Τι είναι το #VAR που θα αλλάξει το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε σήμερα;

Μια σημαντική καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στο Mundial και χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο πράγμα που έχει εφαρμοστεί στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Όλοι θυμόμαστε τη χαρακτηριστική τηλεοπτική διαφωνία σε αθλητική εκπομπή για το πιο πόδι του Αλωνεύτη τελικά είχε χτυπήσει τη μπάλα και το ματς πήρε διαφορετική τροπή, απ’ ότι ίσως να έπρεπε. Αν υπήρχε, τότε το VAR, μια τέτοια διαφωνία δεν θα κρατούσε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή χρειάζεται για να ξαναπαίξει το σωστό replay.

Όσοι παρακολουθήσατε το χθεσινό αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας θα είστε κάπως υποψιασμένοι σε τι αναφερόμαστε, αφού το VAR, ήταν ο λόγος που η Γαλλία κέρδισε ένα πέναλτι το οποίο εξ αρχής δεν ήταν ξεκάθαρο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το VAR ή Video Assistant Referee, δεν είναι κάτι καινούργιο ως ιδέα αφού εφαρμόζεται συστηματικά εδώ και χρόνια τόσο σε αγώνες τένις όσο και σε αγώνες μπάσκετ.

Όπως εξηγεί στη CITY ο Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου Ηρόδοτος Μιλτιάδους, το VAR είναι η μέθοδος παρακολούθησης των αγώνων από ειδικές κάμερες για καλύτερη ανάλυση των φάσεων και για αποφυγή λαθών. Η χρήση του μπορεί να γίνει μόνο σε 4 περιπτώσεις. Στα γκολ (περιπτώσεις οφσάιντ, επιθετικού φάουλ, αν ένας παίκτης σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα με το χέρι), στις κόκκινες κάρτες, στα πέναλτι και στην υπόδειξη σε λανθασμένο παίκτη (για παράδειγμα κάρτα η οποία δόθηκε σε έναν παίκτη, αλλά θα έπρεπε να δοθεί σε συμπαίκτη του. Δεν μπορεί η αλλαγή της απόφασης ή η υπόδειξη να αφορά ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας). Σε ό,τι φορά τις κάρτες, το VAR εμπλέκεται μόνο στην περίπτωση που ο διαιτητής δεν υπέδειξε μια κόκκινη κάρτα, όχι κίτρινη ή δεύτερη κίτρινη.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για var



«Το Mundial είναι η πρώτη διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς που εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος και ήδη έχει δείξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο χθεσινό αγώνα», συμπληρώνει ο κος Μιλτιάδους. Παρόλα αυτά, ήδη εφαρμόζεται στο γερμανικό πρωτάθλημα και στο ελληνικό Super League.

Αυτό που γίνεται, συνεχίζει, είναι πως εκτός από τους διαιτητές που βρίσκονται εντός του γηπέδου, υπάρχει και μία ομάδα διαιτητών σε ένα κέντρο παρακολούθησης που στην προκειμένη έχει στηθεί στη Μόσχα οι οποίοι παρακολουθούν τον αγώνα από οθόνες. Όπως αναφέρει ο ΠτΕΣ, οι ειδικές κάμερες που βρίσκονται εντός του γηπέδου καταγράφουν κάθε στιγμιότυπο με ακρίβεια δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους διαιτητές να γνωρίζουν τι πραγματικά έγινε σε κάθε φάση.

Αποτέλεσμα εικόνας για var τι ειναι

Αποτέλεσμα εικόνας για var



Οι διαιτητές που βρίσκονται στο «κέντρο ελέγχου» ενημερώνουν τον διαιτητή εντός του γηπέδου για τυχόν πέναλτι, κόκκινη κοκ, ο διαιτητής ελέγχει στο replay τη φάση από οθόνη που βρίσκεται εντός του γηπέδου και ακολούθως αποφασίζει τι πρέπει να κάνει. «Πλέον οι διαιτητές έχουν μια δεύτερη γνώμη διαθέσιμη και φεύγει το άγχος από πάνω του, ότι όλα εξαρτώνται απ’ αυτόν. Αυτή η μέθοδος κάνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο αφού μειώνει τις πιθανότητες του ανθρώπινου λάθους και όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες», τονίζει ο κος Μιλτιάδους.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο ΠτΕΣ στη CITY όπως σε κάθε τι πρωτοποριακό εμφανιστεί στην καθημερινότητά μας, έτσι και με το VAR πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν σε μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει την ομορφιά και την αυθεντικότητα του αθλήματος. Άποψη η οποία έχει εκφραστεί και από ποδοσφαιριστές αλλά και από φιλάθλους.

Μία άποψη που δεν ασπάζεται ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ο οποίος θεωρεί ότι αυτή η καινοτομία είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο. «Τα ανθρώπινα λάθη και οι αμφιβολίες για τις φάσεις έχουν καταστρέψει το ποδόσφαιρο, αφού έχουμε δει να γίνονται διάφορα από αδικημένους οπαδούς ομάδων κατά καιρούς, άρα η ύπαρξη του VAR, μπορεί να μην αποτελεί πανάκεια, είναι όμως σίγουρα ένα πολύ καλό εργαλείο που θα εξαλείψει πολλά ‘κακά’ του ποδοσφαίρου». 

 





Πότε θα εφαρμοστεί στην Κύπρο;

Το κόστος του εν λόγω εξοπλισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού απαιτούνται εκτός από ειδικές κάμερες και οθόνες για την παρακολούθηση των φάσεων, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και άλλα διάφορα που αυξάνουν το κόστος αρκετά. «Παρατηρούμε όμως ότι σιγά-σιγά εξαπλώνεται η χρήση του και ευελπιστούμε σύντομα να το δούμε και στο κυπριακό πρωτάθλημα».  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ