Τα βενζινάδικα στα κατεχόμενα και οι Ελληνοκύπριοι

Πώς εξελίσσεται η κατάσταση, ποια τα δεδομένα και τι απώλειες έχουν σημειωθεί έως σήμερα στα πρατήρια των ελεύθερων περιοχών;

 


Article featured image
Article featured image

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει την ανιούσα τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργώντας ένα ντόμινο γενικότερων αυξήσεων σχεδόν σε όλα τα είδη και προϊόντα πρώτης ανάγκης, φαίνεται πως στην Κύπρο της ανάπτυξης και των θετικών προβλέψεων, κάτι εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ λάθος. 

«Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε..», θα σου έλεγε κάποιος και όντως θα είχε δίκαιο. Το σύστημα που μας άνδρωσε, στη συνέχεια μας κατέστρεψε και ακολούθως κάνει προσπάθειες να μας σώσει, λειτουργεί καθ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο και ‘αν σου αρέσει’, λέει (το σύστημα) με περισσή αυθάδεια.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε συνεχώς για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που βιώνουν τα ακριτικά κυρίως πρατήρια βενζίνης από τα κατεχόμενα, αφού η διαφορά στις τιμές δεν είναι απλώς αρκετή, είναι πολύ μεγάλη. 

Και δεν το διαβάζουμε μόνο, το ζούμε και στην καθημερινότητά μας, αφού πολλοί είναι αυτοί που πλέον παραδέχονται ανοιχτά ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να γεμίσουν το αυτοκίνητό τους με το 1/3 του κόστους από τα αντίστοιχα των ελεύθερων περιοχών.

Προδοσία ή τιμωρία στην ασυδοσία των «δικών» μας; Αυτό εναπόκειται στην κρίση του καθενός από εμάς. Ωστόσο ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που ακολουθούν αυτή την τακτική αυξάνεται μαζί με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Κάτι που διαφαίνεται και από τα μηνιαία νούμερα χρήσης πιστωτικών καρτών που αποστέλλει η JCC κάθε μήνα. Για παράδειγμα το μήνα Απρίλιο 2018 οι συναλλαγές για καύσιμα ανήλθαν στο €1.026.063, ενώ τον αντίστοιχο Απρίλιο του 2017 οι συναλλαγές για καύσιμα έφταναν τις €727.860.

Εξαιρετικά διαφωτιστικό αποτελεί σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» και της δημοσιογράφου Μαρίας Ηρακλέους, η οποία βρέθηκε στα πρατήρια των κατεχομένων, ενώ παράλληλα συνομίλησε και με πρατηριούχους των ελεύθερων περιοχών για να καταγράψει τα δεδομένα ως έχουν σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, υπάρχουν πρατήρια στις ελεύθερες περιοχές που βιώσαν μέχρι και 70% μείωση στον κύκλο εργασιών τους, με το σαββατοκύριακο να σημειώνεται η μεγαλύτερη πτώση αφού πολλοί είναι οι Ελληνοκύπριοι που σημειώνουν ουρές σε πρατήρια κατεχομένων για ανεφοδιασμό.

Οι τιμές στα κατεχόμενα, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, κυμαίνονται από 79 σεντς/ λίτρο για την αμόλυβδη 95 οκτανίων, 76 σεντς για το πετρέλαιο κίνησης και 83 σεντς για την αμόλυβδη 98 οκτανίων, τιμές οι οποίες είναι πιο χαμηλές κατά 50 σεντς σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων, ο μέσος όρος για την αμόλυβδη 95 οκτανίων στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στα €1,33, στα €1,386 για την αμόλυβδη 98 οκτανίων και στα €1,347 για το πετρέλαιο κίνησης. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο τo ρεπορτάζ πατήστε ΕΔΩ.

 



*Η φωτογραφία είναι από πρόσφατο ρεπορτάζ της CITY στα κατεχόμενα [Από την Κερύνεια μέχρι την Αμμόχωστο] 



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ