Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι σήμερα, Τετάρτη 30 Μαΐου

Από χθες, ήδη, ο καιρός άρχισε να μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

 


Article featured image
Article featured image

Η καιρικά ασταθής περίοδος, σύμφωνα με το kitasweather, θα διαρκέσει έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Σε αυτή τη περίοδο αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Κυρίως σήμερα, Τετάρτη, αλλά και την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται γενίκευση των βροχών/καταιγίδων, αλλά δεν θα είναι παγκύπριες.

Τοπικές βροχές/καταιγίδες ενδέχεται να σημειώνονται και κάποια βράδια, αλλά και πρωινά, σε όλο αυτό το διάστημα που προαναφέρουμε και οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι το δυτικό 1/5 του νησιού και βορειοανατολικό άκρο του νησιού (Ριζοκάρπασο). Όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται κατακόρυφα.

Κάποιες καταιγίδες αυτό το διάστημα ενδέχεται να είναι ισχυρές με χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, με πιθανότητα δημιουργίας μεμονωμένων προβλημάτων κυρίως στο οδικό δίκτυο ή και μεμονωμένων πλημμυρών.

Συνιστάται προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) στις εικόνες του ραντάρ. 

 



Αυτή η αλλαγή αλλά και η μεγάλη περίοδος αστάθειας στην οποία θα εισέλθουμε, οφείλεται σε OMEGA BLOCK που χτίζεται στην κεντρική Ευρώπη και έχει ως αποτέλεσμα, αρχικά να στρογγυλοκαθίσει το αποκομμένο χαμηλό από τα δυτικά στην περιοχή μας και ακολούθως να συνεχίσει η τροφοδοσία του από κατάβαση αυλώνα (Long Wave Trough) από τα βόρεια.

Όσοι γεωργοί έχουν φρούτα έτοιμα για συγκομιδή και είναι ευαίσθητα σε βροχή και μεγάλες αυξομειώσεις ελάχιστης – μέγιστης θερμοκρασίας, όπως είναι τα κεράσια, χρυσόμηλα και άλλα, συστήνουμε να συμβουλευτούν τους γεωπόνους αλλά και κατά τη δική τους κρίση να πράξουν αναλόγως, διότι κάτω από τέτοιες συνθήκες προκαλούνται σχισμές στα φρούτα και προσβάλλονται από ασθένειες, όπως ο βοτρύτης.

Επίσης, όσοι γεωργοί που σκοπεύουν να φυτέψουν λαχανικά αυτές τις μέρες ή έχουν φυτέψει πρόσφατα, πάλι συστήνεται να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους ή να πράξουν αναλόγως κρίσης, διότι τα νέα, κυρίως, φυτά είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες όπως ο βοτρύτης, που προκαλούνται εξαιτίας των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών τα βράδια και της αυξημένης υγρασίας στο περιβάλλον των φυτών λόγω των βροχών.

Εκτός από τα πιο πάνω, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για χαλαζοπτώσεις, οι οποίες ενδέχεται να κάνουν ζημιές σε καλλιέργειες, αλλά οι ζημιές που θα προκαλέσουν θα είναι πιο τοπικές σε σχέση με τις ζημιές λόγω έντονων βροχοπτώσεων και μεγάλων αυξομειώσεων της θερμοκρασίας.

 



Αναλυτικά η πρόγνωση του kitasweather.com

Σήμερα Τετάρτη ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, με το ενδεχόμενο μεμονωμένων βροχών ή καταιγίδων κυρίως στο δυτικό 1/5 του νησιού και βορειοανατολικό άκρο (Ριζοκάρπασο). Σύντομα, νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε αρκετές ορεινές/ημιορεινές περιοχές αλλά και περιοχές του εσωτερικού και αναμένεται η εκδήλωση αρκετών καταιγίδων.

Οι βροχές/καταιγίδες θα ακολουθούν ανατολική-νοτιοανατολική πορεία και αναμένεται να επηρεαστούν τοπικά νότια και ανατολικά τμήματα του νησιού. Κάποιες καταιγίδες ενδέχεται να είναι ισχυρές, με κυρίως μικρού διαμετρήματος χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα νότια παράλια. Σε κάποιες καταιγίδες οι ριπές ανέμων θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση σε σχέση με χθες και θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 27 έως 29 στα παράλια και στους 14 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος. Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο, στο δυτικό 1/5 του νησιού και βορειοδυτικό άκρο, πιθανό να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και 6 στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, με το ενδεχόμενο μεμονωμένων βροχών στο δυτικό 1/5 του νησιού και βορειοανατολικό άκρο (Ριζοκάρπασο). Σύντομα, νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται τοπικά σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές αλλά και περιοχές του εσωτερικού και αναμένεται η εκδήλωση αρκετών καταιγίδων κυρίως για το ανατολικό μισό της οροσειράς του Τροόδους και εσωτερικά τμήματα του νησιού. Οι βροχές/καταιγίδες θα ακολουθούν ανατολική-βορειοανατολική πορεία και αναμένεται να επηρεαστούν τοπικά ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασθενής χαµηλή πίεση και ασταθής αέρια µάζα, επηρεάζουν την περιοχή. Το απόγευµα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και τοπικά στα νοτιοδυτικά παράλια µέχρι ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά στα δυτικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 17 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 19 στα παράλια και στους 10 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο παροδικά αυξηµένες νεφώσεις µετά το µεσηµέρι αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδα κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 26 στα παράλια και στους 20 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές ή και καταιγίδα, από το µεσηµέρι και µετά κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή κατά το τριήµερο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ