Φουντώνουν ξανά οι φήμες για διοργάνωση της Eurovision στην Κύπρο

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του φετινού διαγωνισμού και την ανακήρυξη της Ισραηλινής Netta Barzilai ως νικήτριας του διαγωνισμού, άρχισε να διαδίδεται μια φήμη ότι πολλές χώρες θα μποϊκοτάρουν το διαγωνισμό τον επόμενο χρόνο.

 


Article featured image
Article featured image

Αφορμή γι’ αυτό αποτέλεσαν και οι δηλώσεις της 25χρονης Netta Barzilai, αφού με το που κέρδισε έβαλε μπουρλότο με μόλις τέσσερις λέξεις: «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ!».

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που διαλέξατε το διαφορετικό, σας ευχαριστώ τόσο πολύ που αποδέχεστε τις διαφορές μεταξύ μας. Αγαπώ την πατρίδα μου, την επόμενη φορά στην Ιερουσαλήμ», είπε αυτολεξεί.

 



Ως γνωστό, δύο μέρες μετά το ραντεβού που έδωσε η Netta Barzilai, γράφτηκε μια ακόμη «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Τραμπ έκανε πράξη την υπόσχεσή του, εγκαινίασε την αμερικανική πρεσβεία στην «πρωτεύουσα» Ιερουσαλήμ και η Λωρίδα της Γάζας «πνίγηκε» στο αίμα.

Μια απόφαση που έρχεται σε αντίθετη με τη θέση της διεθνούς κοινότητας. Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι το καθεστώς της ιερής πόλης θα πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ισραηλινή και την παλαιστινιακή.

 

Γιατί είπε για Ιερουσαλήμ η Netta;

Το Ισραήλ φιλοξένησε το διαγωνισμό άλλες δύο φορές, το 1979 και το 1999, και οι δύο φορές στην Ιερουσαλήμ -μετά από νίκες των Ιζχάρ Κοέν και Alphabeta, το ’78, με το τραγούδι «A-Ba-Ni-Bi» και της Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, το ’98, με το τραγούδι «Diva». Παρόλο που κέρδισε και το ’79 τον διαγωνισμό, κάνοντας μάλιστα back to back, εντούτοις το 1980 το IBA αρνήθηκε να φιλοξενήσει τη Eurovision για δεύτερη συνεχή χρονιά για οικονομικούς λόγους. Οπότε, λογικό είναι να μιλήσει για Ιερουσαλήμ η φετινή νικήτρια. Μόνο που φέτος η συγκυρία δεν ήταν όπως φάνηκε και τόσο καλή…

 

 

Οι πρώτες φήμες για μποϊκοτάζ μετά τη Eurovision

Με αφορμές τις δηλώσεις, πάντως, και τη σύνδεσή τους από αρκετούς με τα όσα ακολούθησαν στην Ιερουσαλήμ, εννοώντας τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων απέναντι σε αμάχους που διαδήλωναν και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άνθρωποι (ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά) και να τραυματιστούν άλλοι 2700, προκλήθηκε παγκόσμια οργή, με τη διεθνή κοινότητα να στρέφεται αρνητικά προς το Ισραήλ και την πολιτική του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ήταν τότε που ξεκίνησε και μια άτυπη φημολογία η οποία θέλει την EBU να άρει την πρωτιά από τη Netta και το Ισραήλ και να τη δίνει στη δεύτερη στη σειρά χώρα, δηλαδή την Κύπρο και το Fuego.

 

 

Δεν έγινε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο

Μιλώντας η CITY με εκπρόσωπο της κυπριακής αποστολής, ενημερωθήκαμε πως κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του διαγωνισμού, παρότι υπήρξαν κι άλλες φορές που τα πολιτικά γεγονότα ίσως να «απαιτούσαν» μία τέτοια απόφαση. «Προς το παρόν η επίσημη ανακοίνωση της EBU αναγνωρίζει το Ισραήλ ως τη νικήτρια χώρα του διαγωνισμού και αναφέρει ότι η Eurovision 2019 θα διοργανωθεί εκεί» ήταν το καταληκτικό σχόλιο στη CITY.

 

 

Πώς φούντωσαν ξανά οι φήμες;

«Αν και η Ελένη Φουρέιρα κατάφερε να βγει δεύτερη στη φετινή Eurovision, ίσως τελικά ο επόμενος μουσικός διαγωνισμός διοργανωθεί στην Κύπρο». Με αυτό τον τίτλο-ατάκα, ουκ ολίγα σάιτ επικαλούνται σήμερα (Σάββατο, 26/5) ρεπορτάζ του ισπανόφωνου καναλιού Formula TV, το οποίο αναφέρει πως η EBU προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2019 θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Κύπρο ή την Αυστρία, αν οι χώρες μποϊκοτάρουν το διαγωνισμό τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του «Φ» την είδηση επιβεβαιώνουν και τα ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι η EBU προειδοποίησε τον εθνικό ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN ότι υπάρχει πιθανότητα το Ισραήλ να μην φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει αρκετές χώρες ήρθαν σε επαφή με την EBU προκειμένου να εκφράσουν την απογοήτευσή τους σχετικά με την πιθανή πόλη υποδοχής του επόμενου διαγωνισμού (Ιερουσαλήμ), συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισλανδίας.

Πολλές χώρες δήλωσαν στην EBU ότι δέχονται ισχυρές πολιτικές πιέσεις και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού, εάν αυτός πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ λόγω της πολιτικής σύγκρουσης με την Παλαιστίνη.

 

* Πάντως, εάν τελικά γίνει θαύμα και η Eurovision του χρόνου έρθει στην Κύπρο, η CITY έκανε θέμα με χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν το event [5+1 πιθανοί χώροι για τη διοργάνωση της Eurovision στην Κύπρο το 2019], βρήκε τους πιθανούς παρουσιαστές της βραδιάς [Ποιος θα παρουσιάσει τη Γιουροβίζιον αλά κυπριακά το 2019], και μάζεψε παράλληλα όλα τα «χωρκατιλλίκια» που θα κάνουμε από τη χαρά μας αν ανακοινβθεί επίσημη ότι το τρόπαιο πάει τελικά στην Φουρέιρα [10+1 «χωρκατιλλίκια» που θα κάνουμε αν όντως κερδίσουμε τη Eurovision το Σάββατο].

 

 

Σχετικό άρθρο: Αυτός είναι ο επικρατέστερος χώρος για πραγματοποίηση της Eurovision στην Κύπρο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ