Έρχονται χρόνια (κλιματολογικά) δύσκολα για την Κύπρο

Καύσωνες, ξηρασίας και πιθανή εμφάνιση νέων ασθενειών προβλέπουν επιστήμονες για το μέλλον του νησιού

 


Article featured image
Article featured image

«Ό,τι κάμνεις βρίσκεις», λέει η παλιά λαϊκή ρήση και ως φαίνεται στην Κύπρο και αυτό βρίσκει εφαρμογή, αφού τα τόσα χρόνια καταστροφής και ασύδοτης εκμετάλλευσης της φύσης και του περιβάλλοντος και ο κατ’ εξακολούθηση βιασμός του φυσικού μας πλούτου ήταν επόμενο ότι κάποτε θα μας εκδικούνταν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, η Κύπρος ως χώρα που πλήττεται έντονα από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρούς καύσωνες, έντονες περιόδους ξηρασίες ενώ δεν αποκλείεται και η εμφάνιση νέων ασθενειών.

Οι δηλώσεις του καθηγητή έγιναν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε το ΙΚυ.

 



Διάβασε κι αυτό: Η Κύπρος (μάλλον) θα διψάσει φέτος





Η Κύπρος, είπε, ως η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωταρχικό συντονιστικό, περιφερειακό ρόλο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, με το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) να αποτελεί πυρήνα αυτής της προσπάθειας, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρωταρχικό συμπέρασμα του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε πρόσφατα το ΙΚυ στη Λευκωσία με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και επιστημόνων της διεθνούς κοινότητας από 35 χώρες.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπανικόλας είπε ότι στο Συνέδριο προτάθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων που να αναλάβει το ΙΚυ, των οποίων τα αποτελέσματα να παρουσιαστούν στην ειδική συνεδρία των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το φθινόπωρο του 2019.

Παράλληλα, ο κ. Παπανικόλας είπε ότι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο ευάλωτη σε κλιματικές αλλαγές περιοχή του πλανήτη και προειδοποίησε ότι τα φαινόμενα της Κλιματικής Αλλαγής στην Κύπρο θα οξυνθούν σε ένταση και συχνότητα.

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ένεκα της Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Παπανικόλας είπε ότι τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά: ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχόπτωσης. «Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά θα οξυνθούν σε ένταση και συχνότητα», προειδοποίησε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπανικόλας είπε στο ΚΥΠΕ ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε επίδραση στα δάση μας, παρατεταμένες ξηρασίες και καύσωνες, πιθανή εμφάνιση ανεπιθύμητων επισκεπτών στα παράλια μας (λ.χ. τσούχτρες) με επιπτώσεις στο τουρισμό, ίσως και εμφάνιση ασθενειών που δεν μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν (λ.χ. ιό του δυτικού Νείλου)».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ