Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού [και μετά καταιγίδες]

Κάπως έτσι εξελίσσεται ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

 


Article featured image
Article featured image

Αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα, που βρίσκεται στην περιοχή της Ισπανίας, θα ακολουθήσει ανατολική πορεία προς την περιοχή μας και ως πρώτη φάση αναμένεται να ευνοηθούν πολύ θερμές αέριες μάζες και αραιή σκόνη από τη Βόρειο Αφρική και ακολούθως πτώση θερμοκρασίας και αύξηση των πιθανοτήτων για τοπικές βροχές/καταιγίδες, σύμφωνα με το kitasweather.com.

Οι θερμές αέριες μάζες αρχίζουν να επηρεάζουν την περιοχή μας από σήμερα Πέμπτη και θα παραμείνουν στην περιοχή μας μέχρι και την Κυριακή, με κορύφωση το Σάββατο.

Την Παρασκευή και το Σάββατο -και πιθανόν και την Κυριακή- αναμένεται να επικρατούν συνθήκες καύσωνα σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, αφού ο υδράργυρος αναμένεται να φτάνει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν φαίνεται να επικρατούν συνθήκες καύσωνα, παρόλο που ο υδράργυρος θα βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Τα επίπεδα υγρασίας τις μέρες του καύσωνα θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας.

Τη Δευτέρα, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα πλησιάζει την περιοχή μας και αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση των πιθανοτήτων για τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται ένα άστατο τριήμερο (Δευτέρα – Τετάρτη ) με αυξημένη πιθανότητα για νέο γύρο ακραίων καιρικών φαινομένων, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές καταιγίδες με συνοδεία χαλαζόπτωσης και μεγάλες ποσότητες βροχής σε μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά και ισχυρούς ανέμους στις περιοχές των καταιγίδων.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Πέμπτη ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα παρατηρούνται λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 3-5 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 38 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 30 έως 34 στα παράλια και στους 25 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 22 στα παράλια και 13 στη Χιονίστρα.

Αύριο Παρασκευή ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα παρατηρούνται λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 4-7 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 32 έως 35 στα παράλια και στους 27 βαθμούς στη Χιονίστρα. Το βράδυ της Παρασκευής ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα παράλια και 15 στη Χιονίστρα.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 5-8 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 34 έως 37 στα παράλια και στους 28 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός θα είναι αίθριος και πολύ θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, 23 έως 25 στα παράλια και 18 στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σύντομα σε δυτικούς 3-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα νότια παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 3-6 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 32 έως 36 στα παράλια και στους 26 βαθμούς στη Χιονίστρα.

 

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Θερµή αέρια µάζα επηρεάζει την περιοχή µέχρι και το Σάββατο. Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα νότια παράλια νοτιοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ και τοπικά στα δυτικά µέτριοι µέχρι ισχυροί 4 µε 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγµένη. Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι, αρχικά ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 Μποφόρ, και αργότερα ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη ενώ στα δυτικά παράλια θα παραµείνει λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 22 βαθµούς στο εσωτερικό και στα βόρεια παράλια, στους 23 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 24 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 18 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά, κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 και τοπικά στα δυτικά παράλια µέχρι µέτριοι 3 µε 4 Μποφόρ και αργότερα κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 Μποφόρ και τοπικά µέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 33 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και στους 28 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος και θερµός, ενώ στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κυρίως στα δυτικά θα παρατηρείται αυξηµένη χαµηλή νέφωση. Στην ατµόσφαιρα, αρχικά, δυνατό να παρατηρείται αραιή σκόνη. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση. Την ∆ευτέρα θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες νεφώσεις που αναµένεται να δώσουν µεµονωµένη βροχή. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει περαιτέρω πτώση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ