Είναι ένα χωριό της Κύπρου που τα παιδιά θέλουν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο έχει κάνει αίσθηση για το περιεχόμενό του, αφού δυο παιδιά εξομολογούνται ότι ζήτησαν από τους γονείς τους να πουλήσουν το σπίτι τους και να φύγουν από το χωριό.

 


Article featured image
Article featured image

«Εμείς δεν είμαστε Θαλασσινές Σπηλιές για να μας δώσουν σημασία». Κάπως έτσι ξεκινούσε το πρώτο μήνυμα που είχαμε λάβει στο email μας προ μερικών εβδομάδων από τον Περιβαλλοντικό Όμιλο του χωριού Κάτω Μονή, της επαρχίας Λευκωσίας.

Το σοβαρό πρόβλημά τους, όπως σημείωναν στην επιστολή, δεν ήταν κάτι καινούργιο, ωστόσο, κανείς μέχρι σήμερα και παρά τις χιλιάδες υποσχέσεις που έλαβαν από διάφορους κρατικούς φορείς, δεν έκανε κάτι ουσιαστικό για να τους βοηθήσει με τους κατοίκους του χωριού να έρχονται αντιμέτωποι με την έντονη δυσοσμία και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα σφαγεία και τις μονάδες που λειτουργούν περιμετρικά της περιοχής,. 

Χθες, Τρίτη, 6 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και έπειτα από διάφορες άκαρπες συζητήσεις που προηγήθηκαν για το ποια θα είναι τελικά η έκβαση της υπόθεσης, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κάτω Μονής αλλά και κάτοικοι του χωριού διοργάνωσαν διαμαρτυρία με πορεία προς τις χοιροτροφικές μονάδες, φορώντας μάσκες που προστατεύουν από τις βλαβερές ουσίες και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, δύο παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στο χωριό εξηγούν την άσχημη και δύσκολη καθημερινότητά τους ένεκα της κατάστασης, ενώ εξομολογούνται ότι ζήτησαν από τους γονείς τους να πουλήσουν το σπίτι τους και να φύγουν από το χωριό.

 



Να σημειωθεί ότι το 2015 η βουλή των Αντιπροσώπων συζήτησε το πρόβλημα της Κάτω Μονής, με αφορμή τα αποτελέσματα μετρήσεων που είχαν γίνει και μέσω των οποίων εντόπισαν στην ατμόσφαιρα το τοξικό αέριο υδρόθειο, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία. Παρόλα αυτά, η συζήτηση δεν προχώρησε. Ενώ υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις για κατεδάφιση των εν λόγω υποστατικών, οι οποίες αγνοούνται επιδεικτικά, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει στη CITY μέλος του κοινοτικού συμβουλίου με το οποίο επικοινωνήσαμε.

Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και θα επανέλθουμε με νεότερη ενημέρωση.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ