Αυτά «κρύβει» μέσα του ένα γαριδάκι

Υπήρξε η λατρεία των παιδικών μας χρόνων που έγινε μια γλυκιά ανάμνηση της ενήλικης ζωής μας. Ποιος ξέρει όμως τι πραγματικά τρώγαμε τόσα χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Μάλλον κανείς, αφού ελάχιστοι ασχολήθηκαν να κοιτάξουν τα συστατικά που περιέχουν τα -κατά τα άλλα- λαχταριστά γαριδάκια.

Φθηνό και εύκολα προσβάσιμο σνακ, ήταν επιλογή μας κάθε φορά που θέλαμε να κάνουμε «γουρουνιές» και δεν ήταν μόνο ένα το πακέτο, ήταν αρκετά. Ωστόσο και παρά την ιδιαίτερα ελκυστική γεύση τους, που δεν σε άφηνε να ξεκολλήσεις, τα γαριδάκια εκτός από απόλαυση επιβάρυναν τον οργανισμό μας με αρκετές θερμίδες και άλλα διάφορα απαγορευτικά συστατικά, τα οποία και φυσικά δεν γνωρίζαμε.

Η απόλυτη αυτή γεύση συνδυάζεται, λοιπόν, με ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων χωρίς καμία θρεπτική αξία και με μία σειρά από στοιχεία και πρόσθετες ουσίες.

Η Ελένη Κυριακίδου, πήρε ένα πακέτο γαριδάκια, το έβαλε στο μικροσκόπιο και ανέλυσε όλα τα συστατικά περιέχει.

 



Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Popaganda.gr



 



Βασικά συστατικά, ανάλογα με την ετικέτα, είναι διάφορες λέξεις που καταλήγουν σε -άλευρο ή η ξακουστή πατάτα.  Τα υπόλοιπα ακολουθούν:



Μαλτοδεξτρίνη: Είναι ένας πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων. Ο πολυσακχαρίτης είναι τύπος υδατάνθρακα. Παράγεται από άμυλα του αραβοσίτου, σίτου, πατάτες ή ρύζι. Χρησιμοποιείται ως συστατικό διόγκωσης και δε συνίσταται για ευρεία χρήση.

Μηλικό οξύ: Ή αλλιώς Ε296. Στη φυσική του μορφή βρίσκεται σε άγουρα τρόφιμα και δημιουργεί μια ξινή γεύση. Παρασκευάζεται για χρήση σε επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό προκειμένου να αποφευχθεί ή αλλοίωση των τροφίμων. Τα περισσότερα συντηρητικά έχουν υψηλή τοξικολογική επικινδυνότητα. Η χρήση του πρέπει να αποφεύγεται από βρέφη και νήπια.

Οξικό νάτριο: Ή αλλιώς Ε262. Πρόκειται για μία αλμυρή αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής οξύτητας. Είναι επίσης γνωστή ως θερμός πάγος. Συσχετίζεται με καρκινογένεση.

Φυσικά και Τεχνητά Αρώματα: Οι εταιρείες προσθέτουν φυσικά και τεχνητά αρώματα για να βελτιώσουν τη γεύση των προϊόντων τους. Δημιουργούνται σε εργαστήρια και τα σκευάσματα φυλάσσονται ως εμπορικά μυστικά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι πρόσθετες αρωματικές ύλες αντισταθμίζουν την έλλειψη των φυσικών συστατικών.

Τεχνητά χρώματα – χρωστικές: Χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους γιατί κάνουν το τρόφιμο πιο ελκυστικό στον καταναλωτή. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα χρώματα μπορεί να έχουν διάφορες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας ιδιαίτερα στα παιδιά.

Ενισχυτικό γεύσης (άλατα με νάτριο των 5 -ριβοζονουκλεοτιδίων): Ή αλλιώς Ε635. Τα ενισχυτικά γεύσης είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα φαγητού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε fast food και θεωρούνται εθιστικά και άκρως νευροτοξικά, μπορούν δηλαδή να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Απαγορεύονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ