To «Omega Block» που επηρεάζει την Κύπρο φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Σε μία πιο ασταθή περίοδο εισέρχεται από σήμερα Τρίτη η Κύπρος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου με τις πιθανότητες τοπικών βροχών και καταιγίδων να αυξάνονται κατακόρυφα, κυρίως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με χαλάζι.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με το kitasweather, Τετάρτη και Πέμπτη, τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν μεγαλύτερο μέρος του νησιού, ωστόσο δεν θα είναι παγκύπρια.

Από την Παρασκευή μέχρι και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, οι πιθανότητες βροχών σημειώνουν σκαμπανεβάσματα, αλλά πιθανότητα υπάρχει σε κάποιες περιοχές όλες τις μέρες.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες ενδέχεται να σημειώνονται και κάποια βράδια, αλλά και πρωινά. Οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι το δυτικό 1/5 του νησιού και βορειοανατολικό άκρο του νησιού (Ριζοκάρπασο). Όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται κατακόρυφα. 

Κάποιες καταιγίδες αυτό το διάστημα ενδέχεται να είναι ισχυρές με χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, με πιθανότητα δημιουργίας μεμονωμένων προβλημάτων.

Αυτή η αλλαγή αλλά και η μεγάλη περίοδος αστάθειας στην οποία θα εισέλθουμε, οφείλεται σε OMEGA BLOCK που χτίζεται στην κεντρική Ευρώπη και έχει ως αποτέλεσμα, αρχικά να στρογγυλοκαθίσει το αποκομμένο χαμηλό από τα δυτικά στην περιοχή μας και ακολούθως να συνεχίσει η τροφοδοσία του από κατάβαση αυλώνα (Long Wave Trough) από τα βόρεια.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Αύριο Τρίτη, αρχικά θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες σε αρκετές περιοχές. Σταδιακά, όμως, νεφώσεις που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται κυρίως στο δυτικό μισό της οροσειράς του Τροόδους και βορειότερα, αλλά και πιο τοπικά σε περιοχές του εσωτερικού, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι καταιγίδες θα ακολουθούν βόρεια πορεία και ενδέχεται να επηρεάσουν και κάποια βόρεια τμήματα του νησιού. Κάποιες καταιγίδες ενδέχεται να είναι ισχυρές, με κυρίως μικρού διαμετρήματος χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς έως βορειοδυτικούς 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα νότια παράλια.

Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση σε σχέση με σήμερα Δευτέρα και θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 26 έως 27 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 28 έως 29 στα υπόλοιπα παράλια και στους 17 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος. Αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο, στο δυτικό 1/5 του νησιού και βορειοδυτικό άκρο, ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 18 στα παράλια και 7 στη Χιονίστρα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, με το ενδεχόμενο μεμονωμένων βροχών στο δυτικό 1/5 του νησιού και βορειοανατολικό άκρο (Ριζοκάρπασο).

Σύντομα νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε αρκετές ορεινές/ημιορεινές περιοχές αλλά και περιοχές του εσωτερικού και αναμένεται η εκδήλωση αρκετών καταιγίδων.

Την Τετάρτη φαίνεται ότι οι βροχές/καταιγίδες θα ακολουθούν ανατολική-νοτιοανατολική πορεία και αναμένεται να επηρεαστούν τοπικά νότια και ανατολικά τμήματα του νησιού. Την Πέμπτη οι βροχές/καταιγίδες θα ακολουθούν ανατολική-βορειοανατολική πορεία και αναμένεται να επηρεαστούν τοπικά ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου 

Ασθενής χαµηλή πίεση και ασταθής αέρια µάζα, επηρεάζουν την περιοχή. Το απόγευµα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά, το εσωτερικό και τα βόρεια παράλια. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, και τοπικά στα νότια και τα δυτικά µέχρι ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά θα εµφανίζονται αυξηµένες νεφώσεις, κυρίως κοντά στα παράλια. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά µέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγµένη, για να καταστεί αργότερα ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθµούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 19 στα υπόλοιπα παράλια και στους 10 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως αίθριος, παρόλο που τοπικά θα υπάρχουν αυξηµένες νεφώσεις, αλλά το µεσηµέρι και το απόγευµα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά µεταβλητοί ασθενείς, 3 µποφόρ, για να καταστούν, από το µεσηµέρι κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, και τοπικά στα νότια µέχρι ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη και το απόγευµα λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα ανατολικά και τα νότια παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 20 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέµπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται µε συννεφιά που αναµένεται να δώσει τοπικές βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως το µεσηµέρι και το απόγευµα και ως επί το πλείστον στο εσωτερικό και τα ορεινά.

Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή κατά το τριήµερο.

 

Τι είναι ο αντικυκλώνας εμποδισμού Omega Block; 

Ο συγκεκριμένος αντικυκλώνας ονομάστηκε Omega, γιατί όπως φαίνεται και στην εικόνα σχηματίζει το ελληνικό γράμμα ωμέγα. Ο Omega Block λοιπόν επηρεάζει την ατλαντική ροή και έχει δύο χαμηλά βαρομετρικά, ένα Ν/Δ και ένα Ν/Α (αυτό που μας επηρεάζει). Συνήθως αυτό το φυσικό φαινόμενο φέρνει μαζί του ψυχρές αέριες μάζες, ασταθείς καιρικές συνθήκες, βροχές και καταιγίδες, ενώ συνήθως διαρκεί για αρκετές ημέρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ