7 πράγματα που μόνο με τον κυπριακό καφέ μπορείς να κάνεις

Ήταν γύρω στις 17:00, απόγευμα Ιουλίου 2014, από εκείνα τα ζεστά απογεύματα που όμως δρόσιζαν από το αεράκι της θάλασσας της Λεμεσού.

Εμείς, στην αυλή της γιαγιάς, να συζητάμε και να τσακωνόμαστε γύρω από το ξύλινο, σκαλιστό τραπέζι για τα πολιτικά, τις περικοπές στους μισθούς και την αδιάφορη κοινωνία που δεν αντιδρά πλέον σε τίποτα.

Μια συζήτηση που διέκοπτε κάθε τόσο η μυρωδιά από το γιασεμί και τον βασιλικό που ήταν φυτεμένος στην πήλινη γλάστρα παραδίπλα.

 


Article featured image
Article featured image

Και κάπου εκεί, ως από μηχανής θεός, η κυρία Ελένη λύνει κάθε μας πρόβλημα με ένα δίσκο γεμάτο με γλυκό του κουταλιού κεράσι –που η ίδια έφτιαξε- κυπριακό καφέ και παγωμένο νερό σε καντήλες του Λαϊκού.

Πάντα αυτό έκανε. Τη θυμάμαι από πολύ μικρός να λύνει τις οικογενειακές εντάσεις με κυπριακό καφέ και γλυκό του κουταλιού, ήταν και είναι το δικό της «μυστικό» όπλο, το οποίο άργησα να καταλάβω και να εκτιμήσω και που σήμερα αναζητώ κάθε φορά που την επισκέπτομαι.

«Εν έσιει σαν τον καφέ τον κυπριακό», μου λέει. «Θέλεις μυρωθκιά, θέλεις γεύση; Εν του λείπει τίποτε. Όι σαν τούτα τα μασκαραλλίκκια που πίνετε εσείς σήμερα». Μα γιαγιά, της λέω με απολογητικό ύφος, τζαι εμείς κυπριακό καφέ πίννουμε. Έσιει καλλύττερο πράμα;. Και χαμογελάει και μου βάζει ακόμη λίγο γλυκό κεράσι, που ξέρει ότι είναι το αγαπημένο μου…

Όντως, αν το καλοσκεφτείς, ο κυπριακός (ή ελληνικός ή τούρκικος) καφές δεν είναι απλώς ένας ακόμη καφές, κρύβει μέσα του μια ολόκληρη φιλοσοφία και μία κουλτούρα που δεν αντικαθίσταται με κανένα άλλο new age καφέ. Είναι ο τρόπος που τον φτιάχνεις και ο τρόπος που τον σερβίρεις, είναι η μυρωδιά και η έντονη γεύση, αλλά είναι και η τελετουργία που τον ακολουθεί. Είναι όλα όσα μπορείς να κάνεις και να βιώσεις, μόνο όταν πίνεις καφέ κυπριακό.

Όσο και αν σου ακούγεται περίεργο, υπάρχουν κάποια πράγματα που γίνονται μόνο όταν πίνεις κυπριακό καφέ και τα οποία θα διαβάσεις πιο κάτω.

 

SPONSORED CONTENT

 

Τίποτα δεν συνοδεύει πιο άρτια ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού, από έναν φρεσκοψημένο κυπριακό καφέ (και μια καντήλα νερό παγωμένο)

Image result for κυπριακός καφές με γλυκό του κουταλιού

Ήδη το έχεις κάνει εικόνα και ένα χαμόγελο έχει σκάσει στα χείλη σου. Σκέψου πώς θα ήταν να έτρωγες γλυκό καρυδάκι με φραπέ, ή γλυκό κυδώνι με φρέντο εσπρέσο. Ούτε καν!

 

 

«Πιε τον καφέ σου, τζαι γύριστον να σου τον πω»

Είτε πιστεύεις στην καφεμαντεία είτε όχι, σίγουρα έστω και μία φορά στη ζωή σου έχεις μπει στον πειρασμό να δώσεις το φλυτζάνι σου για «διάβασμα». Και σίγουρα όσο cool και να το παίζεις, την ώρα που γύριζε το φλυτζάνι και το καϊμάκι ήταν σκούρο μαύρο, με την «μάντισσα» να σου λέει ότι τα πράγματα είναι σκούρα, θα ένιωσες ένα σφίξιμο για το τι μέλλει γενέσθαι. Ε;

 

 

Αυτό το άρωμα που σου σπάει τη μύτη και σε συνοδεύει παντού 

Αν δεν έχει πάει ποτέ σε κάποιο καφεκοπτείο να σου αλέσουν κυπριακό καφέ και έπειτα να πας στο σπίτι για να τον ψήσεις, πρέπει να το βάλεις άμεσα στο πρόγραμμα. Ειδικά αν είσαι λάτρης και γνώστης του είδους, ξέρεις ότι τα αρώματα ενός φρεσκοαλεσμένου κυπριακού καφέ είναι τουλάχιστον μεθυστικά, ιδίως την ώρα που ψήνεται πάνω στη φωτιά.

 

 

Το χαρακτηριστικό ρούφηγμα, σαν κομμάτι της τελετουργίας 

Αν το κάνεις με το τσάι, σίγουρα κάποιος θα σε βρίσει, αν όμως το κάνεις με τον κυπριακό καφέ, κανείς δεν θα πει τίποτα αφού «τον καφέν τον κυπριακόν», αν δεν τον ρουφήσεις, δεν τον απολαμβάνεις.



 

 

Η εικόνα του μεταλλικού δίσκου του καφενέ με τις καντήλες και τα φλιτζανάκια του Λαϊκού

Όταν οι hipster δεν υπήρχαν καν στο προσκήνιο, οι κυπριακοί καφενέδες έκαναν trend το σερβίρισμα του κυπριακού καφέ, σε μεταλλικό δίσκο, καντήλες και λευκά φλιτζανάκια, όλα με το λογότυπο του Λαϊκού. Πώς να ξεπεράσεις ή να αντικαταστήσεις αυτή την εικόνα;



 

 

Το καϊμάκι και οι φουσκάλες ως απόδειξη της μαστορκάς του καφετζή

Πώς αλλιώς; Παραγγέλνεις τον κυπριακό καφέ σου και περιμένεις να έρθει περιποιημένος με το καϊμάκι και τις φουσκάλες του, αντ’ αυτού έρχεται ένα νεροζούμι χωρίς ίχνος από καϊμάκι ή φουσκάλες. Τον στέλνεις πίσω την ίδια ώρα, και παραγγέλνεις καινούργιο, μερακλίδικο.

 

 

 

Οι πολλές και διαφορετικές ονομασίες με τις οποίες μπορείς να τον παραγγείλεις και φυσικά να πάρεις αυτό που θέλεις

Ελληνικός, κυπριακός, βυζαντινός, τούρκικος ή αραβικός ο κυπριακός καφές έχει μακραίωνη ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η παράδοση λέει ότι ο συγκεκριμένος τύπος καφέ κατάγεται από τον αραβικό κόσμο, με τους Βεδουίνους να ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν καφέ σε δοχείο πάνω στην άμμο που κάλυπτε τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά. Η αρχαιότερη μαρτυρία που υπάρχει για τον καφέ, μάλιστα, εμφανίζεται τον 15ο αιώνα μΧ στα μοναστήρια των Σούφι στην Υεμένη.

 

 

Αν σε ψήσαμε, διάβασε πιο κάτω πώς μπορείς να φτιάξεις ένα μερακλίδικο κυπριακό καφέ και να τον πιείς στην υγεία σου

Θα χρειαστείς:

- Χρυσό Καφέ Λαϊκού

- 1 μπακιρένιο μπρίκι (στενό λαιμό)

- 1 κουταλάκι ψιλοαλεσμένο καφέ

- 75ml νερό πηγής ή εμφιαλωμένο νερό (θερμοκρασίας δωματίου ή κρύο) όχι ζεστό*

- Πορσελάνινο φλιτζανάκι Λαϊκού 75ml

- Χαμηλή φωτιά

 

Οδηγίες:

- Μετράμε το νερό στο φλιτζανάκι και το τοποθετούμε στο μπρίκι.

- Βάζουμε 1 κουταλάκι καφέ και αν θέλουμε ζάχαρη.

- Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί ο καφές και σε χαμηλή φωτιά ψήνουμε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει.

- Μόλις το καϊμάκι** αρχίσει να φτάνει στο κέντρο, αποσύρουμε τον καφέ από τη φωτιά.

- Στη συνέχεια σερβίρουμε στο αγαπημένο μας, πορσελάνινο φλιτζανάκι του Λαϊκού.

 

 

Πατήστε πάνω στη εικόνα για να μάθετε ποιος είναι ο Αφρικανός που σερβίρει τον καφέ του Λαϊκού



 



*Ένας μύθος που επικρατεί σε σχέση με το ψήσιμο του καφέ είναι ότι πρέπει να τοποθετούμε ζεστό νερό στο μπρίκι για να ψήνεται γρηγορότερα. Αυτό είναι μέγα λάθος, αφού ο καφές σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να φουσκώνει, αλλά δεν ψήνεται. Για να ψήσεις σωστά τον κυπριακό καφέ, πρέπει να προσθέσεις νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και νερό από το ψυγείο και φυσικά να έχεις χαμηλή φωτιά.

** Καϊμάκι ονομάζονται οι φυσαλίδες που περιβάλλονται από ένα πλέγμα μορίων λαδιού και μέσα βρίσκονται αρωματικές ουσίες. Η ζάχαρη βοηθάει στην απελευθέρωση του λαδιού από τους κόκκους (βγάζει καλύτερο καϊμάκι).



 

Χαρακτηριστικά κυπριακού καφέ

- Είναι πολύ πλούσιος σε πολυφαινόλη (αντιοξειδωτικά) 157mg/100ml.

- Έχει το λιγότερο ποσοστό καφεΐνης από τους άλλους τύπους καφέ (50mg/cup).

- Το ποσοστό λιπιδίων (διτερπένια) που περιέχει (καφεόλη και καχεστόλη) έχουν αντικαρκινική και αντιμεταλλαξιογόνα δράση.

- Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στην Ικαρία (Δρ. Σιάσος 22/4/2013) έδειξε ότι ο ελληνικός καφές μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία και να αυξήσει τη μακροζωία.

- Ο καφές έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι (150-200 mg/cup)

- Συμβάλλει στη μείωση από τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών (Alzheimer, Parkinson, Διαβήτης Τύπου Β και διάφορων μορφών καρκίνων) κι έχει ελάχιστες θερμίδες.

 

Εναλλακτικές χρήσεις του καφέ

Εκτός από την κλασσική του χρήση, οι «παλιοί» χρησιμοποιούσαν τον κυπριακό καφέ και για άλλους σκοπούς, πιο χρηστικούς.

Αν για παράδειγμα ανακατέψεις κυπριακό καφέ με στυμμένο χυμό λεμόνι, αποτελεί ιδανικό φάρμακο για εντερικά προβλήματα. Από την άλλη, εάν κοπείς και έχει αίμα, λίγος κυπριακός καφές στην πληγή σταματά το αίμα και επουλώνει την πληγή.

 

70 χρόνια καφές Λαϊκού: Στιγμές ζωής, #stigmeslaikou

'Ένας καφές που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως ο «Χρυσός Καφές της Κύπρου». Με την κορυφαία γεύση και το άρωμα που του χαρίζει το καλύτερο χαρμάνι της Κύπρου, ο Καφές Λαϊκού παραμένει από το 1948 ο αγαπημένος καφές των Κύπριων καταναλωτών. 

 

         

Βιτρίνα καταστήματος Λαϊκού Καφεκοπτείου 



 



Αυτοκίνητο διανομής Λαϊκού Καφε 

 

 



Φορτώνοντας με εμπόρευμα αυτοκίνητο της εταιρείας για διανομή

 



 



Εργάτριες εν ώρα εργασίας

 

 





Συσκευάζοντας τον χρυσό καφέ του Λαϊκού 



 



Κατά τη διαδικασία της παραγωγής

 

 



Πρατήριο πώλησης Λαϊκού Καφέ στη Λάρνακα


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ