Αυτά βλέπουν οι ασθενείς από το παράθυρό τους στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου

Το θέαμα δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας λευκός τοίχος κτηρίου, άχαρος και αδιάφορος. Αυτή ήταν μέχρι πρόσφατα η θέα που αντίκρυζαν από τα παράθυρά τους όσοι νοσηλεύονταν για θεραπεία στο Oγκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.

Μέχρι πρόσφατα, αφού πλέον αυτός ο άχαρος και αδιάφορος λευκός τοίχος «ντύθηκε» από τρεις εντυπωσιακές γιγαντοφωτογραφίες, που απεικονίζουν την ομορφιά της Κύπρου, από την Πάφο, μέχρι και τον Πρόδρομο.

Το project «Τhe Wall Gallery» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή αυτό το γεγονός, και με την ευγενή και διαχρονική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ABR - Alternative Brains Rule, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό, για τα κυπριακά δεδομένα, έργο.

Ανατέθηκε στον ABR, η έρευνα και η σύλληψη ενός έργου που θα συνέβαλλε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επισκεπτών του θεραπευτικού κέντρου.





 



Η ομάδα ΑΒR μέσα από την έρευνα είδε ότι τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, στρέφονται προς την τέχνη ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα θεραπευτικό περιβάλλον, καθώς φαίνεται ότι η τέχνη οποιασδήποτε μορφής καλεί τον δέκτη, αλλά και τον δημιουργό της, να εκφράσει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις του και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και το στρες.

Το έργο λοιπόν σκοπεύει να μετατρέψει τον εξωτερικό χώρο του θεραπευτικού κέντρου σε έναν μόνιμο εικαστικό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών, ασθενών και επισκεπτών αλλά και περαστικών, αφού θα είναι ορατό από τον δρόμο, με τον διάλογο να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογίας των συνδιαλεγομένων.





 

 

 



Ο διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου κ. Πάνος Εργατούδης εξηγεί ότι «η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους νοσηλευτές του Κέντρου όταν διαπιστώθηκε ότι θα ήταν προς όφελος των ασθενών να δημιουργηθεί μια όμορφη και χαλαρωτική θέα’’ για τους εσωτερικούς ασθενείς οι οποίοι παραμένουν για θεραπείες στο Κέντρο. Τώρα οι ασθενείς θα βλέπουν τις όμορφες δημιουργίες Κυπρίων και ξένων φωτογράφων, με αλλαγή στη θεματολογία κάθε 3 μήνες».

Στο «The Wall Gallery» θα εκτίθενται έργα από διάφορες μορφές τέχνης, από καταξιωμένους και ανερχόμενους Κύπριους εικαστικούς, των οποίων τα έργα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτει η μελέτη για ένα θεραπευτικό περιβάλλον.

Ο πρώτος καλλιτέχνης που κοσμεί με το έργο του το «Τhe Wall Gallery» είναι ο φωτογράφος Silvio Augusto Rusmigo, o oποίος καταφέρνει πάντοτε να απαθανατίσει τη φύση και τα τοπία της Κύπρου με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Το έργο «Τhe Wall Gallery» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο και τη λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου, δίνοντας παράλληλα χώρο στους Κύπριους καλλιτέχνες να εκφράσουν την κοινωνική τους αλληλεγγύη αλλά και να προσφέρουν ηθική στήριξη στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, μέσω της τέχνης τους. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ