Οι TOP 3 ειδήσεις της ημέρας [στις 10:00 ακριβώς]

Η μεγάλη αύξηση στους οδικούς θανάτους στην Κύπρο, οι αντιδράσεις για την απόφαση των ΗΠΑ να διαχωρίσουν τα παιδιά των μεταναστών από τους γονείς τους και ο τεράστιος αριθμός των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτές είναι μέχρι στιγμής (ώρα 10:00) οι 3 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας –Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018- όπως τις είδε η CITY.

 



Το 2017 η Κύπρος παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση οδικών θανάτων πανευρωπαϊκά

Μία καθόλου ευχάριστη πρωτιά –για ακόμη μία φορά- σημείωσε η Κύπρος αφού κατά το περσινό έτος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στους οδικούς θανάτους στην ΕΕ, με ποσοστό που φθάνει το 15%, σύμφωνα με τη 12η ετήσια έκθεση Road Safety PIN Report, που δημοσίευσε την Τρίτη (19/6) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και η οποία κυρίως παρουσιάζει τα γενικά δεδομένα οδικής ασφάλειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ακόμα 4 γειτονικά κράτη. Συγκεκριμένα, το 2017 καταγράφηκαν στην Κύπρο 53 οδικοί θάνατοι, που ήταν 7 περισσότεροι από το 2016. Σημειώνεται πως η αύξηση αυτή ακολούθησε μετά την μεγάλη μείωση του 19,3% που σημειώθηκε το 2016, αλλά και μια πολύ μεγάλη αύξηση 26,7% το 2015. Με την περσινή αύξηση, η Κύπρος βρέθηκε στη 19η θέση στην ΕΕ στους θανάτους κατ’ αναλογία πληθυσμού  από τη 13η που ήταν το 2016.

 



Η απόφαση Τραμπ για τις οικογένειες μεταναστών προκάλεσε αντιδράσεις

Και αυτό είναι το λιγότερο, εάν λάβουμε υπόψη το σκληρό και απάνθρωπο μέτρο των ΗΠΑ να χωρίζει τα παιδιά των μεταναστών που φθάνουν στη χώρα από τους γονείς τους, τοποθετώντας τα μάλιστα σε κλουβιά. Εκτός από το Μεξικό που καταδικάζει την αποτρόπαια αυτή πράξη, αντιδράσεις υπάρχουν και εντός της χώρας, με τους Δημοκρατικούς να λένε «Όχι στα στρατόπεδα εγκλεισμού παιδιών». 

Image result for us refugee policy separate parents from children

Συγκεκριμένα, καταγγέλλοντας τα «στρατόπεδα εγκλεισμού», Δημοκρατικοί βουλευτές και υποστηρικτές τους διέκοψαν μια συνεδρίαση επιτροπής του Κογκρέσου χθες Τρίτη 19 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ που έχει οδηγήσει στην κράτηση των παιδιών μεταναστών τα οποία χωρίζονται από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό. 

Μετά την αντίδραση των Δημοκρατικών εντός του Κογκρέσου, γυναίκες με μικρά παιδιά που παρακολουθούσαν τις εργασίες της Επιτροπής σηκώθηκαν και άρχισαν με τη σειρά τους να φωνάζουν Οι οικογένειες πρέπει να μένουν ενωμένες, μέχρι που οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου τις οδήγησαν έξω από την αίθουσα. 



 





68,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο το 2017 

Με 1 στους 110 σε παγκόσμια κλίμακα, να χρειάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι ή τον τόπο του ένεκα των πολέμων και των συγκρούσεων, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς ότι κάτι πάει πολύ λάθος, με τους μισούς, μάλιστα, να είναι παιδιά. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ δεν ήταν έκπληξη, ήταν όμως σοκαριστική με τα νούμερα να υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που ίσως είχαμε στο μυαλό μας.

Η κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, η μαζική έξοδος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ προς το Μπανγκλαντές έκαναν τον αριθμό των προσφύγων να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ