Σε ποιες χώρες βρίσκονται οι πιο μορφωμένοι Ευρωπαίοι [ποια η θέση των Κυπρίων]

Μερικά πολύ διαφωτιστικά γραφήματα δίνουν σαφή εικόνα σε σχέση με το επίπεδο της μόρφωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών.

 


Article featured image
Article featured image

Τα γραφήματα ετοίμασε και δημοσιοποίησε ο Τσέχος μαθηματικός Jakub Marian, με τα στοιχεία να αφορούν το επίπεδο πανεπιστημιακής μόρφωσης που κατέχουν οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους.

Το πρώτο γράφημα, το οποίο αφορά ηλικίες μεταξύ 25 - 64 ετών, καταδεικνύει ως πιο μορφωμένους τους κατοίκους του Λονδίνου και της περιφέρειας της Οξφόρδης στην Αγγλία, τους Σκωτσέζους, τους Βέλγους, τους κατοίκους Ζυρίχης, τους Μαδριλένους, τους Σκανδιναβούς και τους Κύπριους.

Και όμως, η Κύπριοι συγκεντρώνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στο κομμάτι της πανεπιστημιακής μόρφωσης σε αυτές τις ηλικίες. Ποσοστά τα οποία αυξάνονται στο δεύτερο γράφημα το οποίο εξετάζει την ακαδημαϊκή μόρφωση ατόμων μεταξύ 30 – 34 ετών. Εκεί, το πράσινο χρώμα γίνεται ακόμη πιο φωτεινό ανεβάζοντας το ποσοστό μας πέραν του 50%.

 



 

Στον αντίποδα, ωστόσο, εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα χωρών όπως η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση από όλες τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Χαμηλά ποσοστά σημειώνουν επίσης οι κάτοικοι των περιφερειών της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Τουρκίας αλλά και οι Ρουμάνοι, ενώ οι Έλληνες βρίσκονται σχεδόν στα μισά της κατάταξης, με την Αττική να παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της χώρας σε αντίθεση με τις περιοχές της περιφέρειας.



Με πληροφοίες από Indy100, jakubmarian.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ