Μάθε σε ποιες χώρες είναι μεγαλύτερη η έκθεση στα fake news

Για να προσδιορίσεις τι είναι fake news και να μπορέσεις να διαχωρίσεις τα γεγονότα από τη μυθοπλασία, θα πρέπει να διαθέτεις την ικανότητα να αναγνωρίσεις τη σωστή δημοσιογραφική φρασεολογία μέσα σε μια πρόταση ή ένα κείμενο γενικότερα.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό ήταν ένα κεντρικό θέμα της τελευταίας έκδοσης του Reuters Institute Digital News Report που επικεντρώνεται σε θέματα εμπιστοσύνης και παραπληροφόρησης σε σχέση με τις ειδήσεις. Τα ευρήματα της έρευνας ήταν τα αναμενόμενα, ότι δηλαδή η ανησυχία σχετικά με τα fake news είναι γενικά μεγαλύτερη ανάμεσα σε ανθρώπους με υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος στις ειδήσεις. Ομοίως, οι άνθρωποι με ένα καλό επίπεδο γνώσης του δημοσιογραφικού λόγου είναι πιο πιθανό να εντοπίζουν σατιρικές ιστορίες καθώς και προπαγανδιστικά ή φτωχά δημοσιογραφικά κείμενα.

Μιλώντας για την επικράτηση των fake news, οι άνθρωποι στην Τουρκία είναι οι πιο επιρρεπείς από κάθε άλλο λαό, δηλώνοντας ότι το έχουν βιώσει. Συγκεκριμένα, η έκθεση διαπίστωσε ότι 49% των Τούρκων ερωτηθέντων αισθάνθηκε ότι εκτέθηκε σε εντελώς φτιαγμένα νέα την προηγούμενη βδομάδα. Η έκθεση σε fake news είναι επίσης υψηλή στις ΗΠΑ, σε ποσοστό 31%, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εμφάνισής της κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016 και της έκτοτε επικράτησή της. Παραδόξως και δεδομένου ότι κατηγορείται για παραπληροφόρηση γύρω από το Brexit, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μάλλον χαμηλός στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μόλις 15%.

 

Δες παρακάτω το σχετικό Infographic από Reuters:


Πηγή: Forbes

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ