Ακολουθώντας έναν… «λαγό», για 1 ώρα και 45 λεπτά

Σαραντάρης, οικογενειάρχης με τρία παιδάκια και μια πολύ απαιτητική γραφειακή δουλειά, που προϋποθέτει ατέλειωτες ώρες στο γραφείο και συχνά ταξίδια. Το τρέξιμο μπήκε στη ζωή του πριν από περίπου μια πενταετία. 

 


Article featured image
Article featured image

Το βρήκε αναζωογονητικό. Κατάπιε γρήγορα τα πρώτα χιλιόμετρα, έγινε τακτικός δρομέας και πριν δύο χρόνια έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο. Πλέον, το τρέξιμο είναι αναπόσπαστο μέρος, όχι της ζωής αλλά της καθημερινότητάς του, έχοντας ανακαλύψει πτυχές και λεπτομέρειες που προηγουμένως δεν μπορούσε να φανταστεί πως απασχολούν έναν ερασιτέχνη δρομέα.

«Για έναν ερασιτέχνη δρομέα είναι μεγάλη υπόθεση και τεράστια πρόκληση να τρέξει 42 χιλιόμετρα και 195 μέρα» λέει ο Στάκης Χριστοδούλου, ο οποίος στον τελευταίο ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ επέλεξε να αγωνιστεί στον Ημιμαραθώνιο, επιδιώκοντας ένα νέο προσωπικό ρεκόρ στην απόσταση των 21.097,5 μέτρων.

 

«Τον βρήκα στην εκκίνηση»

«Είχα πετύχει νέο προσωπικό ρεκόρ δύο βδομάδες πριν, όμως ένιωσα πως ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση και πίστευα πως μπορούσα να κατεβάσω κι άλλο το χρόνο μου» εξηγεί και προσθέτει: «με το που βρέθηκα στη γραμμή εκκίνησης είδα μπροστά μου το ‘λαγό’. Ήταν ευδιάκριτή η σήμανση του πως θα έτρεχε στο ρυθμό που ήθελα (1 ώρα και 45 λεπτά στον Ημιμαραθώνιο). Τον εμπιστεύθηκα, χωρίς να το σκεφτώ. Ήταν η πρώτη φορά που θα ακολουθούσα έναν pacemaker, όπως αποκαλούνται διεθνώς οι γνωστοί σε εμάς λαγοί, όμως τους είχα δει σε άλλους αγώνες πως δουλεύουν και πίστευα πως αν είχα στήριξη και καθοδήγηση μπορούσα να τρέξω στο χρόνο που ήθελα».

 

 

«Με βοήθησε ο… λαγός»

Η στρατηγική ενός ερασιτέχνη δρομέα επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους και μεταβάλλεται εύκολα. Η αργοπορία ή ο συνωστισμός που ίσως στην εκκίνηση ή στα σημεία τροφοδοσίας νερού, οι καιρικές συνθήκες, η κόπωση από τις προπονήσεις, τυχόν λάθη στη διατροφή τις προηγούμενες μέρες, αλλά και η ψυχολογία. «Αν έχεις κάποιον που θα σε βοηθάει να κρατήσεις σταθερό ρυθμό, που είναι το παν στην προσπάθειά μας, αλλά και θα σε ενθαρρύνει, μπορείς να πετύχεις. Αν τρέχεις μόνος και κουραστείς, λες ‘δεν πειράζει, άλλη φορά’. Ο συγκεκριμένος ήταν πάρα πολύ καλός. Έβλεπε συνεχώς το ρολόι, μας έλεγε πόσο κοντά είμαστε, τον ένιωθα δίπλα μου, ένιωθα ασφάλεια ότι δεν θα ‘καώ’, δεν θα μείνω από δυνάμεις» σημειώνει ο Στάκης, που αγωνίζεται με τα χρώματα του Δρο.Με.Α Racing, ενός εκ των μεγαλύτερων κλαμπ στην Κύπρο Υπογραμμίζει πως «στα μισά της διαδρομής, όταν ήμουν λίγο μπροστά από το ‘λαγό’, πήρα μια μεγάλη δόση αυτοπεποίθησης και πλέον πίστεψα ότι θα τα καταφέρω».

Με τη βοήθεια του «λαγού», ο Στάκης τερμάτισε σε 1 ώρα 43 λεπτά και 12 δεύτερα, χρόνο βελτιωμένο κατά πέντε ολόκληρα λεπτά από το ατομικό ρεκόρ που είχε πετύχει δύο βδομάδες πριν.

Τι μπορεί όμως να σκέφτεται ένας δρομέας σε όλη αυτή την απόσταση; «Διάφορα. Θετικά και αρνητικά. Το σημαντικό είναι να σκέφτεσαι θετικά, τη στρατηγική σου και ό,τι μπορείς να τα καταφέρεις. Εάν σε κυριεύσουν αρνητικές σκέψεις και ο τρόμος ότι δεν θα τερματίσεις, θα χαλάσει όλος ο αγώνας».

 

 

Πετυχημένη καινοτομία οι pacemakers

Ο θεσμός των pacemakers (λαγοί) εισήχθη φέτος από τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ. Δεκαέξι δρομείς από το εξωτερικό έτρεξαν σε διαφορετικά τέμπο στο Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο βοηθώντας δεκάδες δρομείς να πετύχουν ατομικές επιδόσεις.

Ο επόμενος ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ θα διεξαχθεί 23-24 Μαρτίου 2019. Δηλώσεις συμμετοχής με έκπτωση 40% στο www.limassolmarathon.com. Πέρα από τη διαδρομή του Μαραθωνίου των 42.195 μέτρων, μπορεί κάποιος να τρέξει στον Ημιμαραθώνιο, στο Δρόμο Ενέργειας Πετρολίνα 10χλμ και στον Ατομικό Δρόμο 5χλμ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ