις καιρικές αλλαγές.

Ο δημοσιογράφος Ευθύμης Κάλφας, με άρθρο του mikropragmata.lifo.gr εξηγεί τους λόγους που συμβαίνει αυτό. 

Όπως αναφέρει, αυτοί που διαισθάνονται την αλλαγή του καιρού τείνουν να είναι και αυτοί που έχουν προδιάθεση σε κοινά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, τα άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ). Τέτοια άτομα αναφέρονται τακτικά στις φυσικές αλλαγές του καιρού. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των ιστών της άρθρωσης και μπορεί να προκαλέσει φθορά του αρθρικού χόνδρου. Ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου είναι η ακαμψία των πρωινών αρθρώσεων και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι τις ημέρες που ο καιρός αλλάζει, τα συμπτώματα είναι εντονότερα.

Οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η αλλαγή του καιρού και η αυξημένη βαρομετρική πίεση προσθέτει δύναμη στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρό πρήξιμο των αρθρώσεων.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί γιατί η θερμοκρασία επηρεάζει επίσης τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζεται με τον καιρό. Μια μελέτη πάντως του Πανεπιστημίου Tufts το 2007 διαπίστωσε ότι ο πόνος στην αρθρίτιδα αυξάνεται διαδοχικά κάθε φορά που η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει 10 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως αυτοί που πάσχουν από αρθρίτιδα δεν είναι οι μόνοι που πονάνε περισσότερο στην αλλαγή του καιρού. Αυτοί που πάσχουν από οσφυαλγία ή έχουν υποστεί τραυματισμούς οστών και αρθρώσεων κατά το παρελθόν παρατηρούν επίσης τις διαφορές.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές αμφισβητούν την ακρίβεια τέτοιων περιστατικών. Μια μελέτη της Αυστραλίας του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και των καιρικών φαινομένων.

Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες – λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό των ατόμων που αναφέρουν τον πόνο που σχετίζεται με τις αλλαγές του καιρού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ